Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul’da

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul’da

ABONE OL
22:52 - 22/04/2024 22:52
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul’da
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak 11.58’de İstanbul Havalimanı’na indi.

Almanya Cumhurbaşkanı’nı İstanbul Havalimanı’nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve diğer yetkililer karşıladı.

Steinmeier, İstanbul Havalimanı’ndan ayrıldıktan sonra 63 yıl önce Almanya’ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Fatih’teki Sirkeci Tren Garı’na geldi.

“Sirkeci Garı, iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor”

Steinmeier,  buradaki ziyaretinde açıklamalarda bulundu.

Pek çok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını kaydeden Steinmeier, 1960’larda yüz binlerce Türk’ün misafir işçi olarak Almanya’ya buradan yola çıktıklarını dile getirdi.

Steinmeier, Sirkeci Garı’nın bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu söyledi.

Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda sıla hasreti, zorluk ve çabanın beklendiğini ifade eden Steinmeier, “Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar.” diye konuştu.

Steinmeier, Türkiye’ye gerçekleştirdiği bu seyahatte kendisine eşlik eden konuklardan bazılarının bu konuda örnek olduklarını kaydederek, “Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağıydı.” ifadelerini kullandı.

Almanların 1930’larda yeni başkent Ankara’nın tasarımına ve inşasına destek olduğunu anlatan Steinmeier, 1960’lardan itibaren genç Federal Almanya’nın ekonomisinin kurulmasına yardım edenlerin de Türkiye’den gelen misafir işçiler olduğunu söyledi.

Steinmeier, “Almanya’da bizler, bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75. doğum gününü kutlarken bunu Türk-Alman göçmenlerin milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle yapacağız.” dedi.

Bu nedenle Federal Anayasa’nın yıl dönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Onlar, göçmen geçmişi olan insanlar değiller. Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası. Onlar, bizi biz yapan şeylerin bir parçası.” diye konuştu.

“Bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu’ndan başlamamız tesadüf değil”

Steinmeier, Türkiye ve Almanya’nın özel ve yoğun ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun özellikle kriz durumlarında ortaya çıktığına işaret ederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkesinde büyük dayanışma sağlandığını söyledi.

Türkiye’ye yardım malzemelerinin gönderildiğini anımsatan Steinmeier, yarın Gaziantep’in depremde zarar gören bölgesini ziyaret ederek felaket mağdurları ve yardım görevlileriyle bir araya geleceğini söyledi.

Steinmeier, “Buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor. Bu, sadece Türk misafirperverliğinden kaynaklanmıyor. Esas olarak günlük yaşamın her yerinde hissedebileceğiniz yakın insani bağlardan kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Her yıl Türkiye’ye gelen 5 milyon Alman turistin bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösterdiğini vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı, “Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu’ndan başlamamız tesadüf değil.” dedi.

Steinmeier ve Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile tarihi Orient Express Lokantası’nda basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile Demiryolu Müzesi’ni ziyaret etti.

Müzeyi, tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezen heyet, “Almanya’ya Türk İşçilerin Göçü” temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan “Gurbette Hasret” sergisini de ziyaret etti.

Yürüyerek geldiği iskelede vapura bindi, Boğaz turu yaptı

Eminönü Arabalı Vapur İskelesi’ne yürüyerek gelen Steinmeier’e, vatandaşlar el salladı. Steinmeier, Almanya’da işçi olarak çalıştığını söyleyen Korkmaz Albayrak ile ayaküstü sohbet etti.

Albayrak, Cumhurbaşkanına, Almanya’da çalıştığı zamanlardaki fotoğrafını gösterdi ve yaptığı işleri anlattı.

Eminönü Arabalı Vapur İskelesi’nden kendileri için özel tahsis edilen vapura binen Steinmeier, seyahati sırasında Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in de katıldığı ekonomi çevreleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

İstanbul Boğazı’nda vapurla yaklaşık 1,5 saat yolculuk yapan Steinmeier, Sarıyer Tarabya sahiline geldi.

Burada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından karşılanan Steinmeier, bir davet programı için Almanya Büyükelçiliğinin Tarabya’da bulunan tarihi yazlık rezidansına geçti.

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in vapurla yaptığı İstanbul Boğazı turuna kıyı emniyeti, sahil güvenlik ve polis botları da eşlik etti.

“Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı”

Daha sonra Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, “Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği’nde Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO’da ve şu anda Orta Doğu’da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz.” dedi.

Türkiye ve Almanya’nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Alman Cumhurbaşkanı, Tarabya’daki rezidansın, aynı zamanda Türkler ve Almanlar arasındaki yakın ilişkinin ne kadar eskiye dayandığını da gösterdiğine işaret ederek, “Sultan Abdülhamid 1880 yılında, daha da büyük bir dostluk beklentisiyle burayı Alman İmparatorluğu’na vermiştir. Türk-Alman ilişkileri ancak böylesine etkileyici bir ortamda gelişip serpilebilirdi. Bunun arkasındaki fikir de kesinlikle buydu.” ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin bugün hala her yerde, Ankara’nın sokaklarında ve meydanlarında görülebildiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Bruno Taut ve Berlin’in eski belediye başkanı Ernst Reuter gibi dünyaca ünlü Alman mimarlar 1933’ten itibaren Türkiye’ye sığınmış ve genç Cumhuriyetin inşasına katkıda bulunmuşlardır. Dolayısıyla biz Almanların, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye’nin şekillenmesine katkımızın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bunun da ötesinde, artık yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli insan da ülkeme şekil veriyorlar, birçoğu Alman vatandaşı oldu ve bizim bir parçamızlar. Uzun bir süre birçok insan onları sadece misafir işçi olarak gördü, geçici bir süre için gelen yabancılar olarak kaldılar. Hatta ikinci ya da üçüncü kuşakta bile, Almanya’da doğup büyümüş olsalar bile, birçok kişi Türkiye kökenli insanlarda sadece farklılıkları gördü ve aslında çoktan bize ait olduklarını kabul etmediler. Onlar göçmen kökenli insanlar değil, ülkemiz göçmen kökenli bir ülke. Anayasamızın 75. yıl dönümü öncesinde, Cumhuriyetimizin doğum günü kutlamalarından bir ay önce Türkiye’ye gelerek şunları ifade etmek benim için önemliydi; Sizin hikayeleriniz, ülkemizdeki dört kuşak Türkiye kökenli insanın hikayeleri, Almanya’nın geçmişinin bir parçasıdır.”

Steinmeier, döner keserek davetlilere ikram etti

Steinmeier, Berlin’de döner dükkanı işleten üçüncü kuşaktan Arif Keleş’in, Türkiye ziyaretinde kendisine eşlik etmesinden de ayrıca memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, “Bana söylenene göre bu dükkan aynı zamanda Alman Milli Futbol Takımı’nın da favori dükkanı. Bugünkü haliyle Berlin’deki Türk misafir işçiler tarafından geliştirilen döner kebap, artık Almanya’nın ulusal yemeği haline geldi. Hiçbir fast food yemeği Almanya’da dönerden daha çok satılmıyor, daha çok yenmiyor, hatta daha çok ihraç edilmiyor.” diye konuştu.

Steinmeier, konuşmasının ardından Berlin’de Meva döner firması tarafından hazırlanan özel döneri, Arif Keleş ile keserek konuklara ikram etti.

Steinmeier, ülkesinin İsrail’e desteği nedeniyle protesto edildi

Öte yandan Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla 1961’de ilk Türk işçi kafilesinin Almanya’ya uğurlandığı Sirkeci Garı’nı ziyareti sırasında bir grup tarafından protesto edildi.

Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto eden grup, “Katil Almanya Türkiye’den defol” ve “Soykırım suçlusu katil Almanya” sloganları attı.

Türkiye ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı

Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Türkiye’ye yaptığı bu ilk ziyarette İstanbul, Gaziantep ve Ankara’yı ziyaret edecek.

Steinmeier’in iş, bilim, sanat, edebiyat, spor çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

Gezisinin ikinci gününde Gaziantep’te depremzedeler için sığınma evi ile inşasını Almanya’nın desteklediği bir okulu ziyaret edecek Steinmeier’in burada 23 Nisan kutlamalarına katılması öngörülüyor.

Steinmeier’in 24 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da bir araya gelmesi bekleniyor. Ankara Üniversitesi’ni de ziyaret etmesi planlanan Steinmeier ayrıca Anıtkabir’e ziyarette bulunacak, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.