ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor

ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor

ABONE OL
23:50 - 08/03/2024 23:50
ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü açıkladığı verilere göre Amerikalı işverenler Şubat ayında 275 bin çalışana istihdam yarattı ve ABD ekonomisinin yüksek faiz oranları karşısındaki direncini bir kez daha ortaya koydu.

Aynı zamanda işsizlik oranı Şubat ayında 0,2 puanlık artışla yüzde 3,9’a yükseldi. Bu, son iki yılın en yüksek işsizlik oranı olmasına rağmen, tarihi standartlara göre hala düşük. Böylelikle Şubat, işsizlik oranının yüzde 4’ün altında kaldığı 25’inci ay oldu. Bu da 1960’lardan bu yana görülen en uzun seri.

Yine de keskin bir şekilde düşen enflasyona, sağlıklı bir iş piyasasına ve rekor seviyedeki borsaya rağmen, birçok Amerikalı ekonominin durumundan memnun olmadığını söylüyor. Bu, Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilme şansını zora sokacak bir durum olabilir. Birçok seçmen 2021’de başlayan tüketici fiyatlarındaki artıştan Biden’ı sorumlu tutuyor. Enflasyon baskısı önemli ölçüde azalmış olsa da, ortalama fiyatlar üç yıl önceki seviyesinin yaklaşık yüzde 17 üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Öte yandan Cuma günü açıklanan rapor, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele edenlere müjde niteliğinde haberler verdi: Ortalama saatlik ücretler Ocak ayına göre sadece binde 1 artarak iki yıldan uzun bir süre sonra en küçük aylık artışını kaydetti. Ortalama ücret artışı bir yıldan uzun bir süredir enflasyonun üzerinde seyrediyor, ancak çok hızlı arttığında enflasyonu körükleyebiliyor.

Son rakamlar, istihdam piyasasının FED’in enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı ve borçlanmayı hane halkı ve işletmeler için çok daha maliyetli hale getiren 11 faiz artışına dayanma kabiliyetini yansıtıyor. İşverenler, ekonomi genelinde tüketicilerden gelen istikrarlı talebi karşılamak için Şubat’ta da hızlı bir şekilde işe alım yapmaya devam etti.

Şubat ayı istihdam rakamları, FED yetkililerini önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürme konusunda muhtemelen daha rahat hale getirebilir. Aralık ve Ocak aylarındaki istihdam artışlarının keskin bir şekilde aşağı yönlü revize edilmesi, ücretlerdeki artışın yavaşlaması ve işsizlik oranının yükselmesi nedeniyle FED, ekonominin aşırı ısınmasından endişe etmeyebilir. Çoğu ekonomist ve Wall Street yatırımcısı, ilk faiz indiriminin Haziran ayında gelmesini bekliyor. FED Temmuz ayında faiz artırımını durdurmuş ve bu yıl üç faiz indirimi öngördüğünün sinyalini vermişti.

İşsizlik oranıysa geçen ay kısmen daha fazla insanın iş aramaya başlaması ve hemen bir iş bulamaması nedeniyle yükseldi. FED, iş arayanların sayısının çoğalmasıyla rahatlayabilir, bu da genellikle işletmelerin ücretleri önemli ölçüde arttırmak zorunda kalmadan iş pozisyonlarını doldurmasını kolaylaştırır.

VOA tarafından geçilen ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de Şubat ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması iş piyasasının dayanıklılığını gösteriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.