Almanlara sazı sevdirdi

Almanlara sazı sevdirdi

ABONE OL
00:17 - 16/05/2022 00:17
Almanlara sazı sevdirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Her milletten 7’den 70’e saz kursu veren Saz Ustası Yusuf Çolak, yetiştirdiği öğrencileri ile gurur duyuyor. Yüzlerce Türk, onlarca Alman, Yunan, Hintli, İranlı, Iraklı, Arnavut’a bağlama öğretti.

Nürnberg’de yaşayan saz ustası Yusuf Çolak sayesinde saz çalmayı öğrenen Alman ve diğer milletlerden öğrenciler, şimdilerde ustalaşma olma yolunda ilerliyorlar. Çolak, Türkçe bilmeyen Türk çocuklarına da Türkçe öğretiyor. Minik öğrencilere, boylarına uygun saz veriliyor. Gelin müzik adamı Yusuf Çolak’ı yakından tanıyalım.

YUSUF ÇOLAK KİMDİR

Yusuf Çolak, 1970 Amasya doğumlu, Türk halk müziği sanatçısı, akademisyen bir Bağlama üstadıdır. Küçük yaşlarından itibaren saz çalmaya başlayan Yusuf Çolak, Amasya Musiki Cemiyeti’nde Burhan Özbakır’ın öğrencisi olarak müzikal alt yapısını oluşturdu. Amasya Halk eğitim merkezi THM korosu orkestra şefliği görevi ile iller arası yarışmalarda Amasya iline birçok ödüller kazandırdı. İlk, orta ve Lise matematik bölümü tahsilini Amasya’da tamamlayan Yusuf Çolak, 1989 yılında ITÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarında başladığı akademik müzik eğitimine aynı yıl Ege Üniversitesine geçiş yaparak 1995 yılında ‘Bağlama Düzeninde Metodoloji’ tez çalışmasını Dr. Gani Pekşen yönetmenliğinde tamamlayıp Prof. Dr. Refet Saygılı tarafından Lisan Diplomasını almaya hak kazandı.

TÜRK HALK MÜZİĞİ KÜLTÜRÜNÜ TANITTI

1995 yılı sonlarında Almanya’ ya yerleşen Yusuf Çolak, Nürnberg’de 1999 yılında kurduğu Türk Müziği Okulu ile birçok insana Bağlama çalmayı, türkü söylemeyi sevdirdi ve öğretti. Binlerce insanımıza Türk halk müziği ve edebiyatını gerek dershanesinde gerek konserlerinde gerekse verdiği seminerlerle anlatmış bilgi birikimini herkesle paylaşmış bir gönül adamıdır. Uluslararası halk müziği ve halk çalgıları festivallerinde Türk halk müziğini ve bağlamayı tanıtmıştır.  Bu çalışmaları ile Türk halk müziği kültürünün Almanya’da temsilcisi olmuştur. Birçok ünlü bağlama üstatları ile konserler vermiştir.

ÖDÜLLÜ ÖĞRENCİLERİ VAR

Yetiştirdiği öğrenciler Bavyera birinciliği ve Alman Cumhurbaşkanlığının düzenlediği geçler arası ‘’Gençler Müzik Yapıyor’’ yarışmasında Cumhurbaşkanlığı ödülü ayrıca Nürnberg Belediye Başkanlığı ve Belediye Konservatuvarı ödülleri kazanmışlardır.

Nürnberg’de farklı ülkelerden gelen sanatçı dostları ile bir orkestra kurmuş, Doğu-Batı müziği sentezli konserler vermiştir. Maintal Senfoni Orkestrası ile birlikte ‘’ MOZART VE TÜRK MÜZİĞİ’’ projesinde bağlama için bestelenmiş eserleri Schweinfurt ve Zeil am Main da iki konserle sundu.

Almanya’nın birçok illerinde Dr. Cladia Ott ve Tombak, Daff virtözü Iranlı Hadi Alizadeh ile elliden fazla bağlama sunumlu konserler verdi.

Yaptığı çalışmaların ve tecrübelerin kalıcı olması için Bağlama Öğrenim Metodu adı altında 20 fasikül (tavırlar, icra teknikleri ve düzenler) olarak yayıma hazırlamış, yeni bağlama öğrenenler için iki dilde ‘’alıştırmalar ve etüdler’’ kitabını tamamlamıştır.

Kurmuş olduğu müzik okulu 2006 yılında Bayern Sanat Bakanlığı tarafından Türk Müziği Enstitüsü olarak tescillenmiş, Yusuf Çolak Doçent olarak tanınmıştır.

ALMANLARA BAĞLAMA DİNLETİLERİ SUNDU

Almanya’nın birçok şehrinde Bağlama dinletileri sunarak Alman halkına bağlamayı tanıttı.

Nürnberg başta olmak üzere, Ingolstadt, Heilbronn, Ansbach, Bamberg, Bad Windsheim, Röthenburg o.d. Tauber, Röthenbach an dem Pegnitz, Altdorf, Lauda, Crailsheim, Freystadt, Kitzingen, Bayreuth, Coburg ve Hof şehirlerinde workshop ile ders grupları oluşturmuş 5000’den fazla insanımıza bağlama çalmayı öğretmiştir ve onlarca bağlama öğretmeni yetiştirdi

HER ÖĞRENCİ İÇİN FARKLI ÇALIŞMA METODU

Her meslek grubundan öğrencileri olan Yusuf Çolak, farklı algılama ve eğitim seviyesine göre her öğrenci için ayrı çalışma metodu uygulamaktadır. Almanların da büyük ilgi gösterdiği bağlamanın yaygınlaşması ve tanıtılması için 23 yıldır devam eden Yusuf Çolak Çolak, farklı her yıl düzenli olarak geleneksel öğrenci konserleri ile binlerce talebesini sahne ve halk ile buluşturdu. Birçok profesyonel sahne sanatçısı, akademisyen ve müzik öğretmeni yetişmesine öncülük etti.

OĞLU PİYANO VİRTÖZÜ

Yusuf Çolak evli, 2 çocuk sahibidir. 2000 yılı doğumlu oğlu Boran Çolak bir piyano virtüözüdür. Boran  İtalyan üniversitesi Lugano Konservatuarında kompozisyon eğitimi almış, şu anda Karlsruhe Teknik Üniversitesi Yüksek Müzik Okulunda Klasik Piyano bölümünde akademik eğitimine devam etmektedir.

Anadolu halk kültürünün yegâne sazı Bağlamaya, gönül verip öğrenmek isteyen herkesin gönül rahatlığı ile gideceği bir adres olup, Yusuf Çolak ‘YC Çolak, farklı’. Hergün saat 12’den 20:00 kadar açıktır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.