ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de

ABONE OL
16:03 - 08/09/2022 16:03
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ederek 2,6 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın ülkeyi işgalinden altı ay sonra Washington’un Kiev’e desteğinin devam ettiğini göstermek üzere, daha önce duyurulmamış bir ziyaret için Ukrayna’da.

Washington yönetiminin iki hafta önce Ukrayna’ya yönelik 3 milyar dolarlık güvenlik yardımı sözünün ardından ABD, Ukrayna’ya 675 milyon dolar değerinde bir desteği hayata geçirmeyi planlıyor.

Geziyi değerlendiren üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ukrayna halkının Rusya’ya karşı direnişe odaklandığı ve Ukrayna’nın kısa süre önce bağımsızlık gününü kutladığı önemli bir dönemde olunduğunu söyledi.

Blinken’ın ziyareti ayrıca bu ay düzenlenecek Birleşmiş Millet Genel Kurulu’nun da hemen öncesine gerçekleşiyor.

Tüm dünya ülkelerinden liderlerin New York’ta biraraya geleceği zirvede Rusya’nın Ukrayna saldırıları sürerken ülkelerin BM Şartı’nda yer alan toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına vurgu yapılması bekleniyor.

Amerikalı yetkili de yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın bu savaşta galip gelmesini sağlamaya odaklandık ve müzakere edilmiş bir çözüme geçeceğimiz güne geldiğimizde Ukrayna’nın mümkün olan en güçlü konumda olması için güvenlik yardımı sağlıyoruz” dedi.

ABD’nin Ukrayna’ya sağlayacağı ek güvenlik paketinde daha fazla obüs, HIMARS roket sistemleri, yüksek hızlı anti-radyasyon füzeleri, el bombası fırlatıcıları, zırhlı tıbbi müdahale araçları, gece görüş ekipmanları ve diğer bazı mühimmat yer alacak.

Son yapılan yardımla birlikte 24 Şubat’ta Rusya’nın saldırıları başladığından bu yana ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı yardım 13,5 milyar dolara ulaşacak. ABD Başkanı Joe Biden göreve geldiğinden bu yana yapılan yardım tutarı da toplam 14,2 milyar doları bulacak.

AFP haber ajansına göre dün Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujni yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ilk kez Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’daki askeri üsleri füzelerle vurduğunu söyledi.

Ukrayna’nın bağımsızlık günü olan 24 Ağustos’ta ABD Başkanı Biden, Ukrayna için bugüne kadar ki en büyük güvenlik yardım paketi olan 3 milyar dolarlık paketin duyurusunu yapmıştı.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.