ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı

ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı

ABONE OL
21:34 - 12/03/2024 21:34
ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dini özgürlükler konusunda çalışan bir ABD heyeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, üyelerinden birinden, Yahudilik inancına bağlı olarak taktığı kipasını çıkarmasının istenmesi üzerine Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kestiğini açıkladı.

Suudi Arabistan yetkililerinden konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF), heyetinin Riyad yakınlarında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Diriyah kentini ziyaret ettiği sırada, komisyon başkanı Ortodoks Haham Abraham Cooper’ın “dini başörtüsünü çıkarması yönündeki talepleri reddettiğini” söyledi.

Cooper yaptığı açıklamada, “Hiç kimsenin, özellikle de birlik ve ilerlemeyi vurgulamayı amaçlayan bir miras alanına, sadece bir Yahudi olarak var olduğu için erişimi engellenmemelidir” dedi.

USCIRF, Cooper ve komisyonun başkan yardımcısı Rahip Frederick Davie’nin geçtiğimiz Salı günü resmi ziyaretlerinin bir parçası olarak alanı gezmeye davet edildiklerini, ancak turun birkaç kez ertelenmesinin ardından yetkililerin, Suudi Dışişleri Bakanlığı’nın alan ziyaretini onaylamış olmasına rağmen Cooper’dan “alandayken ve halka açık olduğu her an kipasını çıkarmasını” talep ettiklerini kaydetti.

Cooper, Suudi Arabistan’ın “2030 Vizyonu kapsamında değişimi teşvik etmenin tam ortasında olduğunu” belirtti ve açıklamasına şu ifadelerle devam etti: “Ancak, özellikle de antisemitizmin yükseldiği bir dönemde, kipamı çıkarmamın istenmesi USCIRF olarak ziyaretimize devam etmemizi imkânsız hale getirdi.”

USCIRF, bu olayın “din özgürlüğünü destekleyen bir Amerikan devlet kurumunun” temsilcisinin başına gelmesinin özellikle üzücü olduğunu belirtti.

Üyeleri Başkan ve Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti liderleri tarafından belirlenen USCIRF, ülkelerdeki din ve inanç özgürlüğüne ilişkin ihlalleri değerlendirerek ABD Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Kongre’ye bazı politika önerilerinde bulunuyor.

USCIRF Başkan Yardımcısı Davie olayı “çarpıcı ve acı verici” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Bu olay sadece hükümetin resmi değişim söylemiyle değil, aynı zamanda ilk elden gözlemlediğimiz (Suudi Arabistan) Krallık’ta din özgürlüğünün arttığına dair gerçek işaretlerle de doğrudan çelişmektedir.”

Washington’daki Suudi Büyükelçiliği AFP haber ajansının yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Olay, Suudi Arabistan ile ABD’nin müttefiki İsrail arasında Gazze’deki savaş nedeniyle gerilimin yaşandığı ve ABD’nin çatışma sona erdikten sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini teşvik etme çabası gösterdiği bir ortamda meydana geldi.

VOA tarafından geçilen ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD heyeti kipa tartışması nedeniyle Suudi Arabistan’dan erken ayrıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.