ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı

ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı

ABONE OL
13:43 - 05/11/2023 13:43
ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sonrası İsrail, Gazze Şeridi’n bombardımanını dördüncü haftasında da sürdürürken, ABD’nin başkenti Washington ve dünyanın diğer başkentlerinde on binlerce kişi ateşkes çağrısında bulunmak üzere meydanlardaydı.

Washington’daki gösterilerin merkezi ABD Kongresi ile Beyaz Saray arasında kalan Özgürlük Meydanı’ydı. Protestoya, sivil toplum kuruluşları ve örgütlerce organize edilen otobüslerle, ülkenin dört bir yanındaki şehirlerden gelen göstericiler katıldı.

Youtube’dan da canlı yayınlanan gösteride, çoğu protestocu, Filistin kimliğinin sembolü haline kefiye taktı; Filistin bayrakları taşıdı.

Özgürlük Meydanı’ndan Beyaz Saray’a yürüyen göstericiler için Washington şehir merkezindeki bazı caddeler trafiğe kapatıldı.

“Katliamı durdurun”, “Gazze yaşasın” pankartları taşıyan göstericiler, Biden yönetimine de seslenerek, ABD’nin İsrail’e yardımı kesmesini istedi; “Ateşkes yoksa oy da yok” sloganları attı.

VOA Türkçe’nin izlediği protestoda göstericilerin büyük bölümü, Biden yönetiminden, İsrail’e verilen maddi ve askeri yardımı kesmesini talep etti.

Gösteriler için Kuzey Carolina eyaletinden gelen Jessie Clark VOA Türkçe’ye, ‘’İçtenlikle söylemeliyim ki, şu anda bir Amerikalı olmaktan, ülkemizin nelere katıldığını görmekten utanıyorum. İsrail’de yaşananlar, insanların öldürülmesi yanlıştı. Ancak intikam için yaptıkları şey de son derece dehşet verici’’ dedi.

Özgür Filistin yürüyüşünün düzenleyenler arasında Filistin Gençlik Hareketi, Amerikan Müslüman İttifakı, Filistin’de Adalet için Ulusal Öğrenciler ve Filistin’e Dönüş Hakkı Koalisyonu yer aldı. Ayrıca Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komitesi, Filistin Amerikan Konseyi ve Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi de yürüyüşü destekledi.

Göstericiler, Özgürlük Meydanı’ndan Beyaz Saray’a yürüdü.

Gösteri için yapılan izin başvurusunda 24 bin ile 30 bin kişinin katılacağı tahmininde bulunan organizatörler, bugünkü protestonun ABD tarihindeki en büyük Filistin dayanışması etkinliği olduğunu söylediler.

Uluslararası Halk Meclisi, 450’den fazla grubun yürüyüşü desteklediğini açıkladı. Bu gruplar arasına ‘’Jewish Voice for Peace’’ gibi barış isteyen Yahudiler de vardı.

VOA Türkçe’nin konuştuğu bir eylemci de, ‘’Buradayım çünkü ben bir insanım. Yahudi olduğum için ve Yahudilerin Tikkun Olam inancına yani dünyayı iyileştirmeye inandığım için buradayım. Her türlü soykırıma, her türlü insan hakları ihlaline, özellikle bizim adımıza işleniyorsa ve özellikle bizim vergilerimizle işleniyorsa, karşı durmak için buradayım’’ ifadelerini kullandı.

19 Ekim’de çoğu Jewish Voice for Peace grubundan olan yaklaşık 200 gösterici, ABD Temsilciler Meclisi’nin ofis binası girişini doldurarak, “Yahudiler şimdi ateşkes istiyor” sloganı atmış ve oturma eylemi yapmıştı.

Beyaz Saray bugüne kadar ateşkes çağrısında bulunmadı. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Ürdün’deki temaslarında, olası bir ateşkesin Hamas’a kendisini toparlama ve yeniden 7 Ekim benzeri bir saldırı gerçekleştirme imkanı sunacağını savundu.

Ancak Washington, sivillerin yardım alabilmesi ve Gazze Şeridi’nde mahsur kalan yabancı uyrukluların bölgeden ayrılabilmesi için İsrail’in bombardımana insani nedenlerle ara vermesi çağrısı yapıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e girmesi ve 1400 kişiyi öldürüp 240’tan fazlasını rehin alması sonrası, İsrail ablukaya aldığı Gazze’yi havadan ve karadan vuruyor.

Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık yetkililerinin bugün yaptığı açıklamaya göre son dört haftada 9 bin 488’den fazla Filistinli hayatını kaybetti; en az 24 bin kişi yaralandı.

VOA tarafından geçilen ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin başkentinde ”Filistin’e Özgürlük” mitingine binlerce kişi katıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.