ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir?

ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir?

ABONE OL
21:44 - 13/12/2023 21:44
ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da ilk kez Türk asıllı bir kişi başkan adayı olmak için yarışıyor. İstanbul doğumlu 53 yaşındaki Uygur, 8 yaşından beri ailesi ile göç ettiği Amerika’da yaşıyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nde aldığı lisans eğitiminin ardından New York’taki Columbia Üniversitesi’nde hukuk okuyup bir süre avukatlık yapan Uygur, 2002 yılından beri kurucusu olduğu The Young Turks adlı medya platformundan yaptığı programlarla milyonlara ulaştı.

Ekim ayında yani 2024 başkanlık seçimlerine neredeyse tam bir yıl kala Demokrat Parti’den aday adayı olduğunu açıklayan Cenk Uygur, görevdeki Başkan Joe Biden’a karşı yarışmayı planlıyor.

Anayasa engeline karşı hukuk zaferi kazanacağına inanıyor

Uygur’un Biden’a karşı şansının ne kadar olacağına bakmadan önce daha büyük engelleri aşması gerekiyor.

ABD Anayasası, ABD Başkanı’nın en az 35 yaşında olması, en az 4 yıl Amerika’da yaşamış olması ve Amerikan vatandaşı olarak doğması gerektiğini öngörüyor. Yani bu son madde Cenk Uygur’a uymuyor. Doğuştan Amerikan vatandaşı olmamasının, önünde bir engel oluşturmayacağını savunan Uygur, buna Amerika Anayasası’nın 14’üncü maddesinde yapılan değişikliği gösteriyor.

Anayasa’nın 14’ncü maddesinde yapılan değişiklik, “Birleşik Devletler’de doğmuş veya Birleşik Devletler uyruğuna geçmiş, ve Birleşik Devletler yetkisine tabi olan herkes, Birleşik Devletler’in ve ikamet etmekte oldukları eyaletin vatandaşıdır. Hiçbir eyalet, Birleşik Devletler vatandaşlarının ayrıcalık ve bağışıklıklarını kısıtlayacak yasa yapmayacak veya uygulamayacak, ve hiçbir eyalet yasal gerekler yerine getirilmeden bir kişiyi yaşamından, özgürlüğünden ya da malından yoksun etmeyecek; ya da kendi yargı yetkisi içindeki bir kişiyi, yasaların eşit koruması dışında bırakmayacaktır” sözleriyle ifade ediliyor.

Amerika’da doğmamış Amerikalılar’a da eşit davranılması gerektiğini belirten bu maddedeki değişikliğin kendi durumuna uygun olduğunu belirten Uygur, bu konuda hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyor.

Uygur, Demokrat Parti ön seçimlerine kadar hukuk zaferini kazanacağına inanıyor.

Ön seçimler her eyalette farklı zamanlarda yapılsa da Mart ayında birçok kritik eyaletteki “Süper Salı” seçimleri sonrası kimin aday olacağına ilişkin fotoğraf netleşiyor.

“Bir engelim de ilk Müslüman olmam”

Cenk Uygur’un önünde doğuştan Amerikan vatandaşı olmaması dışında engeller de var. ABD’de en az 5 eyaletin seçim yetkilileri, Uygur’un ABD’de doğmadığı için Demokrat Parti ön seçim pusulasında aday olarak yer alamayacağını açıkladı. Cenk Uygur bunu aşmak için de hukuk mücadelesi vermeye hazırlanıyor. Cenk Uygur’un önünde bir yıldan kısa bir sürede aşması gereken birden fazla engel görünüyor.

Önündeki tüm bu engeller listesine bir de ilk Müslüman aday olmasını ekleyen Uygur, eski Başkan Barack Obama’nın da göbek adının Hüseyin olduğunu hatırlatıyor.

Peki Uygur nasıl bir siyasi iklimde bu hazırlığı yapıyor? 2024 yarışına girecek ABD Başkanı Biden’a destek oranı tarihi düşük seviyelerde. Cumhuriyetçi adaylar arasında eski Başkan Donald Trump açık ara önde. Trump’ın kazanmaması için bu yarışa girdiğini söyleyen Uygur, kampanyasına sadece bir ayda en az 2 bin 500 kişinin bağışta bulunduğunu hatırlatıyor. Amerika’da başkanlık yarışında her iki parti adayının da kampanyası sırasında kim ne kadar fazla bağışta bulunduysa onları temsil ettiğini belirten Uygur, kendisinin bağışçıları değil tüm ABD’lileri temsil için yola çıktığını belirtiyor.

ABD’de nasıl başkan olunuyor?

Amerikan anayasası adayların, Amerikan vatandaşı olarak doğmasını, en az 35 yaşında olmasını ve Amerika’da en az 14 yıl yaşamış olmasını gerektiriyor. Bu şartlara uyan kişiler aday olarak başvurabiliyor ve kampanya komisyonlarını Federal Seçim Komisyonu’na kaydettirebiliyor. Bir sonraki aşamaysa, adayların adlarını her eyalette seçim pusulalarına yazdırması. Birçok eyalette bu, imza toplayarak gerçekleşiyor.

Böylece adayın ismi seçim pusulalarına yazılıyor ve adaylık resmileşiyor. Bundan sonra adayların para toplaması gerekiyor. Başarılı bir seçim kampanyası Amerika’da çok büyük bir bütçe gerektiriyor.

VOA tarafından geçilen ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir? Ön seçimlerde Biden karşısında şansı var mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir? Ön seçimlerde Biden karşısında şansı var mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de ilk Türk başkan aday adayı Cenk Uygur kimdir? Ön seçimlerde Biden karşısında şansı var mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.