“ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var”

“ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var”

ABONE OL
22:39 - 15/02/2024 22:39
“ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı’nın açıklamasıyla gündeme gelen “ulusal güvenlik tehdidi” ile ilgili tartışmalar yeni ayrıntılarla sürüyor. Konu hakkında bilgilendirilen kaynaklar, ABD’nin elinde Rusya’nın uydusavar silahlarına ilişkin yeni istihbaratın bulunduğunu belirtiyor.

Associated Press haber ajansına ismini vermemek koşuluyla konuşan bir Kongre kaynağı, tehdidin Rusya’nın uzayda konuşlandırabileceği uydusavar silahıyla ilgili olduğunu söyledi.

Amerikalı yetkililer geliştirilme aşamasında olan sistemin henüz yörüngede olmadığını ve bu teknolojide hangi aşamaya gelindiğinin de belirsiz olduğunu söylüyor.

Böyle bir silahın, saatte milyarlarca baytlık veri iletimi gerçekleştiren ABD uydularına yönelik önemli bir risk teşkil edebileceği belirtiliyor.

Bu kaynağa göre, Rusya’nın bu silahının nükleer kapasiteye sahip olup olmadığı belirsiz ancak bu konuda endişeler bulunuyor.

Beyaz Saray ne dedi?

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Turner’ın dün yaptığı kısa açıklamada, Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın gazetecilerin sorularını yanıtlayacağı basın toplantısının hemen öncesine rastlamıştı.

“Şu anda bir şey paylaşamam“ diyen Jake Sullivan Perşembe günü hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’nun istihbarat komisyonlarının başkan ve başkan yardımcılarıyla bir bilgilendirme toplantısı yapacağını belirtmişti.

“Şu anda aktif olmayan bir kabiliyet”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bugün Arnavutluk ziyaretinde yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Turner’ın endişesini dile getirdiği tehdidin “şu anda aktif olmayan bir kabiliyet” olduğunu söyledi.

Blinken, Washington’un konuyu çok ciddiye aldığını ve yakında daha fazla şey söyleyeceklerini kaydetti.

Ukrayna paketinin Kongre’de tıkandığı bir döneme rastladı

Yeni istihbarat ve ulusal güvenlik tehdidine ilişkin tartışma, Rusya işgaline karşı savaşan Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık yardım paketinin Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde tıkandığı bir döneme rastladı.

2024 başkanlık seçimlerinde aday olan eski Başkan Donald Trump, Ukrayna paketine karşı çıkan Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerine destek vermişti.

Rus haber ajanslarındaki haberlere göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov iddiaları yalanladı ve iddiaların ABD Kongresi’nin Ukrayna’ya yardımı desteklemesi için ortaya atıldığını ileri sürdü.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mike Turner, ABD’nin daha güçlü bir ulusal güvenliğe sahip olması gerektiğini söyleyen ve ABD’nin daha izolasyonist bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini savunan bazı Cumhuriyetçiler’le görüş ayrılığına sahip.

Mike Turner’ın Temsilciler Meclisi’nde bazı Cumhuriyetçiler’in karşı çıkması sebebiyle Ukrayna’ya yardım öngören ek bütçenin akıbetinin belirsiz olduğu bir sırada, Ukrayna’ya askeri yardımın devam etmesini desteklediği biliniyor.

Çin ve Rusya’nın uydu kabiliyetleri endişeye yol açıyor

Uydular cep telefonu verilerinden askeri iletişime kadar pek çok alanda bilgi iletiminde önemli rol oynuyor.

Uzayda kapsamı ve içeriği hızla evrilen tehditler, ABD’nin 2019 yılında Uzay Gücü’nü kurmasının en önemli sebeplerinden biriydi.

Çin ve Rusya, ABD’nin GPS ve füze denemelerini hızlı bir şekilde tespit etme kabiliyeti dahil, uydu bazlı kritik iletişim sistemlerine müdahale edebilen yeni kabiliyetler geliştirmiş durumda.

ABD son yıllarda, hem Çin hem de Rusya’nın uydulara müdahale etmek, görüntü akışını kesmek, uyduları programlanmış yörüngelerinden çıkarmak ve hatta vurarak etkisiz hale getirmek amacıyla yeni yöntemler aradığını değerlendiriyor.

Uzay Gücü’nün önemli görevlerinden biri de bu tehditlerin tespit edilmesi ve tehditlere karşı savunma geliştirilmesi için çalışacak beceriye sahip asker yetiştirmek.

ABD Savunma Bakanlığı, 2020 Uzay Savunması Stratejisi’nde Çin ve Rusya’nın, çatışmayı uzaya genişletme çağrısı yapan askeri doktrinleri sebebiyle uzayda en büyük stratejik tehdidi teşkil ettiklerini belirtmişti.

Eski CIA Başkanı: “Rusya uydu ve veri toplama kabiliyetimizi körleştirebilir”

Obama döneminde savunma bakanlığı yapan eski CIA Başkanı Leon Panetta, dün akşam CNN televizyonuna konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın uzaydaki uyduları etkisiz hale getirmek amacıyla nükleer kabiliyetli silah kullanarak, ABD’nin bilgi ve veri toplama kabiliyetine zarar verebileceği görüşünü dile getirdi.

Leon Panetta, “Eğer Rusya bu tür verileri toplama kabiliyetimizi köreltebilirse, bu durum ulusal güvenliğimizi tehdit edeceği için, bir savaş nedeni olur” dedi.

Panetta, Pentagon’un da ABD’nin uydularını saldırılara karşı savunmak ve uyduları hedef almak üzere benzer bir kabiliyet geliştirmesinin muhtemel olduğunu da söyledi.

Associated Press haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen “ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD’nin elinde Rusya’nın uzayda uydusavar silah kabiliyetine ilişkin yeni istihbarat var” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.