Uluslararası yardım kuruluşları, 13 aydır savaşın devam ettiği Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım gönderilmesine İsrail’in izin vermesi için ABD’nin tanıdığı sürenin bugün sona erdiğini bildirdi.
Yardım kuruluşlarından bugün yapılan açıklamada, İsrail’in savaştan harap olmuş Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım girişine izin vermesi yönündeki ABD taleplerini karşılamadığı belirtildi.
Sekiz uluslararası yardım kuruluşu tarafından hazırlanan ve bugün yayınlanan raporda ABD’nin taleplerine uyulması için 19 önlem sıralandı. Raporda, İsrail’in bu önlemlerin 15’ine uymadığı, dördüne ise kısmen uyduğu kaydedildi.
Yardım kuruluşlarının raporunda, “İsrail sadece insani müdahaleye destek anlamına gelen ABD kriterlerini karşılamakta başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda özellikle kuzey Gazze başta olmak üzere sahadaki durumu dramatik bir şekilde kötüleştiren eylemlerde bulundu. Bu durum bugün bir ay öncesine göre daha da vahim bir hal almıştır” denildi.
Rapor, Anera, Care, MedGlobal, Mercy Corps, Norveç Mülteci Konseyi, Oxfam, Refugees International ve Save the Children yardım kuruluşları tarafından kaleme alındı.
Biden yönetimi, Gazze’ye daha fazla gıda ve diğer acil yardım malzemelerinin gönderilmesi için geçen ay İsrail’e çağrısında bulunmuş ve bugün sona eren 30 günlük bir süre tanımıştı. Buna uyulmaması halinde, İsrail’e askeri desteği azaltacak ABD yasalarının tetiklenebileceği uyarısı yapılmıştı.
İsrail ise durumu iyileştirmeye yönelik bir dizi adım attığını açıkladı. Ancak Amerikalı yetkililer geçtiğimiz günlerde İsrail’in hala yeterli adımları atmadığının sinyalini verse de İsrail’e karşı herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını söylemediler.
“Sorunun çözüleceğinden eminim”
İsrail’in yeni Dışişleri Bakanı Gideon Saar, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “sorunun çözüleceğinden emin olduğunu” söyledi. Saar’ın açıklamaları bu konuyla ilgili son tarihi önemsemediği yorumlarına neden oldu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalanan 13 Ekim tarihli mektupta, İsrail’e “Her gün en az 350 TIR dolusu malzemenin Gazze’ye girişine izin verilmesi, kuşatma altındaki bölgeye beşinci bir geçişin açılması, İsrail’in dayattığı kıyı çadır kamplarındaki insanların kış öncesinde iç kesimlere taşınmasına izin verilmesi ve yardım gruplarının zor durumdaki Gazze’nin kuzeyine erişiminin sağlanması” çağrısı yapılmıştı.
Mektupta ayrıca İsrail’e, UNRWA olarak bilinen BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşunun faaliyetlerini engelleyecek yasaları durdurması çağrısında bulunulmuştu.
İsrail’in yardım akışını arttırmak için attığı adımlara rağmen ABD’nin talep ettiği düzeyde girişimlerde bulunmadığı belirtildi. Söz verilen beşinci geçiş açılmazken, yardım görevlilerinin kuzey Gazze’ye erişimi kısıtlanmaya devam ediyor. İsrail ayrıca UNRWA’ya karşı çıkardığı yasaları da uygulamayı sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, geçen hafta İsrail’in bazı ilerlemeler kaydettiğini ancak ABD’nin koşullarını karşılamak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi ve “Tüm bu adımların atıldığını gördüğünüzde önemli olan, bunun sonuçlar için ne anlama geldiğidir” diye konuştu.
Ekim ayında yardım miktarı azaldı
İsrail, geçen ay Hamas militanlarının yeniden toplandığını söylediği Gazze’nin kuzeyine büyük bir saldırı başlatmıştı. Operasyon yüzlerce insanın ölümüne ve on binlerce insanın yerinden edilmesine neden oldu. İsrail, tahliye emirlerine rağmen on binlerce sivilin kaldığı bölgeye neredeyse hiçbir yardımın girmesine izin vermedi.
İsrail verilerine göre Ekim ayında Gazze’ye 34 bin ton gıda yardımı yapıldı. Bu miktar, bir önceki ayın yarısından daha az.
BM kuruluşları, İsrail’in kısıtlamaları, devam eden çatışmalar ve Gazze tarafında yardım toplamayı ve dağıtmayı zorlaştıran kurallar nedeniyle bu miktarın daha da az olduğunu bildiriyor.
İsrail rakamlarına göre, Ekim ayında Gazze’ye günde ortalama 57 yardım TIR’ı girerken, Kasım ayının ilk haftasında bu sayı 81’e çıktı. BM ise bu sayının daha az olduğunu, Ekim başından bu yana günde 37 TIR girdiğini belirtiyor.
Gazze’ye insani yardımdan sorumlu İsrail askeri birimi COGAT, Ekim ayında yardım TIR sayısındaki düşüşün Yahudi bayramları ve savaşı tetikleyen 7 Ekim 2023 Hamas saldırısının yıldönümü törenleri nedeniyle geçişlerin kapatılmasından kaynaklandığını bildirdi.
Askeri brifing kuralları uyarınca isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan İsrailli bir yetkili, “Ekim ayı çok zayıf bir aydı. Ancak Kasım rakamlarına bakarsanız, Gazze’nin kuzeyine günde yaklaşık 50 TIR ve Gazze’nin geri kalanına günde 150 TIR’la sabit kalıyoruz” dedi.
Savaş, geçen yıl Hamas liderliğindeki militanların İsrail’in güneyine saldırarak çoğu sivil bin 200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla başladı. Yaklaşık 100 rehinenin hala Gazze’nin içinde olduğu ve bunların üçte birinin de öldüğü tahmin ediliyor.
Ölenlerin kaçının militan olduğunu söylemeyen Gazze’deki yerel sağlık yetkililerine göre, İsrail’in bombardımanı ve kara harekâtında ise şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 43 binden fazla Filistinli öldü.
VOA tarafından geçilen ABD’nin Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım için İsrail’e tanıdığı süre sona erdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım için İsrail’e tanıdığı süre sona erdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım için İsrail’e tanıdığı süre sona erdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
25 dakika önceGÜNCEL
43 dakika önceGÜNCEL
1 saat önceALMANYA
1 saat önceGÜNCEL
6 saat önceAVRUPA
7 saat önceGÜNCEL
8 saat önce