Antalya nasıl kurtulur?

Antalya nasıl kurtulur?

ABONE OL
23:52 - 04/10/2020 23:52
Antalya nasıl kurtulur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’yı sağlık turizmi, tıbbi cihaz üretimi, biyoteknoloji ve bilişim kurtaracak.

Turizme bağlı olan Antalya’yı bir iki sektöre bağımlı kalmaması için sağlık turizmi, tıbbi cihaz üretimi, yaratıcı sektörler, biyoteknoloji ve bilişim alanlarında yatırımların kurtaracağı belirtildi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Başkanı Davut Çetin, pandemi nedeniyle ekonomisi en çok etkilenen illerin başında Antalya’nın geldiğini söyledi.

Turizm sektöründeki olumsuzluğun Antalya’da 59 sektörü etkilediğini ve ‘domino’ etkisi yaratarak kent ekonomisinin çökmek üzere olduğuna dikkat çeken Çetin, tarımda da üretim ve ihracatın artmasına rağmen gelirler artışının girdi maliyetlerinin gerisinde kaldığını belirtti.

Dijital Ekonomi

Ekonomide ‘yeni normalin’ bir koşulunun da dijital dönüşüm olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’Dijital dönüşümde başarılı ekonomiler ve işletmeler bu dönemden daha hızlı ve güçlü çıkacaklardır. Dolayısıyla yatırım ve dönüşüm destekleri üzerinde daha fazla durmalıyız. KOBİ’lerimize, asıl çözümün kredi ve KDV indirimi değil, inovasyon, dijital dönüşüm, markalaşma ve insan kaynağına yatırım olduğunu anlatmalıyız.”

İhracat yapılan ülke sayısı 161’e çıktı

Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında da üyelerine uluslararası işbirliği fırsatları sunduklarını anlatan Çetin, ‘’Bugüne kadar 3 milyon Euro’ya yakın AB fonu alarak projeler gerçekleştirdik. Bu tür desteklerle geçen yıl ihracat yaptığımız ülke sayısı 161’e çıktı. Bu yıl pandemiye rağmen sebze ve meyve ihracatımız yüzde 29 arttı. Korkuteli Mermer İhtisas Bölgesi projesi tamamlandığında mermer ihracatı daha iyi bir performans görecektir’’ dedi.

Isparta Havaalanı kargo uçak merkezi olmalı

ATSO Başkanı Dav ut Çetin, Burdur ve Isparta illerinde başta kesme çiçek olmak üzere yaş meyve sebze üretim ve ihracatının arttığını, bu nedenle hava kargo taşımacılığının geliştirilmesini istedi. Çetin, ‘’Bölgemizin tarım ve süs bitkisi ihracatı için hava kargo taşıması geliştirilmeli, kargo uçak filosuna takviyesi yapılmalı, Isparta havalimanı kargo merkezi olmalı’’ diye konuştu.

Yeni yatırımlar

Pandemiden dolayı turizm sektörünün kan kaybettiğini ve tüm sektörlerin de ‘domino’ etkisiyle çöküşünün hızlandığını anlatan Çetin, Antalya ekonomisine dinamizm sağlayacak, Antalya’nın gelir ve istihdam kaybını telafi etmek için yeni yatırımların başlatılması gerektiğini bildirdi. Çetin, şöyle devam etti.

‘’Antalya turizmde Türkiye yabancı konaklamasının üçte ikisini, tarımda örtü altı üretimin neredeyse yarısını gerçekleştirmektedir. Sektörlerimiz dijital dönüşümle çok daha iyi yerlere gelebilir. Antalya veri merkezi projesiyle dijital turizm, dijital ticaret dönüşümlerini hızlandırmak istiyoruz. Antalya dijital kent ve veri merkezi konusunda pilot il olmalı.’’

Sanayi yatırımları kan kaybediyor

Antalya ekonomisini Sanayi 4.0 teknolojilerinde de geliştirmek istediklerini vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, önerilerini şöyle sıraladı.

‘’Antalya’da tarım ihracatı ve yatırımları hız kazanmıştır, turizm yatırımları devam etmektedir. Ancak sanayi yatırımları kan kaybetmektedir. Bu yılın teşvik belgelerinde imalat sanayi payı yüzde 6’ya düşmüştür. Bu kan kaybını önlemek için Antalya’nın sağlık turizmi, tıbbi cihaz üretimi, yaratıcı sektörler, biyoteknoloji ve bilişim alanlarında yatırım potansiyelini artırmalıyız. Bilişim Vadisi ve Biyoteknoloji kümelenmesi gibi projeleri ele almalıyız. Akıllı lojistik ve toplu işyerleri projelerini geliştirmek istiyoruz. Antalya’nın bu dönemi daha az hasarla atlatması için sektörel destekler ve ilimizdeki yatırım projeleri konusunda daha fazla katkı sağlanmasıdır. Antalya gelecek yıllarda bu destekleri turizm ve ihracat gelirleriyle fazlasıyla geri ödeyecektir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.