Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor?

Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor?

ABONE OL
17:34 - 31/03/2024 17:34
Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’deki terör saldırısının ardından Gazze’de başlayan savaşla ilgili çeşitli kuruşların yaptığı araştırmalara göre, İsrail’in operasyonlarını ilk başlarda haklı bulduğunu belirten Amerikalılar’ın oranı giderek azalıyor.

PEW Araştırma Merkezi’nin Amerika’da yaptığı son ankete katılanların yüzde 58’i, İsrail’in Hamas’a karşı Gazze’de başlattığı savaşta haklı olduğunu düşünüyor. Gallup Araştırma Kuruluşu ise dört ay önce yaptıkları ankete göre, Gazze’deki İsrail’in operasyonlarını destekleyenlerin oranında 10 puanlık bir azalma olduğunu belirtiyor.

PEW Araştırma Merkezi konuyla ilgili görüşlerin aktarıldığı kapsamlı bir araştırma yayınladı. Araştırmada, Müslüman ve Yahudi Amerikalılar’ın görüşlerine de yer verildi. PEW Araştırma Kuruluşunun anketine 12 bin 690 kişi katıldı.

Ankete katılanların yüzde 38’i, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaş tarzının kabul edilebilir olduğunu, yüzde 34’ü ise savaş yönteminin kabul edilemez olduğunu, yüzde 26’sı da emin olamadığını belirtti.

PEW anketine katılanların yüzde 22’si, İsrail hükümetinin Hamas’a karşı sürdürdüğü savaşı yürütme şeklinin İsrail halkının güvenliğini 7 Ekim öncesinden daha iyi bir duruma getireceği; yüzde 27’si devam eden savaşın İsrailliler’i bundan sonra daha az güvenli bir hale getireceği; yüzde 15’i ise fazla bir etkisi olmayacağı görüşünde.

Amerikalılar’ın yüzde 22’si, İsrail’in savaş gerekçelerinin yeterli olduğu görüşünde olduğunu belirtiyor. Yetişkin Amerikalılar’ın yalnızca yüzde 5’i Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik terör saldırısını kabul edilebilir bulurken, yüzde 66’sı bu saldırıyı kesinlikle kabul edilemez olarak nitelendiriyor.

Amerikalılar’ın yüzde 10’u, Hamas’ın eylemlerinin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savaş öncesine göre daha muhtemel hale getireceğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 32’si bunun bağımsız bir devlet kurma ihtimalini daha da azaltacağını; yüzde 15’i de fazla bir etkisi olmayacağını; yüzde 31’i de emin olamadığını ifade ediyor.

PEW Araştırma Merkezi’nin araştırması, Amerikalılar’ın çoğunun devam eden savaşa oldukça ilgisiz olduğunu, sadece yüzde 22’sinin İsrail ile Hamas arasındaki savaşla ilgili haberleri yakından takip ettiğini ortaya koyuyor.

Yahudi ve Müslüman Amerikalılar ne düşünüyor?

Anket sonuçlarına göre Amerikalı Yahudiler’in yüzde 89’u, İsrail’in Hamas’a karşı savaş açma nedenlerinin haklı olduğunu düşünüyor.

Yahudi Amerikalılar’ın yüzde 16’sı Hamas’ın saldırı gerekçelerini haklı; yüzde 62’si İsrail’in savaşı yürütme şeklini doğru bulduğunu ifade ediyor.

Amerikalı Müslümanlar’ın sadece yüzde 18’i, İsrail’in savaş açma gerekçelerini doğru olmadığını düşünüyor. Aynı soru Hamas’ın İsrail’e karşı saldırıları konusunda sorulduğunda, Amerikalı Müslümanlar’ın yüzde 49’u Hamas’ın İsrail’le savaşma gerekçelerinin doğru olduğunu söylüyor.

Müslüman Amerikalılar’ın yalnızca yüzde 5’i, İsrail’i Hamas’a karşı başlattığı savaşta haklı bulduğunu ifade ediyor.

ABD’de Yahudiler’in yüzde 62’si ve Müslümanlar’ın yüzde 53’ü İsrail-Hamas savaşıyla ilgili haberleri duymanın veya okumanın kendilerini korkuttuğunu belirtiyor.

Amerikalı Yahudiler’in yüzde 61’i ve Müslümanlar’ın yüzde 41’i, Gazze’deki savaşı çok yakından takip ettiklerini söylüyor.

‘’İsrail’in askeri operasyonuna onay azalıyor’’

Gallup’un yayınladığı son ankete katılanların çoğunluğu İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonunu onaylamadığını belirtiliyor.

Gallup’un yaptığı son araştırmaya göre Amerikalı yetişkinlerin yüzde 55’i, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği askeri operasyonu doğru bulmadıklarını; yüzde 36’sı da doğru bulduğunu ifade ediyor.

Yine Gallup’a göre, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını Kasım ayında az da olsa destekleyen Amerikalılar, şimdi bu harekata açık bir farkla karşı çıkıyor. Amerikalılar’ın yüzde 55’i İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonunu onaylamadığını, yüzde 36’sı da onayladığını belirtiyor.

Aynı ankete göre, Cumhuriyetçiler’in İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını destekleme oranı Demokrat ve Liberaller’e göre oldukça yüksek. Ancak üç ayrı siyasi görüşe sahip Amerikalılar’ın İsrail’in operasyonlarını Kasım ayında yapılan ankete oranla son ankette desteğin azaldığı belirtiliyor.

Kasım ayında yapılan ankete göre, daha az da olsa Cumhuriyetçiler’in çoğunun hâlâ İsrail’in operasyonlarını desteklemeyi sürdürdüğü, Demokratlar’ın büyük çoğunluğunun karşı çıkmaya devam ettiği, bağımsızların görüşlerinin de daha çok Demokratlar’ın görüşlerine yakın olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyetçiler yapılan son Gallup anketinde, İsrail’in askeri operasyonlarını desteklediklerini ifade etseler de, Kasım ayında yapılan ankette yüzde 71 olan destek oranının son ankette yüzde 64’e kadar düştüğü görülüyor.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar Gazze’deki savaşla ilgili ne düşünüyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.