ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi

ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi

ABONE OL
00:25 - 13/03/2024 00:25
ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi Kongre’de ilave yardımın tıkandığı bir dönemde Ukrayna için 300 milyon dolarlık yeni yardım açıkladı. Beyaz Saray NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesini isteyen Polonya’ya askeri yardım için 2 milyar dolarlık doğrudan yabancı kredi verileceğini duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Salı günü düzenlenen basın toplantısında Ukrayna’ya bütçeden yapılan bazı tasarruflar sayesinde 300 milyon dolarlık ek yardım yapılacağını açıkladı.

Jake Sullivan bu yardımın Ukrayna ve İsrail’e toplam 95 milyar dolarlık yardım öngören ancak ABD Kongresi’nde tıkanan yardımın yerini almayacağını söyledi; Ukrayna’ya yeni yardımın gitmemesinin sahada etkilerinin görüldüğünü ve bunun ABD açısından stratejik olarak maliyetinin olduğunu vurguladı.

ABD Kongresi’ne harekete geçmesi için çağrıda bulunan Jake Sullivan, “Dünya izliyor. Zaman daralıyor” uyarısını yineledi.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçiler, Ukrayna’ya daha fazla yardıma destek vermek için sınır güvenliği konusunda anlamlı reform yapılmasını şart koşmuştu.

Sınır güvenliği konusunda Senato’da daha önce oluşturulan partiler üstü anlaşma ise Kongre tarafından onaylanmış değil.

Polonya liderleri Beyaz Saray’da

ABD’nin Polonya’ya kredi desteği Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’un Beyaz Saray ziyaretine rastladı.

Polonya liderlerinin ABD Başkanı Joe Biden’la görüşmesi, Polonya’nın NATO’ya katılımının 25. yıldönümüne denk geliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Polonya liderlerinin bugünkü görüşmede NATO ittifakına bağlılıklarının altını çizeceğini ve iki ülke arasında savunma alanındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini ele alacağını söyledi.

Beyaz Saray yetkililerine göre, tarafların gündeminde Moskova’dan tehdite karşı NATO bütçesinin arttırılması da var.

ABD ve Polonya arasında savunma alanında işbirliği Rusya’nın Ukrayna işgalinden bu yana arttı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, Beyaz Saray’da bugünkü görüşmeler öncesinde yaptığı bir açıklamada Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a Ukrayna’ya yardım tasarısının oylanması çağrısında bulunmuştu.

Sikorski, “ABD’nin paketi gelmezse, Ukrayna zora düşebilir ve bu da Avrupa’da daha fazla sayıda Amerikan askerine ihtiyaç duyulabileceği anlamına gelebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Polonya Cumhurbaşkanı Washington Post’a yazdı: “Statükoya dönüş mümkün değil”

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Beyaz Saray ziyareti öncesinde Washington Post için kaleme aldığı bir görüş yazısında, NATO müttefiklerinin savunma harcamalarını Gayrisafi Yurtiçi Hasılaları’nın yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltmeleri çağrısında bulundu.

Polonyalı lider bu çağrısına, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Rus ekonomisini savaş durumuna getirerek bu kapsamda yıllık bütçesinin yüzde 30’unu silahlanma için kullanmasını gerekçe gösterdi.

Polonya Cumhurbaşkanı yazısında, “Statükoya dönüş mümkün değil. Rusya’nın emperyalist hırsları ve agresif revizyonizmi Moskova’yı NATO ve en nihayetinde Batı ve tüm özgür dünya ile doğrudan bir karşı karşıya gelmeye itiyor” ifadelerini kullandı.

Polonyalı liderler Kongre’de de temaslarda bulundu

Varşova, NATO ittifakının doğu kanadında NATO’nun varlığını arttırmasını istiyor. ABD Başkanı Joe Biden Polonya sınırında daha fazla askere ihtiyaç olmadığını söylemişti.

Duda ve Tusk Beyaz Saray’daki görüşme öncesinde Ukrayna’ya desteğin kabul edilmesi çağrısında bulunmak üzere Kongre’de hem Demokrat Partili hem de Cumhuriyetçi liderlerle görüştü.

Polonya tedirgin

Polonya Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 3,9’unu savunmaya ayırıyor. ABD de yüzde 3,5 ile Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın payı bakımından en fazla katkıda bulunan ikinci, NATO içinde dolar cinsinden toplam katkı bakımından da ilk sırada.

Polonya liderinin NATO’nun doğu kanadında ittifakın varlığını güçlendirmesine ilişkin çağrıları Ukrayna’ya komşu ülkede Moskova konusunda yaşanan endişelerin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Macaristan Başbakanı: “Trump Ukrayna’ya tek kuruş vermeyecek”

Geçen hafta 2024 başkanlık seçimlerinde Biden’ın rakibi olmasına kesin gözüyle bakılan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın görüştüğü Macaristan Başbakanı Victor Orban, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, “Trump’ın Ukrayna’ya tek bir kuruş bile vermeyeceğini ve bu nedenle savaşın sona ereceğini” iddia etti.

Trump’ın seçim kampanyası yetkililerinden Steven Cheung VOA’ye konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Trump’ın ikinci döneminin en önemli önceliğinin Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılmasına yönelik müzakere olacağını ve Avrupa ülkelerinin çatışmanın maliyetini daha fazla üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

Patsy Widakuswara habere katkıda bulunmuştur.

VOA tarafından geçilen ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık yeni yardım ve Polonya’ya 2 milyar dolarlık doğrudan askeri kredi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.