Almanya`da Türkçe Derslerinin Gelecek Perspektifi masaya yatırıldı

Almanya`da Türkçe Derslerinin Gelecek Perspektifi masaya yatırıldı

ABONE OL
17:40 - 07/11/2019 17:40
Almanya`da Türkçe Derslerinin Gelecek Perspektifi masaya yatırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Ren Vestfalya’da Türkçe derslerinin 50. yılı münasebetiyle Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği ve Türk Veli Dernekleri Federasyonu   tarafından ortaklaşa “50. Yılda KRV’deki Türkçe Derslerinin Tarihsel Süreci ve Gelecek Perspektifi„ konulu eğitim paneli düzenlendi.

Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Almanya Veli Dernekleri Federasyonu ve Ruhr Veliler Birliği’nin ortaklaşa çalışmasında, alanında uzman konuşmacıların yanı sıra, Müge Erciyas hanımefendi sunuculuğu üstlendi, Türk Halk Müziği sanatçısı Kazım Birlik ise anadili besteleriyle dinleyicilere türkü formunda anadilinin önemini vurguladı.

T.C. Düsseldorf Başkonsolosu sayın Ayşegül Gökçen Karaaslan ve Düsseldorf Eğitim Ataşesi sayın Hacer Özdoğan açılış konuşmalarını yaptıktan sonra, Almanya’daki Türk toplumunun en temel meselesi olan Türkçe derslerinin tarihsel süreci ele alındı ve bundan sonraki süreçte STK’ların ve bireylerin bu hususta nasıl yol izlemeleri gerektiğine vurgu yapıldı.

Türkçe dersleri için ortak bir perspektif gerekli

T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaaslan „Bu toplantıdan çıkacak mesajların, eğitimcilere, karar vericilere ve velilere yönelik önemli katkılar sağlayacağını umuyorum. Bugün bu toplantıya panelist olarak katılan değerli alan uzmanları, bu konuda önemli tespitlerde ve öngörülerde bulunarak KRV’de Türkçe dersleri için ortak bir gelecek perspektifi oluşturma konusunda hepimize yol gösterecekleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Türk toplumunun en temel ortak paydası olan bu en önemli meselemizin çözümü hususunda, birlik içinde konuya ve sürece odaklandığımız takdirde, en iyi sonucu alacağımıza inanıyorum “diyerek ortak bir perspektifin önemine vurgu yaptı.

Bağımsız ve aktif çalışacak veli dernekleri gerekli

Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan „Eyaletimizde yaklaşık 250 bin öğrenciden sade ve 50 bini (yaklaşık %20) Türkçe derslerine devam ediyor. Bu sayı yeterli değil ve giderek bir düşüş eğilimi göstermektedir. Tüm tarafların katılımıyla yapılacak eşgüdümlü bir çalışmayla bu sayıyı daha yukarılara taşıyabiliriz. Görev bölgemizde yaptığımız aktif bir çalışmayla Türkçe derslerine kayıt sayılarında gözle görülür bir artış sağlansa da bu durum yeterli değil. Duisburg’un iki köklü lisesinde ilk defa Türkçe dersleri verilmeye başlandı. Duisburg’daki bu başarılı sonuç aktif olarak çalışacak bağımsız veli derneklerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur “diyerek bir taraftan konunun vahametine değinirken diğer taraftan güçlü veli derneklerinin oluşumu konusunda tavsiyelerde bulundu.

Çokdillilik anaokulu sürecinden itibaren desteklenmelidir.

Bielefeld Üniversitesinden Prof. Yüksel Ekinci modern dilbilim ve dil öğrenim kuramlarını anlattıktan sonra dünyanın çeşitli ülkelerinden dil ve eğitim politikalarına yönelik örnekler verdi. „Çokdilli çocukların yetileri erken yaşta daha etkin bir şekilde gelişiyor. Bu bakımdan çokdillilik aile eğitimi ve anaokul eğitimi sürecinden itibaren desteklenmelidir. Eğitim sistemimiz toplumdaki çokdillilik gerçeğine göre yenilenmelidir “dedi.

Velilerimizi bizimle birlikte bu mücadeleye davet ediyorum

Almanya Veli Dernekleri Federasyon eşbaşkanı ve Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak dil ve beyin gelişimini özetleyerek her ikisinin birbirilerini etkilediğini ve çokdilliliğin bu bağlamda gerek çocuk gerekse ileriki yaşlarda faydalarına değindi. Konuşmasının ikinci bölümünde veli derneklerinin çalışmalarından örnekler verdi.  “Velilerimiz örgütlü şekilde haklarını aramalıdır. Bu konuda oldukça mesafe aldık. Kazanımlarımızı yitirmeyelim. Türkçe konusu her tür ayrışmanın ötesinde hepimizi birleştiren temel konumuzdur. Bu bakımdan her dernek ve bireyi bizimle birlikte bu mücadeleyi vermeye davet ediyorum. “

Türkçe için her türlü desteğe açığız

Berlin Büyükelçiliğinden Eğitim Müşaviri Prof. Cemal Yıldız konuşmasında Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ‘ne yönelik değerlendirmelerde de bulundu. „Kuzey Ren Vestfalya 1971 de aldığı bir kararla mahallen atanan öğretmenlerle Türkçe anadil derslerini ve seçmeli yabancı dil derslerini veriyor. Çokdilliliği de korumaya yönelik yasal altyapısı var. Bu bakımdan KRV’nin girişimlerini olumlu buluyoruz. Ancak derslerin konumunun daha iyi olması bizim de ikili görüşmelerde dile getirdiğimiz bir husus. Bunu biz de paylaşıyor ve işbirliği önerimizi her vesileyle tekrarlıyoruz. Biz Türkçe ‘ye yönelik her tür desteğe ve işbirliğine hazırız’ dedi.

Anadili dersleri korunmalı

Essen Üniversitesi Türkistik bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ünalan sunumunda Almanya’nın sosyolojik değişim sürecine, etkin bir göç, kültür ve eğitim politikası gereksinimine değindi ve anadili derslerine yönelik gelişmeleri rakamsal verilerle aktardı. Ünalan ilkokul düzeyinde anadil derslerinin korunması ve yoğunlaşması gerektiğini, buna yönelik öğretmenlik eğitiminin başlaması gerektiğini anlattı. „Alman toplumunda Türkçe ‘ye yönelik gerek dil prestiji gerekse Türkçe konuşanların toplumsal konumlarıyla alakalı olumsuz bir yaklaşım var.

Sorularda „Camilerde Türkçe dersi olmaz “vurgusu öne çıktı

Sunumların ardından katılımcılar soru ve önerileriyle toplantıya katkı sundular. Uzun süren toplantıya katılımcıların son derece ilgili oldukları gözden kaçmadı. Burada on plana çıkan sorular arasında ise çoğu öğretmen ve STK temsilcileri olan katılımcıların yoğun olarak son günlerde gündemde olan „imamların Türkçe eğitmenlik sertifikaları “ve değişik STK larda, özellikle de camilerde verilmesi öngörülen ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından desteklenen Türkçe dersleri projesi oldu. Katılımcıların çoğunluğu bu gidişatın durdurulması gereğinin altını çizdi.

Panelin sonunda örnek bir proje olarak Türkçe ve eğitim konularında velilere yönelik bilgilendirme seminerleri organize eden Ruhr Veliler Birliği çatısı altındaki MobilES projesi ise Kamuran Turan ve Fatime Okuyucu tarafından katılımcılara tanıtıldı.

Uzun süren toplantıya 160’a yakın katılımcıların son derece ilgili oldukları gözden kaçmadı.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.