Nürnberg’de 18 Mart Çanakkale Şehitler Günü Anma Programı Düzenlendi

Nürnberg’de 18 Mart Çanakkale Şehitler Günü Anma Programı Düzenlendi

ABONE OL
22:57 - 08/03/2023 22:57
Nürnberg’de 18 Mart Çanakkale Şehitler Günü Anma Programı Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm dünya ya “Çanakkale Geçilmez” sözünü ezberleten, Çanakkale Zaferi’nin 108. Yıl Dönümü ve 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla DİTİB Nürnberg Eyüp Sultan Camii Gençlik Kolları tarafından konferans düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü dekanı Prof. Dr. Gültekin Yıldız ile İlahiyatçı yazar İhsan Ayal’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans büyük ilgi gördü. Konferansa yaklaşık 450 kişi katıldı.

ÇOK KAYIP VERDİK ÇOK TA KAYIP VERDİRDİK

Cami Başkanı Hasan Aslan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan İlahiyatçı yazar İhsan Ayal, “Balkanlar’daki savaşlarda büyük bir facia yaşayan Türk milleti sadece bir yıl sonra Çanakkale Savaşı’nda büyük bir destan yazdı. Tarih ve din efsaneleştirilerek halka intikal ettirildiği için bazen de Balkan faciası gibi hakikatlere de işaret etmekte fayda var. Balkanlar’daki yüz karasını Çanakkale’de müdafaa ederek unutturmaya çalıştık. Çanakkale’de çok kayıp verdik ama çok ta kayıp verdirdik. Çanakkale bir anlamda düşmanların niyetlerini kırdı” dedi.

ALMANLARLA BİRLİKTE SAVAŞA GİRDİK

Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı İmparatorluğu olarak Almanya İmparatorluğu ile birlikte girdiğimizi hatırlatan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü dekanı Prof. Dr. Gültekin Yıldız, “Sadece Çanakkale değil birinci dünya savaşının çok farklı cephelerinde Waffenbrüderschaft denilen silah arkadaşlığı Almanlar, Avusturyalılar ve Türkler arasında tesis edilmiştir. Bunun hatırlamasına geldiğinde Alman resmi makamlarına veya tarihçi Alman arkadaşlarımıza ortak bir anma yapalım Çanakkale’ye gerekirse bir Alman abidesi de dikilsin. Fransızların, Avustralyalıların, İngilizlerin anıtları var. Dolaysızla burada hayatını kaybeden Avusturyalı ve Alman askerler de var dediğimizde genelde Alman tarafının kendisi bu işe yanaşmadı” dedi.

İTTİFAK HİÇBİR MÜZEDE SERGİLENMEDİ

Birinci dünya savaşında yapılan ittifakın, neredeyse hiçbir Alman müzesindeki sergilerde yer almadığına dikkat çeken Yıldız, “Bunu iki sebebe bağlıyoruz. Birinci sebep, Almanya’da askeri konularda bu Nazi tecrübesinden dolayı konuşmanın, ordudan bahsetmenin geçmişten bahsetmenin genel kamuoyunda pek müspet karşılanmaması. Yani ülkenin geçmişinden dolayı ne zaman böyle askeri bir konu vesaire böyle gündeme getirilse Almanya iç kamuoyunda hemen bir iç tartışma başlıyor. Yani biz yeniden geçmişimize mi döneceğiz diye. İkincisi de maalesef Türkiye-Almanya ilişkileri bir türlü istediğimiz seviyeye gelmediği için Türklerle olan bir ittifakı mevcut ve bir önceki hükümetler pek fazla hatırlamak istemiyor. Oysa bizim ortak geçmişimiz 100 sene olsa da hiç uzun bir geçmiş değil. Milletlerin, devletlerin hayatında 100 sene yakın tarih sayılır. Almanya ile alakalı böyle bir durum var ama bilin ki Türkiye kaynaklı değil. Ama buna rağmen Alman tarafının katkılarını da anmak zorundayız. Sizlerde bunları bilmekle mükellefsiniz” dedi.

AVRUPA SAVAŞI KAPISINDA HİSSETTİ

Alman savunma bütçesinin ilk defa bu Ukrayna savaşından sonra tarihi bir artışla artırıldığına dikkat çeken Yıldız, “Normalinde Alman Anayasası’na göre ordunun dışarıda kullanılması da mümkün değil. Japonya’ya, Almanya’ya Amerikalılar böyle bir madde koydular ikinci dünya savaşından sonra” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Almanya’da dâhil bütün Avrupa’nın savaşın kapıda olduğunu hissettiğini söyleyen Yıldız, Türkiye’nin NATO içerisinde en büyük ikinci orduya sahip olduğunu ve bunun böyle devam ettirilmesi gerektiğini bildirdi.

DEVLET OLMAZSA YOKLUĞUNU ARARSINIZ

Devletin olmadığı bölgelerde büyük sorunların yaşanmakta olduğunu bildiren Yıldız, “Örnek verecek olursak yanı komşumuz Irak ve Suriye’de yaşananlara dikkatlice bakılması yeterli sayılacak. Son depremde Suriye’de de depremin olduğunu deprem bölgesine Esad rejimi çok fazla yardım göndermediği ve uluslararası yardımlara da engel olduğu için Suriye’de tamamen enkaz altında kaldı. Evet, biz kendi memleketimizde de çok sayıda vatandaşımızı kaybettik ama Allah’a hamd olsun devletimiz var. Hem evleri yıkılanlara hem enkazdan çıkartılabilenlere hem de bundan sonraki süreçte yetim kalanlara, öksüz kalanlara sahip çıkacak bir devletimiz var. Bu çok önemli. Devlet ne demek, ordu ne demek ben bunu Bosna’ya gittiğimde gördüm. Bu olmadığı zaman yokluğunu ararsınız. Bazen olduğu zaman şikâyet ederiz. Devlet şunu yapmıyor, şöyle yönetiliyor, böyle yönetiliyor diye. Ama Allah yokluğunu göstermesin. İşte bugün Doğu Türkistan’da ailelerin, kadınların, çocukların, erkeklerin başına geleni de takip ediyoruz. Ne ırzınız ne aileniz ne namusunuz hiçbir şeyiniz kalmıyor” dedi.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.