“Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş”

“Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş”

ABONE OL
13:22 - 02/09/2022 13:22
“Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, etrafındaki çatışmalar dolayısıyla radyasyon sızıntısı tehdidi oluşturan Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santralinde denetim yaptı.

Grossi, başkanlık ettiği IAEA heyetinin denetiminin ardından yaptığı açıklamada, “Zaporijya nükleer santralinin bütünlüğünün birkaç kez ihlal edildiğini açık olduğunu” söyledi.

Ukrayna’nın kontrolundaki bölgeye dönüşünde yaptığı açıklamada Grossi, “Tesisin bütünlüğünün birkaç kez ihlal edildiği açık. Bu devam edemeyecek bir durum” dedi.

Grossi tüm sahayı gezebildiğini, acil durum sistemleri ve kontrol odaları gibi kilit alanları görebildiğini dile getirdi.

IAEA Başkanı ayrıca kendisinin döneceğini, ancak IAEA ekibinin teknik çalışmalarını sürdürmek için tesiste kalacağını belirtti.

Grossi, Ukrayna’daki temasları kapsamında önceki gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile de görüşmüştü.

“Endişelendik”

Bu arada IAEA ekibinin Ukrayna kontrolundaki bölgeye dönüşü, çatışmalar nedeniyle birkaç saat gecikti.

Grossi, “Ateş altına olduğumuzu hissettik, ağır makineli tüfek, topçu havan topları, iki ya da üç kez gerçekten hepimiz için çok endişe vericiydi” dedi.

Santralin reaktörlerinden biri dün bombardıman nedeniyle kapatılmak zorunda kaldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Batılı müttefikler ve Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen bir taleple, tüm askerlerin santralden çıkarılması çağrısını yineledi.

Zelenski video konuşmasında, “En önemlisi, santralin bulunduğu bölgenin askerden arındırılmasıdır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün yaptığı açıklamada, Moskova’nın santralin güvenli bir şekilde çalışabilmesi ve IAEA müfettişlerinin görevlerini tamamlayabilmeleri için elinden geleni yaptığını söyledi.

“Çernobil gibi olur” korkusu

Santral, savaştan önce Ukrayna’nın elektriğinin beşte birinden fazlasını sağlıyordu.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan kompleksin yakınlarındaki çatışmalar nedeniyle olası radyasyon sızıntısından endişe duyuluyor.

Şubat ayında başlayan savaşın hemen ardından Mart ayında Zaporijya santralini ele geçiren Rusya, o zamandan beri tesisi kontrol ediyor. Ancak santrali hala Ukraynalı teknisyenler işletiyor.

İki taraf günlerdir birbirlerini, saldırılarıyla felakete davetiye çıkarmakla suçluyor.

Çernobil felaketinin hala hafızalardan silinmediği ülkede nükleer kaza korkusu artarken, Zaporijya yetkilileri iyot tabletleri dağıtıyor ve halka radyasyon sızıntısı durumunda bunları nasıl kullanacaklarını öğretiyor.

VOA tarafından geçilen “Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Zaporijya’nın Bütünlüğü Birkaç Kez İhlal Edilmiş” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.