Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek

Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek

ABONE OL
17:40 - 11/10/2022 17:40
Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Chicago Üniversitesi bünyesindeki Pearson Enstitüsü ile Associated Press haber ajansı ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi’nin beraber yaptıkları ankete göre Amerikalı yetişkinlerin çoğu, Amerika’nın Rusya ve Kuzey Kore gibi yabancı hasımlarıyla ilişkilerinin daha düşmanca hale gelmesini bekliyor. Yeni anket, dört yıl önce Donald Trump’ın başkanlık dönemine kıyasla Amerikan kamuoyunun hasımlarla ilgili görüşlerinde ciddi bir değişim olduğunu gösteriyor.

Başkan Joe Biden yönetiminin ikinci yılında Amerikalı yetişkinlerin yüzde 60’ı, yabancı hasımlarla olan ilişkilerin daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Dört yıl önce eski Başkan Donald Trump dönemindeyse bu yönde düşünen Amerikalı yetişkinlerin oranı yüzde 26’ydı. Son ankete göre müttefiklerle ilişkilerin kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 21. Oysa bu oran, dört yıl önce yüzde 46’ydı.

2018 yılında Amerika’nın küresel arenadaki konumunun kötüleşeceğini düşünen Amerikalı yetişkinlerin oranı yüzde 48’ken bu oran bugün yüzde 39. Amerika’nın iç siyasetindeki keskin kutuplaşmanın ülkenin yurt dışındaki konumu üzerindeki görüşleri de etkilediği gözleniyor.

Dört yıl önce Demokrat Partililer’in dörtte üçü Amerika’nın küresel arenadaki konumunun yara alacağını düşünüyordu. Şimdiyse neredeyse aynı orandaki Amerikalılar, yakın gelecekte istikrar ya da gelişme öngörüyor. 2018’de her 10 Cumhuriyetçi’nin 6’sı gelişme sağlanacağını tahmin ederken şimdi yine aynı orandaki Cumhuriyetçiler, Biden yönetiminin tökezleyeceğini düşünüyor.

Ekonominin ve Amerika’nın liderlik konumunun Başkan Joe Biden döneminde zedelendiğini düşünen 30 yaşındaki Cumhuriyetçi Partili seçmen Kristy Woodard, “Diğer ülkeler bize bakıp gülüyor olmalı, dağılmamızı bekliyorlar. Şu anda müttefikimizin olduğunu düşünmüyorum çünkü Amerika bir şaka gibi” dedi.

49 yaşındaki Demokrat Partili seçmen David Dvorin ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali karşısında uluslararası müttefikleri biraraya getiren Başkan Biden’ın yurt dışında saygı kazandığını düşünüyor. Dvorin, “Ukrayna’daki savaş Biden yönetiminin liderliğini, Avrupa’yı birarada tutabildiğini gösterdi” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları arttırdığı, Çin’le Tayvan ve diğer meseleler nedeniyle gerginliğin tırmandığı, Amerika’nın Kuzey Kore ve İran’la nükleer programları nedeniyle zıtlaştığı bu ortamda önümüzdeki yıl yabancı hasımlarla olan ilişkilerin kötüleşeceğini düşünen Cumhuriyetçi ve Demokrat partililerin oranı, benzerlik gösteriyor.

Pearson Enstitüsü ve AP-NORC anketi ayrıca Amerikan dış politikasının dünya genelinde kadınları ve azınlıkları korumaya yönelik öğelerine güçlü destek verdiğini ortaya koyuyor. Ancak ankete katılanların az bir kısmı, Amerika’nın aynı çıkarları yurt içinde de korumada yeterli çaba gösterdiği görüşünde.

Amerikalı yetişkinlerin çoğu, kadınlara ve azınlıklara karşı ayrımcılığı önlemeyi Amerika’nın önemli dış siyaset hedeflerinden biri olarak kabul ediyor ve Amerikan hükümetinin bu grupların haklarını korumada önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu düşünüyor. Amerikalılar’ın yüzde 78’i, Amerika’nın kadınların ve azınlıkların haklarını korumayan ülkelerden mali desteğini çekmesi gerektiği görüşünde.

Ancak her 5 Amerikalı yetişkinden sadece biri, kadın, ırksal, etnik ve dini azınlık ya da LGBTQ bireylerin haklarını korumada dünyaya liderlik yaptığını düşünüyor. Ankete katılanların üçte biri, bu alanda başka ülkelerin daha iyi liderlik sergilediği kanısında.

61 yaşındaki Demokrat Parti eğilimli bağımsız seçmen Rick Reinesch, yurt dışında kadınların ve azınlıkların özgürlüklerini güvence altına almanın Amerika için “hayati” olduğu görüşünde.

Ancak Reinesch, Amerika içinde Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililer arasındaki uçurumun derinleşmesinin, eski Başkan Trump’ın etkisi altında en çok olan eyaletlerde kadın ve azınlık haklarının kötüleşmesi anlamına geldiğini düşünüyor.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar’a Göre Hasımlarla İlişkiler Kötüleşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.