“ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor”

“ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor”

ABONE OL
17:12 - 08/02/2024 17:12
“ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Irak topraklarında İran’ın desteklediği silahlı gruplara yönelik düzenlediği harekatlara tepki gösteren Irak bu operasyonların hükümeti ABD liderliğindeki koalisyonun ülkedeki varlığına son vermeye ittiğini söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani’nin askeri sözcüsü Yahya Resul, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD liderliğindeki koalisyonun “istikrarsızlık unsuru” olduğunu ve Irak’ı çatışma döngüsüne sürükleme riski oluşturduğunu savundu.

ABD’nin Çarşamba günü düzenlediği harekatta, Bağdat’ın doğusunda İran destekli Kataib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) komutanı öldürülmüştü.

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail ve Hamas arasında savaşın patlak vermesinden bu yana Ortadoğu’daki ABD askerlerine yönelik artan saldırıların arkasında bu grubun da dahil olduğu Direniş Ekseni’nin olduğunu söylüyor.

Irak’taki koalisyonun geleceğine ilişkin görüşmelerin akıbeti

Irak ve ABD arasında koalisyonun geleceğine ilişkin görüşmeler Ocak ayında başlamıştı. Ancak görüşmelerin başladığının ilan edilmesinin üzerinden 24 saat geçmeden Ürdün’de 3 Amerikan askerinin öldüğü ve 40 askerin de yaralandığı saldırı gerçekleşmişti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, o zamandan bu yana askıda olan görüşmelerin yeniden başlaması çağrısında bulunmuştu.

Irak’ta ABD liderliğindeki koalisyonun geleceğine ilişkin aylar sürmesi beklenen görüşmelerden çıkacak sonuç ise belirsiz.

Irak’taki uluslararası koalisyon, IŞİD’le mücadele amacıyla kurulmuştu. ABD’nin Irak’ta 2500 askeri bulunuyor ve bu askerler yerel güçlere örgütün yeniden canlanmasının önlenmesi amacıyla danışmanlık yapıyor.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin Irak topraklarında düzenlediği harekatlar hükümeti koalisyonun varlığına son vermeye itiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.