28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi

28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi

ABONE OL
19:01 - 20/11/2023 19:01
28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Şifa’da tedavi gören prematüre bebeklerden 28’inin Mısır’a bugün ulaştığı bildirildi. Filistinli sağlık yetkilileri ise Gazze’de İsrail tanklarının kuşattığı Endonezya Hastanesi’nde öldürülenler olduğunu bildirdi.

Mısır televizyon kanalı El Kahire’nin yayınladığı canlı görüntüler, prematüre bebeklerin ambülanstan alınarak seyyar kuvözlere yerleştirildiğini, bebeklerin daha sonra başka ambülanslara doğru götürüldüğünü gösterdi.

Prematüre bebekler dün Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bir hastaneye götürülmüş, Mısır yolculuğu öncesinde bu hastanede durumları stabil hale getirilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü’nden bir sözcü, tahliye edilen bebeklerin “ciddi enfeksiyonlarla mücadele ettiğini” söyledi.

Şifa Hastanesi’ndeki doktorların 39 prematüre bebeğin yetersiz enfeksiyon tedavisi olanakları, temiz su ve ilaç sıkıntısı nedeniyle risk altında olduğu uyarısı yapmasından bu yana tedavi altındaki 8 bebek yaşamını yitirdi.

Gazze’den Türkiye’ye yaklaşık 200 kişi tahliye ediliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün Gazze’den tahliye edilen yaklaşık 200 kişinin Türkiye’ye vardığını bildirdi. Bu kişiler arasında Türkiye’de tedavi olacak hastalar da bulunuyor.

Bakan Koca, 61 hasta ve 49 refakatçinin Mısır’dan Ankara’ya öğleden sonra saatlerinde vardığını bildirdi. Koca, Gazze’den getirilen hasta ve yakınlarını Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı.

Tahliye önceliğinin Gazzeli çocuk, bebek ve yaralı sivillere verildiğini kaydeden Koca, hastaların Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri’nde tedavi altına alınacağını söyledi.

Bugün yaptığı açıklamada Türkiye’ye toplam 150 Gazzeli’nin getirildiğini söyleyen Koca, hastaların çoğunun kanser tedavisi gördüğünü, 61 hastanın sekizinin durumunun “biraz daha ciddi” olduğunu söyledi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, dün Gazze’den Mısır’a varan 87 Türk ve KKTC vatandaşıyla akrabalarının bugün geç saatlerde İstanbul’a uçmasının planlandığını söyledi.

Keçeli, şartların elvermesi durumunda Türkiye’nin bugün yaklaşık 100 kişiyi daha Gazze’den tahliye etmeyi planladığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır ve İsrailli yetkililerle işbirliği yapan Türkiye’nin 983 Türk vatandaşı ve ailelerini de Gazze’den tahliye etmeye çalıştığını kaydetti.

Fidan, bugün ve yarın da daha fazla Türk vatandaşı ve ailelerinin tahliyesine devam edileceğini söyledi.

İsrail tanklarının kuşatması altındaki Endonezya Hastanesi’nde 12 kişi öldü

Gazze’deki sağlık yetkilileri, Endonezya Hastanesi’nde İsrail tanklarından açılan ateş sonucu en az 12 Filistinli’nin öldürüldüğünü, onlarca Filistinli’nin yaralandığını bildirdi.

Yetkililer, 70 hastayla hastane personelinin İsrail ateşi altında olduğunu söyledi.

Filistinli haber ajansı WAFA, Gazze’nin kuzeydoğusundaki Beyt Lahya’da bulunan Endonezya Hastanesi’nin topçu ateşiyle vurulduğunu kaydetti. Hastane personeli, hastanede silahlı militanlar olduğu iddiasını reddetti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Endonezya Hastanesi’ne düzenlenen saldırı karşısında ”şaşkınlık içinde” olduğunu söyledi ve aralarında hastaların da olduğu 12 kişinin öldüğü bilgisini yineledi.

Tedros, X paylaşımında, “Sağlık çalışanları ve siviller asla bu kadar şiddete, hele de bir hastanenin içindeyken maruz kalmamalı” dedi.

Hastaneyi Gazze’de 2016 yılında kuran Endonezya ise İsrail’in saldırısını kınadı, saldırının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri ise Reuters’a, “Teröristler gece Gazze’deki Endonezya Hastanesi’nden hastanenin dışındaki İsrail askerlerine ateş açtı. İsrail askerleri buna karşılık olarak düşman ateşinin kaynağını doğrudan hedef aldı. Hastaneye topçu ateşi yöneltilmedi” açıklamasında bulundu.

Gazze’nin kuzeyindeki diğer hastaneler gibi Endonezya Hastanesi de çalışmalarının büyük kısmını durdurmasına rağmen hasta, hastane personeli ve evlerini terk eden sivilleri barındırmaya devam ediyor.

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Gazze kent merkezindeki kliniklerinin de bugün ateş altında kaldığını bildirdi. Örgüt, X mesajında, “Kliniğin civarında ağır çatışmalar sürerken meslektaşlarımız bir duvarın yıkıldığını ve binanın bir kısmının alevler içinde kaldığını gördü. Sokakta bir İsrail tankı görüldü” açıklamasını yaptı.

Gazzeli sağlık yetkilileri ayrıca güneydeki Refah’ta İsrail’in konutlara düzenlediği iki saldırıda en az 14 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail’den saldırılara ilişkin açıklama gelmedi.

Cebaliye mülteci kampı civarında çatışmalar

Görgü tanıkları, Hamas militanlarıyla Gazze’nin kuzeyinde 100 bin kişinin yaşadığı Cebaliye mülteci kampına ilerlemeye çalışan İsrail kuvvetleri arasında ağır çatışmalar çıktığını bildirdi.

Filistinli sağlık çalışanlarına göre İsrail’in Cebaliye’ye yönelik art arda gelen bombardımanında çok sayıda sivil öldü.

İsrail ordusundan hava saldırılarını ve askerlerin Gazze’de kapı kapı dolaştığını gösteren videolu açıklamasında üç Hamas komutanının ve bir grup Filistinli savaşçının öldürüldüğü bildirildi.

Çatışmaların devam etmesine rağmen Amerikalı ve İsrailli yetkililer, Katar himayesinde müzakere edilen ve bazı rehinelerin serbest bırakılması ve yardım ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesini öngören anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen 28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 28 prematüre bebek Gazze’den Mısır’a tahliye edildi, Endonezya Hastanesi’nde 12 kişinin öldürüldüğü bildirildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.