Zeydan mazbatasını aldı

Zeydan mazbatasını aldı

ABONE OL
15:03 - 05/04/2024 15:03
Zeydan mazbatasını aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DEM Partili Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından bugün mazbatasını aldı.

Zeydan, AK Partili rakibi Abdulahat Arvas’tan iki kat fazla oy almış ancak Van İl Seçim Kurulu Zeydan’ın “seçilme yeterliliği olmadığı” gerekçesiyle, Başkanlığın Zeydan’dan sonra en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesine karar vermişti.

DEM Parti’nin YSK’ya yaptığı itiraz üzerine, YSK mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi kararını iptal etti.

Bunun üzerinde Zeydan bugün İl Seçim Kurulu’na giderek mazbatasını aldı. Zeydan’la birlikte Eş Başkan Neslihan Şedal ve milletvekilleri de adliyeye gitti.

Zeydan: “Artık toplumsal barışı inşa etme zamanıdır”

Zeydan ve Şedal mazbatayı, daha önce verilen iptal kararında aleyhte oy veren ve şerh koyan, İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere’nin elinden aldı.

Mazbatayı aldıktan sonra eş başkanlar adliye önünde partililerin kutlamalarını kabul etti. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Eş Başkanlardan Neslihan Şedal, mazbatanın verilmemesi sürecinde tepki gösterenlere teşekkür etti. Şedal, tepkilerin umutları canlandırdığını vurgulayarak, “Son dönemlerde gelişen durumlar toplumda yeniden hak arayışını, özgürlük haykırışımızı, adaleti güçlendirdi” dedi.

Dayanışma için teşekkür eden Şenal, “Eşitlik mücadelemizin yeniden güçleneceği ve örgütleneceği bir dönemle, yaşanılabilir bir toplumu yaratma adına umutlarımız tekrardan gelişmiştir. Bu sadece Van adına değil aslında yaşadığımız coğrafya adına, tüm halklar adına bu umudu yükseltmiştir. YSK’nın aldığı kararla, bu umudumuz ve inancımız güçlendi” dedi.

Daha sonra söz alan Zeydan da konuşmasına, destek verenlere teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin hukuksuzluğa ve çatışmalara ihtiyacı olmadığını ifade eden Zeydan, şunları söyledi:

“Hepimizin birlikte onurlu, özgür bir yaşamı tesis etme yönünde sorumluluklarımız var. Artık toplumsal barışı inşa etme ve artık güzel kentimize halkımıza layık hizmetler üretme zamanıdır. Bugünden tezi yok kentimizin birikmiş sorunlarını çözmek, halkımızın hak ettiği hizmetleri halkımıza sunabilmek için kollarımızı sıvayacağız.”

Mazbatayı İl Seçim Kurulu aldı, YSK iade etti

2015 yılında milletvekili seçildikten bir yıl sonra tutuklanan ve altı yıldan fazla Selahattin Demirtaş’la birlikte cezaevinde kalan Zeydan’ın, 2022 yılında iade edilen memnu hakları (seçilme hakkının geri verilmesi), Adalet Bakanlığı’nın başvurusuyla, seçime iki gün kala iptal edildi. Kamuoyunun haberi olmayan bu gelişme sonrası seçimlerin hemen ertesinde AK Parti, İl Seçim Kurulu’na başvurdu ve mazbatanın adayları Abdulahat Arvas’a verilmesini talep etti.

İl Seçim Kurulu, kurul başkanının aleyhte oyuna rağmen 1’e karşı 2 oy çokluğuyla mazbatayı seçimde yüzde 55,48 oy alan Zeydan yerine yüzde 27,15’lik oy elde eden ikinci sıradaki AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verdi.

Bu gelişmeye Türkiye’deki birçok kesim tepki gösterdi. Van’da başlayan sokak gösterileri diğer illere de sıçradı. Gösterilere müdahale eden polis, çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

Eylemler sürerken DEM Parti’nin YSK’ya yaptığı itiraz kabul edildi. YSK, Van İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal ederek, mazbatayı tekrar Zeydan’a verdi. Mazbatanın seçilen adaya verilmesinden sonra sokaklara çıkan on binlerce kişi kutlama yaptı.

VOA tarafından geçilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan mazbatasını aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan mazbatasını aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan mazbatasını aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.