200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var

200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var

ABONE OL
20:24 - 15/03/2024 20:24
200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in, Hamas’ın son önerisini reddetmesinin ardından ateşkes umutlarının azaldığı Gazze’ye gıda yardımı taşıyan ilk gemi, sahil şeridine ulaştı.

İspanyol yardım grubu Open Arms tarafından işletilen gemi, ünlü şef José Andrés tarafından kurulan yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından gönderilen gıdayı, geçici bir iskelede teslim etmeyi amaçlıyor.

Bir WCK yetkilisi tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, bir kurtarma gemisine halatla bağlı bir mavna üzerinde yüzen kargonun karaya ulaşması, dalgalar nedeniyle yavaşlamış görünüyor.

WCK, uygun liman altyapısı olmadığı için düz tabanlı mavnanın Gazze’nin sığ sularına yaklaşmasını sağlayacak derme çatma bir iskele inşa ediyor.

Jose Andres, sosyal medya platformu X’te yaptığı bir paylaşımda “Şimdiye kadar mavnadan 2 kasa teslim edildi, ama önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazlasını yapacağız” dedi.

Gazze’de boşaltılmaya hazır hale geldiğinde yardım teslimatının ve dağıtımının nasıl işleyeceğine dairse çok az ayrıntı var.

Yeni deniz yolu başarılı olursa, yüz binlerce insanın yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu ve en kötü durumdaki kuzey bölgelerindeki hastanelerin açlıktan ölen çocukları rapor ettiği Gazze’yi etkileyen açlık krizinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Ancak yardım kuruluşları, deniz yoluyla ve havadan yardım getirme planlarının bölgenin büyük ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini defalarca dile getirdi.

Yardım grupları bunun yerine, askeri kısıtlamalar, devam eden çatışmalar ve Hamas yönetimindeki polis gücünün sokaklardan büyük ölçüde kaybolmasının ardından düzenin bozulması nedeniyle kara sevkiyatının neredeyse imkansız hale gelmesinin ardından, İsrail’e kamyon konvoyları için güvenli koridorlar garanti etmesi çağrısında bulundu.

Savaşın başlamasından bu yana Gazze’ye giren günlük ikmal kamyonu sayısı 7 Ekim’den önce giren 500’ün çok altında kaldı.

Hafta başında İsrail altı yardım kamyonunun doğrudan kuzeye girmesine izin verdi ki bu adım yardım gruplarının uzun süredir talep ettiği bir adımdı.

World Central Kitchen (WCK), Gazze genelinde 65 mutfak işlettiğini ve savaşın başlamasından bu yana 32 milyon öğün yemek servisi yaptığını söyledi.

WCK sözcüsü Linda Roth’a göre yardım pirinç, un, mercimek, fasulye, ton balığı ve konserve et içeriyor.

WCK, gıda yardımını, İsrail’in Gazze’ye yönelik ilk saldırısında büyük ölçüde tahrip olan ve Ekim ayından bu yana İsrail güçleri tarafından büyük ölçüde abluka altında olan kuzeyde dağıtmayı planlıyor.

İsrail’in tahliye emirlerine rağmen 300 bin kadar Filistinli’nin kuzeyde kaldığına inanılıyor ve birçoğu son haftalarda hayvan yemi yemeye başladı.

Güzergah üzerinde çalışan yetkililer, bu yardımın ihtiyaç duyulanın çok küçük bir kısmı olduğunu, ancak sevkiyatın diğer büyük sevkiyatların önünü açmayı amaçladığını söyledi.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, ilk gemideki yardımın indirilip dağıtılmasının ardından daha fazla yardım yüklü ikinci bir geminin Gazze’ye doğru yola çıkacağını söyledi.

İkinci geminin ne zaman yola çıkacağını açıklamayan Kombos, bunun kısmen Open Arms teslimatının sorunsuz geçip geçmemesine bağlı olduğunu söyledi.

Öte yandan Filistinliler Cuma günü erken saatlerde yardım için sıraya girerken, Filistinli yetkililer biri Gazze’nin merkezinde, diğeri kuzeyde olmak üzere iki İsrail saldırısında onlarca sivilin öldüğünü söyledi.

Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’na göre, iki ayrı olayda toplam en az 29 kişi öldü ve 150 kişi de yardım almak için beklerken yaralandı.

İlk olayda, Filistinli sağlık yetkilileri Gazze’nin merkezindeki El Nuseyrat kampındaki bir yardım dağıtım merkezine düzenlenen hava saldırısında sekiz kişinin öldüğünü söyledi.

Sağlık Bakanlığı, ikinci olayda ise Gazze’nin kuzeyinde yardım kamyonlarını bekleyen kalabalığa İsrail tarafından açılan ateş sonucu en az 21 kişinin öldüğünü ve 150’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu ikinci olayda ateş açanların Filistinli silahlı kişiler olduğunu savundu. İsrail, 31 yardım kamyonundan oluşan bir konvoyun güvenliğini sağlayan güçlerinden hiçbirinin bekleyen kalabalığa ya da konvoya ateş açmadığını söyledi. Açıklamada, kalabalıktaki bazı kişilerin kamyonlar tarafından ezildiği belirtildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada son 24 saat içinde 149 kişinin öldüğünü ve savaşta ölen Filistinlilerin sayısının en az 31 bin 490’a ulaştığını bildirdi.

Bakanlık sayımında siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor, ancak ölenlerin üçte ikisini kadın ve çocukların oluşturduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Gazze nüfusunun dörtte biri açlık çekiyor.

VOA tarafından geçilen 200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 200 ton gıda taşıyan gemi Gazze kıyılarına ulaştı; yardım dağıtımlarında yine can kaybı var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.