ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü

ABONE OL
19:43 - 21/02/2024 19:43
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki savaş nedeniyle Brezilya ile İsrail arasında yaşanan diplomatik kriz sürerken, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile biraraya geldi.

G-20 dışişleri bakanları toplantısı için Salı gecesi Brezilya’ya varan Blinken, Lula ile başkent Brasilia’daki cumhurbaşkanlığı sarayında yaklaşık 45 dakika görüştü.

Biraraya geldiklerinde gazetecilerin önünde kısa bir açıklama yapan Lula, Kasım ayında ABD başkanlık seçimlerinin yaklaştığına dikkat çekti.

Blinken ise ABD’de siyasetin “çok kutuplaşmış” olduğunu ve seçimlerin Pennsylvania, Michigan, Wisconsin ve Nevada gibi altı ya da yedi çekişmeli eyalette yapılacağını söyledi.

Blinken, “Kararsız seçmenlerin sayısı giderek azalıyor. Seçmenlerin çok zayıf bir kesimi için bir mücadele var” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Rio toplantısına giderken başkent Brasilia’da Lula ile görüştüğünü, açlık ve yoksullukla mücadele, iklim krizine karşı seferberlik ve küresel düzeni daha etkin hale getirmeye yönelik G-20 başkanlığı gündemine ABD’nin desteğini ifade ettiğini söyledi.

Yazılı açıklamada, “Bakan, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak, insani yardımı arttırmak ve Filistinli sivillere yönelik korumayı iyileştirmek için ortaklarla acilen çalışmak dahil Gazze’deki çatışmayla ilgili olarak ABD’nin angajmanını ele aldı. Bakan Blinken, Brezilya’nın Ukrayna Barış Formülü sürecine katılımından dolayı Cumhurbaşkanı Lula’ya teşekkür etti” denildi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından Brezilya cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da, Lula ve Blinken’ın G-20 liderler zirvesinden Gazze ve Ukrayna’daki barış çabalarına kadar birçok konuyu ele aldıkları belirtildi.

Brezilya hükümetinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Lula, Ukrayna ve Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sona ermesi ve barış arzusunu bir kez daha teyit etti. Her ikisi de bir Filistin Devleti kurulması gerektiği konusunda mutabık kaldı” denildi.

Lula, Birleşmiş Milletler’i İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmayı çözmekte başarısız olmakla eleştirdi ve geçen hafta Gazze’de “soykırım olarak adlandırdığı vahşetle” ilgili suçlamaları, İsrail’in kınaması ve Brezilya’nın büyükelçisini geri çağırmasıyla diplomatik bir krizi tetikledi.

Brezilya Cumhurbaşkanı, İsrail’in Gazze’deki savaşını İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi soykırımına benzetti. Lula’nın yorumları geçen hafta Ortadoğu’ya yaptığı ziyaretin ardından ve Brezilya’nın gelişmiş ekonomilerden oluşan G20 grubunun başkanlığı kapsamında Rio de Janeiro’da yapılacak dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi.

İsrail hafta başında yaptığı açıklamada Lula’nın yorumlarını geri alana kadar İsrail’de hoş karşılanmayacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü yaptığı açıklamada Washington’un Lula’nın yorumlarına katılmadığını söylemişti.

Blinken’ın Güney Amerika seyahati öncesinde Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian Nichols gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze’deki çatışmayla ilgili fikir alışverişinin Lula ve Blinken arasındaki görüşmede “çok önemli” olacağını söylemişti.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanı Blinken Brezilya’da Cumhurbaşkanı Lula ile görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.