ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti

ABONE OL
22:02 - 13/03/2024 22:02
ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Temsilciler Meclisi kısa video paylaşım platformu TikTok’un Amerika’da yasaklanmasıyla sonuçlanabilecek bir yasa tasarısını kabul etti. Platformun Çinli sahibi ByteDance şirketine ABD’deki varlıklarını elden çıkarması için altı ay süre tanıyan tasarının Senato’daki akıbeti ise şu an için belirsiz.

Kongre üyeleri şirketin yönetim yapısının Amerika’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğuna ilişkin kaygılar üzerine harekete geçti.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde tasarı, 65’e karşı 352 gibi ezici bir çoğunlukla partilerüstü bir destekle kabul edildi.

Tasarının Senato’daki akıbeti belirsiz

Tasarının Demokratlar’ın kontrolünde olan ve bazı senatörlerin güvenlik riski olarak değerlendirilen yabancı menşeli uygulamalara düzenleme getirilmesi konusunda farklı bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini savunduğu Senato’daki akıbeti ise belirsiz.

Tasarı TikTok’un sahibi olan ByteDance şirketine Amerika’daki varlıklarını elden çıkarması için altı ay süre tanıyor ve şirketin bunu yapmaması halinde platformun yasakla karşı karşıya kalmasını öngörüyor.

ABD’de 170 milyon TikTok kullanıcısı var

Kısa video paylaşım platformu TikTok’un ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı var.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sözkonusu tasarıya karşı çıkan genç TikTok kullanıcılarından çok sayıda çağrı aldıklarını belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim kampanyası geçen ay TikTok’a katılmış ve bu durum TikTok’un yasaklanmasıyla sonuçlanabilecek bir tasarının bu yıl içinde Kongre gündemine gelmesinin olası olmayabileceği beklentisini arttırmıştı.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu geçtiğimiz hafta 0’a karşı 50 oyla tasarıya destek vermişti.

ABD Başkanı Biden geçen hafta yaptığı bir açıklamada TikTok’la ilgili bir tasarının önüne gelmesi halinde bunu imzalayacağını belirtmişti.

Beyaz Saray: “Amaç TikTok’un yasaklanması değil, kullanıcı verilerinin Çin’de kalmaması”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Salı günü düzenlenen basın toplantısında amacın TikTok’un yasaklanması değil, şirketin Çin tarafından yönetilmesine son verilmesi olduğunu söyledi.

Jake Sullivan, “TikTok’un bir platform olarak bir Amerikan şirketinin mi yoksa Çin’in sahipliğinde mi olmasını istiyoruz? TikTok verilerinin, çocukların ve yetişkinlerin verilerinin Amerika’da mı yoksa Çin’de mi kalmasını istiyoruz?” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre TikTok CEO’su Shou Zi Chew’un bugün önceden planlanmış bir ziyaret için Kongre’ye giderek senatörler görüşmesi planlanıyor.

TikTok destekçilerinden oluşan küçük bir grup oylama öncesinde Kongre binası dışında gösteri yaptı.

Çin ve TikTok’tan tepki

Oylamadan önce açıklama yapan Çin tasarının geri tepeceği uyarısında bulundu.

TikTok Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarıyı yasak olarak niteledi ve senatörlere bu konuda bir adım atmadan önce seçmenlerinden gelen mesajlara kulak vermeleri çağrısında bulundu.

Uygulama hangi ülkelerde yasak?

ABD, İngiltere ve Avustralya dahil bazı ülkeler TikTok’un hükümet çalışanlarının cihazlarında kullanılmasına kısıtlama getirdi.

Hindistan, Nepal ve Pakistan ise uygulamayı güvenlik ve gençler için zararlı olduğu gerekçesiyle yasakladı.

VOA tarafından geçilen ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasına yol açabilecek tasarıyı kabul etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.