ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay 

ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay 

ABONE OL
07:37 - 05/04/2022 07:37
ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Bulgaristan’a 1,673 milyar dolar değerindeki bir anlaşma kapsamında 8 adet F-16 uçağı ve bağlantılı ekipman satışını onayladığı bildirildi. Açıklamayı ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yaptı.

Pentagon, satışta ana üstlenici firmanın Lockheed Martin olduğunu bildirdi.

Amerikalı yetkililer, satış anlaşmasının Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle doğrudan bağlantılı olmadığını söyledi. Bir ayı aşkın süredir devam eden işgalin ardından Kiev hükümeti, envanterinde Rus yapımı MiG savaş uçakları bulunan ülkelere, bu uçakları Rus güçlerine karşı kullanması için Ukrayna’ya vermesi çağrısında bulunmuştu.

Eski Sovyet bloğunun bir parçası olmalarından dolayı Ukraynalı pilotlar, MiG uçaklarını kullanma konusunda zaten eğitimli. Dolayısıyla ilave bir eğitim almalarına gerek kalmadan bu uçakları hemen kullanabilecek donanıma sahipler.

MiG savaş uçaklarının yerini teoride ABD’den gelecek F-16’lar alabilir. Pentagon Sözcüsü John Kirby, satışın “boşluğu doldurma” olarak tanımlamayacağını söyledi ancak başka ayrıntı vermedi.

“Teslimata hazır hale gelmeleri 3-4 yıl sürebilir”

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynaksa, satışın Ukrayna’daki savaşla “pek” bağlantısının bulunmadığını, Bulgaristan’ın hava kuvvetlerini yenileme ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışabilir olma özelliğini güçlendirme yönünde yıllardır sürdürdüğü çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Bulgaristan, bir önceki F-16 alışını iki yıl önce açıklamıştı.

Konuya yakın bir başka kaynak da, son satışı onaylanan uçakların yeni üretim olacağını dolayısıyla teslimata hazır hale gelmelerinin 3 ila 4 yıl sürebileceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’den Bulgaristan’a F-16 Satışına Onay  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.