ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor

ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor

ABONE OL
22:16 - 12/02/2021 22:16
ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yemen’deki Husi hareketini 16 Şubat itibariyle yabancı terör örgütleri listesinden çıkaracaklarını açıkladı.

Blinken yaptığı yazılı açıklamada, bu kararın Yemen’de vahim boyutlardaki insani durum nedeniyle alındığını bildirdi.

Eski Başkan Donald Trump yönetimi, görevini yeni yönetime devretmesine çok az bir süre kala Husiler’i terör listesine almıştı. Bu karar, Yemen halkı için kritik önem taşıyan yardımların ulaştırılmasının tehlikeye girdiği endişelerini dile getiren insani yardım kuruluşları başta olmak üzere bazı çevrelerden tepki görmüştü.

Blinken açıklamasında, “Birleşmiş Milletler, insani yardım kuruluşları, Kongre’nin partiler üstü üyeleri ve diğer bazı çevrelerin, bu grubu terör listesine almanın Yemenliler’in gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaçlara erişimine yıkıcı etki yapabileceği yönündeki uyarılarına kulak verdik” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, Husiler’in terör listesinden çıkarılmasının, ilgili ABD politikalarının, dünyanın en kötü insani krizi olarak görülen bu durumdan acı çekenlere yardımların ulaştırılmasını engellememesini amaçladığını vurguladı. Blinken, “Yemen’deki insani krizi hafifletmeye odaklanarak, Yemenli tarafların da aynı şekilde diyaloga geçmeye odaklanacaklarını umuyoruz” dedi.

ABD’nin bu açıklaması, Husiler’in Suudi Arabistan’daki bazı sivil hedeflere düzenlediği bir dizi saldırıdan sonra geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı hafta içinde bu saldırıları kınamıştı.

Blinken açıklamasında, Husi liderler Abdülmelik El Husi, Abdülhalik Bedreddin El Husi ve Abdullah Yahya El Hekim’i yaptırım listesinde tutmaya devam edeceklerini de belirtti.

ABD’nin Husiler’in saldırganlığı ve zarar verici eylemleri karşısında tetikte olmaya devam edeceğinin altını çizen Blinken, savaşın sona erdirilmesi için BM ve diğer taraflarla birlikte ABD’nin de çabalarını arttıracağını kaydetti ve bu ihtilafın askeri bir çözümü olmadığı yönündeki görüşlerini yineledi.

Yemen’de İran’ın desteklediği Husi milislerle Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon tarafından desteklenen ve uluslararası toplumca tanınan hükümet arasındaki savaş devam ediyor.

VOA tarafından geçilen ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Husiler’i Terör Listesinden Çıkarıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.