Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi

Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi

ABONE OL
19:18 - 26/02/2024 19:18
Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni’nin yakın bir müttefiki Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Navalni’nin öldüğü sırada bir mahkum takasıyla serbest bırakılmaya yakın olduğunu söyledi. Navalni’nin müttefiki, ailesi ve destekçilerinin Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Navalni’yi öldürttüğü iddiasını yineledi.

YouTube’da konuşan Maria Pevçik, Navalni ve ismi açıklanmayan iki ABD vatandaşının, Almanya’da hapiste bulunan Rus FSB güvenlik servisi tetikçisi Vadim Krasikov ile takas edilmesine ilişkin görüşmelerin, Navalni’nin ölümü sırasında son aşamalarında olduğunu söyledi.

Kremlin, 16 Şubat’ta Kuzey Kutbu’ndaki bir cezaevinde 47 yaşında hayatını kaybeden Navalni’nin ölümünde Rus devletinin parmağı olduğu iddiasını reddetti. Destekçilerine göre Navalni’nin ölüm belgesinde doğal nedenlerle öldüğü belirtiliyor.

Pevçik, “Aleksey Navalni şu anda, tam da bugün bu koltukta oturuyor olabilirdi. Bu lafın gelişi değil, bu olabilirdi ve olmalıydı” dedi.

Pevçik, “Navalni önümüzdeki birkaç gün içinde dışarıda olmalıydı çünkü takası konusunda bir karar bildirilmişti. Şubat ayı başında Putin’e, Berlin’de işlediği bir cinayetten dolayı hapis yatan FSB görevlisi Vadim Krasikov’un iki Amerikan vatandaşı ve Aleksey Navalni ile takas edilmesi teklif edilmişti” şeklinde konuştu.

Krasikov, 2019 yılında Berlin’in Tiergarten parkında sürgündeki bir Çeçen-Gürcü muhalifi öldürmekten suçlu bulunduktan sonra Almanya’da ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Putin bu ay ABD’li gazeteci Tucker Carlson’a verdiği bir röportajda Krasikov’u geri almak istediğinin sinyalini vermişti.

15 Şubat akşamı takas görüşmelerinin son aşamasına gelindiğini teyit ettiğini söyleyen Pevçik, Navalni’nin bir gün sonra öldürüldüğünü çünkü Putin’in onun özgür kalması düşüncesine tahammül edemediğini iddia etti.

Rusya dışında yaşayan Pevçik, bazı iddialarına ilişkin kaynaklarını hemen açıklamadı ya da belge niteliğinde kanıtlar sunmadı.

Pevçik ayrıca Rus işadamı Roman Abramoviç’in Putin ile arabulucu olarak bazı görüşmelere dahil olduğunu söyledi. Abramoviç’ten bu iddiaya ilişkin bir yorum gelmedi.

Pevçik, Navalni ile birlikte takas edilmesi sözkonusu iki ABD vatandaşının ismini vermedi. Ancak ABD, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski bir ABD deniz piyadesi olan Paul Whelan’ı iade ettirmeye çalıştığını söyledi.

Rusya, Gershkovich ve Whelan’ı casuslukla suçluyor, Gershkovich ve Whelan ise bu iddiayı reddediyor.

Navalni’nin ölümü hakkında henüz yorum yapmayan Putin, daha önce Rus ve ABD istihbarat kurumları arasında Gershkovich ile ilgili perde arkasında görüşmelerin sürdüğünü söylemiş, ancak genellikle kamuoyu önünde adını anmadığı Navalni’den bahsetmemişti.

Pazartesi günü erken saatlerde açıklama yapan Kremlin, Rus yetkililerin Navalni’nin annesine oğlunun cenazesi konusunda baskı yaptığı iddialarını saçma olarak nitelendirmiş ve Putin’in Navalni’nin naaşına ilişkin kararlara dahil olmadığını söylemişti.

Navalni’nin sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus yetkililerin 69 yaşındaki annesi Lyudmila’ya bir ültimatom verdiğini söyledi. Ültimatom, üç saat içinde Navalni’nin halka açık bir cenaze töreni olmadan toprağa verilmesini, aksi takdirde hapishaneye gömüleceğini içeriyordu.

Navalni’nin cenazesi Cumartesi günü Kuzey Kutbu’ndaki Salekard kentinde annesine teslim edildi. Cenaze töreni ile ilgili düzenlemeler henüz açıklanmadı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Navalni’nin annesine yapıldığı iddia edilen resmi baskı konusunda yorum yapıp yapmayacağı sorusuna, “Hiçbir şekilde yorum yapamam çünkü Kremlin’in bu konuyla hiçbir ilgisi yok, dolayısıyla Kremlin baskı uygulayamaz. Bu (Navalni) destekçileri tarafından yapılan bir başka saçma açıklama” şeklinde yanıt verdi.

Peskov, “Neredeyse hepsi (Rus makamları tarafından) aranıyor ve neredeyse hepsi yurtdışında. Açıklamaları buna göre ele alınmalıdır” dedi.

Pevçik, Navalni’nin müttefiklerinin Ukrayna savaşının başından beri “siyasi mahkumlara karşılık Rus casusları” içeren bir mahkum takasının parçası olarak Navalni’yi Rusya’dan çıkarmak için bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Umutsuzca çaba sarf ettiklerini ve aracılar bulmaya çalıştıklarını, hatta geçen Kasım ayında hayatını kaybeden eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’a bile yaklaştıklarını, ancak Batılı hükümetlerin gerekli siyasi iradeyi gösteremediğini söyleyen Pevçik, “Amerikalı ve Alman yetkililer, Navalni’ye ve siyasi tutuklulara yardım etmenin ne kadar önemli olduğunu anlattılar, el sıkıştılar, sözler verdiler ve hiçbir şey yapmadılar” dedi.

VOA tarafından geçilen “Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Aleksey Navalni mahkum takasıyla serbest bırakılmak üzereydi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.