ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi?

ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi?

ABONE OL
15:21 - 08/01/2024 15:21
ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılması, Başkan Joe Biden ve Bakan’ın yardımcısının aralarında bulunduğu pek çok kişiye geç söylendi. Pentagon’un Beyaz Saray ve Kongre’yi geç bilgilendirmesi tartışma yarattı.

70 yaşındaki Austin, 22 Aralık’ta geçirdiği tıbbi bir müdahalenin ardından yaşadığı şiddetli ağrılar nedeniyle yılbaşı günü Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nin Yoğun Bakım Ünitesi’ne kaldırıldı.

Austin, ABD ordusunun komuta zincirinin tepesinde Biden’ın hemen altında yer alıyor ve herhangi bir ulusal güvenlik krizine yanıt vermek için her an hazır olmasını gerekiyor. Austin’in görevleri arasında
yaklaşan bir nükleer saldırı durumunda diğer yetkililerle güvenli iletişim kurmak ve her zaman hazır olmak da bulunuyor.

Amerikalı bir yetkili, Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks’in 2 Ocak’ta Porto Riko’da tatildeyken bazı operasyonel görevleri üstlendiğini söyledi. Ancak Reuters’a konuşan üç yetkili, Hicks’e Austin’in neden müsait olmadığının ancak 4 Ocak’ta söylendiğini belirtti.

Yetkililer, Biden’a ve diğer üst düzey Beyaz Saray yetkililerine Austin’in 1 Ocak’tan beri hastanede yattığının da 4 Ocak’ta söylendiğini belirtti.

Pentagon Pazar günü yaptığı açıklamada, Austin’in nerede olduğunun açıklanmasındaki gecikmenin Austin’in özel kalem müdürünün hasta olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Austin’den “tüm sorumluluğu üstleniyorum” açıklaması

Austin Cumartesi günü yaptığı açıklamada hastaneye yatışıyla ilgili gizlilik konusunda “tüm sorumluluğu” üstlendiğini söyledi.

ABD Kongresi ancak Cuma günü, Pentagon’un kamuoyu açıklamasını yayınlamasından kısa bir süre önce bilgilendirildi. Pentagon Austin’in ne için tedavi edildiğini, hastaneden ne zaman taburcu edileceğini ve geçtiğimiz hafta boyunca bilincini kaybedip kaybetmediğini ya da anestezi altında olup olmadığını henüz açıklamadı.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Pazar günü düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili, “Austin’in tıbbi sorunundan haberdar olmadığını” söyleyerek, “Onu tamamen iyileşmiş ve yan yana çalışırken görmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

“Şeffaf olunmalı” çağrısı

Bazı milletvekilleri iletişim kopukluğunun Pentagon liderliği konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını söylüyor.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun önde gelen Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekillerinin ortak açıklamasında Pentagon’a “Austin’in sağlığı ve geçtiğimiz hafta yaşanan karar alma süreci konusunda şeffaf olması” çağrısında bulunuldu.

Ortak açıklamada, “Tıbbi müdahalenin ve bunun sonucunda ortaya çıkan komplikasyonların ne olduğu, Bakan’ın şu anki sağlık durumu, Bakan’ın sorumluluklarının nasıl ve ne zaman devredildiği ve Başkan ve Kongre’ye bildirimdeki gecikmenin nedeni de dahil olmak üzere birçok soru cevapsız kalmaktadır” denildi.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Roger Wicker da Austin’in sağlık durumuyla ilgili tutumunu hedef aldı.

Wicker yaptığı açıklamada, “Ülkenin iki Ulusal Komuta Yetkilisi’nden biri görevlerini yerine getiremediğinde, asker aileleri, Kongre üyeleri ve Amerikan halkı durumun tüm boyutlarını bilmeyi hak ediyor” dedi.

Pentagon, Austin’in Pazar günü de hastanede kaldığını ancak iyileşme sürecinin iyi gittiğini ve moralinin yüksek olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Cuma akşamı görevine yeniden başladığından beri Bakan operasyonel güncellemeler aldı ve ekibine gerekli rehberliği sağladı” denildi.

VOA tarafından geçilen ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Savunma Bakanı’nın hastaneye kaldırılması Beyaz Saray’a neden geç söylendi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.