“ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi”

“ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi”

ABONE OL
22:42 - 25/08/2022 22:42
“ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uzmanlar, bu hafta başında ABD’nin hava operasyonlarında Suriye’de vurduğu hedeflerin, ülkede faaliyet gösteren İran bağlantılı gruplar için önemli tesisler olduğunu söyledi.

ABD ordusu Salı günü geç saatlerde Suriye’nin doğusunda “İran Devrim Muhafızları’na bağlı grupların kullandığı altyapı tesislerine” operasyon düzenlediğini açıklamıştı.

ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanlığı İletişim Direktörü Albay Joe Buccino aynı gün yaptığı açıklamada, “Bugünkü operasyonlar ABD personelini korumak ve savunmak için gerekliydi. ABD, gerginliğin tırmanma riskini kısıtlamak ve kayıp riskini en aza indirmek için orantılı ve kasıtlı adımlar attı” ifadelerini kullanmıştı.

Deyrizor bölgesindeki hava operasyonlarının ABD güçlerini korumak için düzenlendiğini belirten Amerikalı yetkili, 15 Ağustos’ta ABD askerleri ve ABD’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin bulunduğu bir yerleşkeyi hedef alan İHA saldırısını örnek gösterdi.

ABD ordusu, saldırıların herhangi bir can kaybına yol açıp açmadığını açıklamadı. İran dün, Suriye’deki Amerikan hava saldırılarında hedeflenen tesislerle herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini destekleyen İran, Suriye-Irak sınırındaki bölgelerde önemli bir askeri varlığa sahip.

Uzmanlar, ABD’nin vurduğu tesislerin İran’ın bölgedeki askeri faaliyetlerinde kullanılan askeri depolar olduğunu söylüyor.

Suriye’nin doğusundaki gelişmeleri izleyen Deyrizor 24 adlı grubun direktörü Ömer Ebu Leyla, “Bu askeri depolar, Suriye-Irak sınırında her iki ülkeye erişim alanı sağladığından İran için stratejik olarak önemli” dedi.

VOA’ya verdiği demeçte Ebu Leyla, “İran, Fırat Nehri’nin doğu yakasında konuşlanmış Amerikan kuvvetlerine saldırılar düzenlemek için bu tesislere bel bağlıyor” dedi.

Ayrıca Ebu Leyla, kendi kaynaklarının, ABD’nin vurduğu depolara yakın zamanda “İHA’lar ve orta menzilli füzeler de dahil olmak üzere İran’dan birkaç sevkiyatın geldiğini doğruladığını” belirtti.

“Ayyash askeri depo tesisi ana hedefti”

ABD ordusu, Suriye’nin doğusunda hangi hedefleri vurduğunu açıklamazken, Deyrizor 24 ve diğer yerel haber kanalları, Ayyash askeri depo tesisinin ana hedef olduğunu bildirdi.

Suriyeli gazeteci Beşir el-Abbad, ABD tarafından finanse edilen El Hurra televizyonuna, Deyrizor’da Amerika’nın vurduğu hedeflerin “Ayyash kasabasının güneyindeki bir çöl bölgesinde yer alan ve 80 binadan oluşan büyük depolar” olduğunu söyledi.

Fırat nehriyle ikiye bölünen Deyrizor, doğuda ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin batıda ise İran ve Rusya’nın desteklediği rejim güçlerinin kontrolu altında.

ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda, IŞİD militanlarına karşı küresel koalisyon kapsamında yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Salı günkü operasyonunu kınarken, Tahran ile Suriye’nin doğusundaki hedeflenen tesisler arasında herhangi bir bağlantı olduğunu reddetti.

İran’dan ABD’ye suçlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani dün yaptığı açıklamada, ABD’nin saldırısının Suriye halkına yönelik olduğunu söylerken, Washington’u Suriye’nin egemenliğini ihlal etmekle suçladı.

Suriye hükümeti saldırıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun uzmanı ve ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı koalisyonun eski sözcüsü Albay Myles Caggins, ABD’nin operasyonlarının Washington’un bölgedeki güçlerini ve müttefiklerini savunma konusunda hala ciddi olduğunun bir işareti olduğunu söylüyor.

VOA’ya konuşan Caggins, “ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye’deki varlığının nedeninin IŞİD’in geri dönmesini engellemek olduğu çok açık. Düşman milis güçlerinin saldırıları bu hedefte bir aksamaya, dikkat dağıtmaya ve can kayıplarına sebep olabilir” dedi.

Caggins, on yıldan uzun süredir çatışmaların sürdüğü Suriye’nin, hala ülkenin kontrolunu hedefleyen grupların çekiştiği bir bölge olmaya devam ettiğini söyledi.

Bu haber ilk olarak VOA Kürtçe Servisi’nde hazırlandı.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin Suriye’de Vurduğu Hedefler İran İçin Önemliydi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.