ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak

ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak

ABONE OL
19:44 - 01/02/2024 19:44
ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de radyo, televizyon, internet, uydu ve telefon sektörlerine düzenlemeler getiren bağımsız Federal İletişim Komisyonu, yapay zeka ile oluşturulmuş sesleri kullanan istenmeyen “robot çağrıları” (robocall) suç haline getirmek için harekete geçtiğini açıkladı.

Duyuru, Başkan Joe Biden’ın sesini taklit etmek için yapay zeka ile oluşturulan ve New Hampshire sakinlerine eyaletin ön seçimlerinde oy kullanmamalarını söyleyen sahte bir mesajın hemen ardından geldi.

FCC, “tüketicileri hedef alan yaygın robocall dolandırıcılıklarında kullanılan ses klonlama teknolojisini” ve Telefon Tüketicisini Koruma Yasası (TCPA) kapsamında yapay zeka tarafından üretilen aramaları yasadışı hale getirmeyi önerdi.

Yapay zeka ile ses klonlanıyor

FCC yaptığı basın açıklamasında, “Yapay zeka tarafından üretilen ses klonlama ve görüntüler, tüketicileri dolandırıcılık ve sahtekarlıkların meşru olduğunu düşünmeleri için kandırarak şimdiden kafa karışıklığına yol açıyor. Hangi ünlüyü ya da politikacıyı tercih ederseniz edin ya da yardım için aradıklarında akrabalarınızla ilişkiniz ne olursa olsun, hepimiz bu sahte aramaların hedefi olabiliriz” dedi.

FCC bu adımı atarak, ülke genelindeki eyalet başsavcılarına bu zararlı robocall’ların arkasındaki kötü aktörlerin peşine düşmeleri ve onları yasalar çerçevesinde sorumlu tutmaları için yeni araçlar sağlayacak” dedi.

Seçim kampanyasında nasıl kullanıldı?

1991’de yürürlüğe giren TCPA, gereksiz aramaları sınırlandırmaya yardımcı olmak için, otomatik siyasi ve pazarlama aramalarını düzenliyor. TCPA, yasadışı robocall’lar için birçok yüksek profilli kovuşturmada kullanıldı.

Bu yasa, muhafazakar aktivistler Jacob Wohl ve Jack Burkman’a karşı 2020 seçimleri sırasında siyah seçmenlere sindirme kampanyası yürüttükleri için açılan dava dahil, robocall’la mücadeledele kullanıldı. FCC, Wohl ve Burkman’a, o dönemde rekor bir rakam olan 5 milyon dolar ceza kesti. FCC, telefonları otomatik garanti reklamlarıyla spamlayan bir şirkete 300 milyon dolar para cezası verdi.

ABD’de 2023’te 55 milyar yapay zekalı otomatik arama yapıldı

Bir FCC sözcüsü, beş üyeli komisyonun gelecek haftalarda değişikliği oylayıp kabul etmesinin beklendiğini söyledi.

Sözcü, değişikliğin özellikle eyalet başsavcılarına yapay zeka kullanan spam göndericilerine karşı yasal işlem başlatma yetkisi vereceğini söyledi. New Hampshire başsavcılığı sahte Biden çağrısıyla ilgili bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Bir robocall engelleme hizmeti olan YouMail’in tahminlerine göre, ABD’de yapılan robocall sayısı 2019’da yaklaşık 58,5 milyar ile zirveye ulaştı. Geçen yıl bu rakam 55 milyara yakındı. 2023 yılındaki toplam sayı, 2022’deki 50,3 milyar robocall’a kıyasla yüzde 9 oranında artış anlamına geliyor.

VOA tarafından geçilen ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den yapay zekalı otomatik aramalar “yasadışı” olacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.