2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı

2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı

ABONE OL
15:30 - 27/12/2020 15:30
2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Spor ve sanat dünyası 2020’de basketbol oyuncusu Kobe Bryant’tan futbolcu Maradona’ya, Geceyarısı Ekspresi filminin yönetmeni Alan Parker’dan genç aktör Chadwick Boseman’a kadar bir dizi kayıp yaşadı.

Tüm zamanların en iyi basketbol oyuncularından biri olarak kabul edilen Kobe Bryant’ın 2020 yılının henüz başında, 26 Ocak’ta geçirdiği helikopter kazasında yaşamını yitirmesi, tüm dünyada şok etkisi yarattı. Kazada Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna’nın de yaşamını yitirmesi, yaşanan trajediye ayrı bir boyut kazandırdı.

2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda Amerikan basketbol takımının altın madalya kazanmasında büyük rol oynayan, beş NBA şampiyonluğu bulunan Bryant, basketbol kariyerinin tamamını Los Angeles Lakers takımında geçirdi. 1996-2016 arasında 20 yıl boyunca LA Lakers’da oynayan Bryant, NBA’de en çok sayı kaydeden basketbolcular sıralamasında Kerim Abdülcabbar ve Karl Malone’un ardından 33 bin 643 puanla üçüncü sıraya oturmuş, ancak LeBron James, Bryant’ın ölümünden bir gün önce sıralamada efsanevi oyuncunun önüne geçmişti.

2018’de kendi yazıp seslendirdiği “Dear Basketball” adlı animasyon filmiyle En İyi Kısa Animasyon Filmi dalında Oscar Ödülü alan Bryant, 2003 yılında, diz ameliyatı olmadan önce konakladığı tatil köyünde çalışan bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanmış, ancak dava, mahkeme dışında varılan anlaşmayla sonuçlandırılmıştı.

Bryant, basketbol kariyerini sonlandırdıktan sonra yatırımlarına ve hayır işlerine odaklanmış, özellikle maddi ve sosyal olanaklardan yoksun gençlere destek olmuş, Washington’da Smithsonian Vakfı bünyesinde 2016’da açılan Ulusal Siyah Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi’ne 1 milyon dolar bağışta bulunmuştu.

Ülkesi Arjantin’e 1986 Dünya Kupası’nı kazandıran, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbol oyuncularından biri olarak kabul edilen Diego Armando Maradona, Buenos Aires’te geçirdiği beyin ameliyatının ardından iki hafta sonra kalp krizi nedeniyle 25 Kasım günü, 60 yaşında hayatını kaybetti.

Kariyerinin ilerleyen yıllarında uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle itibarı zedelense de Maradona, gerek ”Altın Çocuk” olarak tanımlandığı ülkesi Arjantin, gerekse dünya çapındaki futbol tutkunları için bir idoldü. Buenos Aires’in gecekondu mahallelerinden birinde sekiz çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğan ve yoksulluk içinde büyüyen Maradona, 20 yılı aşkın futbol kariyerine de başka birçok Arjantinli futbolcu gibi yine bu mahallelerdeki toprak sahalarda başladı.

Yüksek sürati ve beklenmedik çalımlarıyla, topu bir ayağından diğerine slalom yaptırarak koşmasıyla, sol ayağıyla attığı golleriyle sahadaki rakiplerini şaşkınlığa uğratan Maradona, futbolun ofans ustası olarak biliniyordu. İtalyan futbol takımı Napoli’ye 1987 ve 1990’da İtalyan Birinci Futbol Ligi’ndeki tek şampiyonluklarını kazandıran Maradona’nın Napoli halkı için özel bir yeri var.

1990’larda, kariyerinin ilerleyen yıllarında aldığı kilolar nedeniyle sahada sergilediği eski hızını yavaş yavaş kaybeden Maradona’nın kokain kullandığı, ilk kez 1991 yılında ortaya çıkmış ve bu alışkanlığı, 1997’de 37 yaşında futbolu bırakana kadar kariyerini gölgelemişti.

Küba’da madde bağımlılığı tedavisi görürken Fidel Castro ile yakınlaşan, eski Venezuela lideri Hugo Chavez’i destekleyen Maradona, eski ABD Başkanı George W. Bush’un protesto edildiği gösterilere de katılmıştı.

2000’de uyuşturucu kullanımına bağlı kalp rahatsızlığı geçiren, 2005’teyse mide küçültme ameliyatı olan ve 50 kilo veren Maradona, artık kendisine temiz bir sayfa açtığını ve sağlıklı yaşayacağını söylemişti.

İngiliz belgesel yönetmeni Asif Kapadia’nın sadece daha önce hiç görülmemiş arşiv kayıtlarını biraraya getirerek hazırladığı belgesel filmi Diego Maradona, ilk kez 2019’da Cannes Film Festivali’nde gösterildi.

VOA tarafından geçilen 2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 2020’de Spor ve Sanat Dünyası Umulmadık Kayıplar Yaşadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.