Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor

Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor

ABONE OL
15:43 - 13/02/2024 15:43
Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Göçmenlerin sınır dışı edilmesine dair planının ortaya çıkmasıyla yüzbinlerce kişinin protesto ettiği Almanya için Alternatif Partisi (AfD), güç kazanıyor. Anketlerde ikinci sıraya yükselen aşırı sağcı parti, hafta sonu Berlin’de tekrarlanan seçimlerde de oyunu ikiye katladı.

Almanya için Alternatif Partisi (AfD), yabancı kökenlileri ülkeden sınır dışı etme planlarına gösterilen tepkiye rağmen, anketlerde Almanya’nın ikinci partisi konumunda.

AfD, hafta sonu Berlin eyaletinde tekrarlanan seçimlerde de oy oranını iki katına çıkardı. Almanya’da aşırı sağcıların, Berlin yakınlarındaki Potsdam kentinde düzenlediği ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi’nden bazı politikacıların da katıldığı bir toplantıda, ülkede yaşayan milyonlarca göçmen ve yabancı kökenlinin sınır dışı edilmesi, hatta bir Afrika ülkesine sürgün edilmesi planlarının ortaya çıkması üzerine ülke genelinde başlatılan protesto gösterilerine geçen haftalarda yüz binlerce kişi katılmıştı.

Kitlesel tepki, diğer parti temsilcileri, hatta Başbakan Olaf Scholz tarafından “demokratik toplumun aşırı sağcı AfD’ye karşı ayaklanması” şeklinde tanımlanırken, çok sayıda siyasi analizci geçen günlerde yaptıkları değerlendirmelerde, gösterilerin AfD’nin oy oranını düşüreceğini iddia etmişti. Ancak 2021’de yapılan genel seçimlerde Berlin’in bazı bölgelerinde yaşanan usulsüzlük nedeniyle hafta sonunda kısmen tekrarlanan seçimlerin sonucu ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, AfD’nin gücünü koruduğunu gösteriyor.

Berlin’in kimi bölgelerinde Pazar günü tekrarlanan bu seçim sonuçlarına göre, ülke genelinde yapılan tüm karşı gösterilere rağmen, AfD’nin eyaletteki oy oranı yüzde 5,6’dan yüzde 12,6’ya yükseldi, yani iki katın üzerinde arttı.

6-9 Haziran’da gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine yönelik bir anket ise, AfD’nin bu seçimde de oy oranını iki kat yükseltebileceğini ortaya koydu.

Buna göre, Hristiyan Demokrat Birlik partileri CDU/CSU, sosyal demokrat SPD, liberal FDP ve Sol Parti’nin alabileceği oy, 2019 AP seçimlerine kıyasla çok az değişecek. AfD ise seçimi adeta zaferle sonuçlandıracak. Kamuoyu araştırma enstitüsü “Insa” tarafından yapılan ankete göre, AfD’nin oy oranı yüzde 11’den yüzde 22’ye fırlayacak. Parti bu oy oranı ile Almanya’da ikinci parti konumuna gelecek. 2019’da yüzde 28,9 oy alabilen Birlik partileri, bu kez yüzde 27 oy alabilecek. Sosyal demokratlar yüzde 16’lık ve Sol Parti ise yüzde 5,5’lik oy oranlarını aşağı yukarı korurken, 2019’da AP seçiminde yüzde 20,5 oy alan Yeşiller, bu kez sadece yüzde 10,5 oranında destek bulabilecek.

AfD, Almanya’nın doğusunda en güçlü parti

2013’te Euro bölgesindeki finansal krize tepki olarak kurulan, ardından giderek aşırı sağa kayan Almanya için Alternatif’in ülke genelindeki oy oranı, Aralık 2023’te yüzde 23 ile rekor düzeye ulaşmıştı. 2015 sonrasındaki göçmen tartışmalarının ardından, geçen yılki enerji krizi ve çiftçileri sokaklara döken yüksek enflasyon nedeniyle, partiye desteğin arttığı ortaya çıkmıştı.

Eylül ayında Almanya’nın üç eyaletinde yapılacak seçimlerde de, AfD’nin en güçlü parti çıkması bekleniyor. Yabancıları tehcir planına tepki ve gösterilere rağmen, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde seçmen desteği sistematik olarak artan AfD’nin, Saksonya, Thüringen ve Brandenburg’daki seçimlerden yüzde 35 civarında oy alarak en güçlü parti çıkacağı tahmin ediliyor. Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da göçmen karşıtı AfD, yüzbinlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere rağmen güç kazanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.