Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek

Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek

ABONE OL
07:38 - 05/04/2022 07:38
Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski yarın BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) hitap edeceğini açıkladı. Zelenski, Rus askerlerince sivillere karşı işlenmiş daha kötü toplu katliamların ortaya çıkarılacağı tahmininde de bulundu.

BMGK’nın Salı günü düzenlenecek oturumunda, Kiev’in kuzeybatısındaki Buça kasabasında Rus askerlerin sivilleri katlettiği iddialarını görüşecek. Kasabada Rus askerlerinin çekilmesinin ardından sokaklarda bazıları elleri arkalarından bağlı cansız bedenler bulunmuştu. Zelenski Rusya’yı ülkesinde soykırım yapmakla suçlamış, ABD Başkanı Joe Biden da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in savaş suçları mahkemesinde yargılanması çağrısında bulunmuştu.

Rusya ise suçlamaları “suç teşkil eden provokasyon” diye niteliyor ve kategorik olarak reddediyor. Rusya’nın BM temsilcisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’ne “Rus güçlerin Ukrayna’da sivilleri öldürmediğini doğrulayan ampirik delil sunacaklarını” belirtmişti.

Ukrayna lideri bugüne kadar ABD Kongresi, İngiltere parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu dahil bir düzinenin üzerinde meclise video bağlantısı yoluyla hitap etmişti.

Zelenski Salı gününün ilk saatlerinde yaptığı videolu açıklamada, “Sonuçlarının tüm uluslararası toplumla paylaşılacağı eksiksiz ve şeffaf bir soruşturmaya olan ilgimizi vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Ukrayna tarafından Rus güçlerinin elinden geri alınmasından sonra toplu mezarlar ve cesetlerin bulunduğu Buça’da en az 300 sivilin öldürüldüğünü söyleyen Zelenski, Buça’nın Rus güçlerin ele geçirdiği kentlerden sadece bir tanesi olduğuna dikkati çekti. Ukrayna lideri, “Borodyanka ve diğer kurtarılan bazı Ukrayna kentlerinde işgalcilerin yol açtığı kayıpların çok daha fazla olduğu yönünde bilgiler var” dedi.

Ukraynalı yetkililer, Kiev ve çevresindeki bölgelerin tamamının kontrolunu geri aldıklarını belirtiyor. Rusya, odağını kuzeydeki Kiev ve Çernihiv’den doğudaki Donbas bölgesine çevirdiğini açıklamıştı.

Zelenski Kiev, Çernihiv ve Sumy bölgelerinde “işgalcilerin, yerel halkın 80 yıl önceki Nazi işgalinde bile tanık olmadığı bir şey yaptığını” söyledi.

Bölgeye mümkün olduğu kadar fazla sayıda gazetecinin gitmesi ve “Rusya’nın yaptıklarının tüm dünyaya gösterilmesi” çağrısında bulunan Zelenski, Rus güçlerin Buça’da neler yaşandığını gizlemediğini ancak işgal ettikleri diğer yerlerde bunu yapabileceklerini sözlerine ekledi.

VOA tarafından geçilen Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski BM Güvenlik Konseyi’ne Hitap Edecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.