ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı

ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı

ABONE OL
10:38 - 05/02/2024 10:38
ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu Ukrayna ve İsrail’e yardım sağlayacak ve güney sınırında güvenliği yeniden düzenleyecek 118 milyar dolarlık sınır güvenliği yasa tasarısının detaylarını Pazar günü açıkladı. Ancak, tasarı Temsilciler Meclisi’nin muhalefetiyle karşılaştı.

Başkan Joe Biden, “Kongreyi biraraya gelip bu iki partili anlaşmayı hızla geçirmeye çağırıyorum” diyerek, müzakere edilmesi aylar süren tasarıdaki göç tedbirlerini övdü.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, tasarının beklenenden de kötü olduğu görüşünde. Jonhson, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada tasarıyı “ölü” olarak niteledi ve “tasarı Başkan’ın yarattığı sınır felaketini sona erdirmeyecektir” dedi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Senato destekçileri, Donald Trump’ın muhalefetine rağmen yasa tasarısını ilerletme sözü verdi. Çarşamba günü tasarı üzerinde ilk oylamanın yapılması bekleniyor.

Tasarının yasalaşması halinde, ABD’de göçmenlik ve sınır güvenliğinde onlarca yıldır yaşanan sorunlarda değişiklikler olması bekleniyor.

Bazı Demokratlar, tasarının çocukken ülkeye gelen göçmenler de dahil olmak üzere ABD’de uzun yıllardır yaşayan 11 milyon belgesiz kişinin vatandaşlığa geçişine olanak sağlamadığı için tepkili.

Bağımsız Senatör Kyrsten Sinema, yasanın, yedi gün boyunca günde ortalama 5 binden fazla geçiş girişimi olması durumunda İç Güvenlik Bakanlığı’nın sınırı geçici olarak kapatma önlemi dahil olmak üzere ABD’nin güney sınırını güvence altına alacağını söyledi.

Tasarıdaki yardım miktarları

Senatör Patty Murray’nin verdiği rakamlara göre, tasarıda sınır güvenliği için 20,23 milyar dolara ek olarak, Rusya ile savaşında Ukrayna’yı desteklemek için 60 milyar dolar, İsrail için 14,1 milyar dolar güvenlik yardımı, ABD Merkez Komutanlığı ve Kızıldeniz’deki çatışma için 2,44 milyar dolar ve Çin’in saldırganlığıyla karşı karşıya kalan Hint-Pasifik’teki ABD ortaklarını desteklemek için 4,83 milyar dolar yer aldı.

Senato Tahsis Komitesine başkanlık eden Murray’in rakamlarına göre, ABD’nin Hint-Pasifik’teki ortakları Çin’in saldırısıyla karşı karşıya.

Ek 10 milyar dolar, Ukrayna, Gazze ve Batı Şeria dahil olmak üzere çatışma bölgelerindeki sivillere insani yardım sağlayacak; ancak tasarı, fonların BM Filistinliler Ajansı UNRWA’ya gitmesini yasaklayan bir hüküm içeriyor. Biden yönetimi ve diğer ülkeler, bazı personelinin Hamas’ın İsrail’in güneyindeki 7 Ekim saldırılarına karıştığı yönündeki iddialar üzerine kuruma sağlanan fonları durdurdu.

Schumer yaptığı açıklamada, “Bu yasa tasarısındaki öncelikler göz ardı edilemeyecek kadar önemli ve siyasetin yolumuza çıkmasına izin vermeyecek kadar hayati önem taşıyor. ABD ve müttefiklerimiz, demokrasiyi bozmaya ve otoriter etkiyi dünya çapında genişletmeye çalışan düşmanların çok sayıda, karmaşık ve yer yer koordineli meydan okumalarıyla karşı karşıyadır” dedi.

Tasarının temel denizaşırı güvenlik hükümleri, Biden’ın Ekim ayında Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardım için ek fon istediğinde Kongre’den talep ettikleriyle büyük ölçüde örtüşüyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler taleplerin göçmenlik politikasındaki bir değişikliğe bağlı olduğu yönünde ısrar ediyor.

Schumer, anlaşmanın daha fazla ön saf personeli ve sığınma memuru sağlayacağını ve göç kararlarının “daha hızlı ve adil” olmasını sağlayacağını söyledi. Anlaşma ile şu anki 34 bin olan göçmen gözaltı yatak sayısının 50 bine kadarının finanse edileceğini paylaştı.

Tasarının savunucuları, güney sınırında “yakala-bırak” uygulamasının sınırdaki göçmen hareketini arttırdığını, tasarının yakalanan göçmenleri hızlı bir şekilde serbest bırakmak ve duruşmaları beklerken yıllarca Amerika Birleşik Devletleri’nde kalmalarına izin vermek yerine, sığınma davalarının karara bağlanmasını hızlandıracağını söylüyor.

Seçim yaklaşırken göç önemli konu

Tasarı konusunda Cumhuriyetçiler iki farklı görüşe sahip bir kesim Beyaz Saray yönetiminde daha iyi bir anlaşmaya varamayacaklarını söyleyerek müzakereleri desteklerken, bir kesim anlaşmayı göç için “mıknatıs” olarak niteliyor.

Temsilciler Meclisi çoğunluk Lideri Steve Scalise X’ten yaptığı açıklamada, “Günde 5 bin yasadışı göçmeni kabul ediyor ve sığınmacılara otomatik çalışma izinleri veriyor; bu da daha fazla yasadışı göç için bir mıknatıs” dedi.

Reuters/Ipsos’un çarşamba günü yayınlanan anketine göre göç, Amerikalıların ikinci en büyük endişesi ve özellikle Cumhuriyetçilerin en önemli sorunu. ABD Sınır Devriyesi 2023 mali yılında sınırda yaklaşık 2 milyon göçmeni tutukladı.

Bu yıl Kasım ayında yapılacak seçimlerinde, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olması beklenen Donald Trump, Biden’a karşı göç konusunda yoğun bir kampanya yürütüyor.

VOA tarafından geçilen ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Senatosu sınır güvenliği, Ukrayna ve İsrail’e yardım için 118 milyar dolarlık yasa tasarısını açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.