YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi

YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi

ABONE OL
22:30 - 03/04/2024 22:30
YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

DEM Parti’nin yaptığı itirazı kabul eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van İl Seçim Kurulu’nun kararını bozarak mazbatayı, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Van’da birinci sırada çıkan DEM Partili Abdullah Zeydan’a geri verdi.

YSK seçimlerde, AK Partili rakibi Abdulahat Arvas’tan iki kat fazla oya ulaşan Zeydan’nın mazbatasını iade kararını oy çokluğuyla aldı.

Zeydan karar sonrası yaptığı kısa değerlendirmede, “Adalet yerini buldu” dedi.

İl seçim kurulu mazbatayı Demirtaş’ın koğuş arkadaşı Zeydan’ın yarısı kadar oy alan AK Parti adayı Arvas’a vermişti

2015 yılında milletvekili seçildikten bir yıl sonra tutuklanan ve altı yıldan fazla Selahattin Demirtaş’la birlikte cezaevinde kalan Zeydan’ın, 2022 yılında iade edilen memnu hakları (seçilme hakkının geri verilmesi), Adalet Bakanlığı’nın başvurusuyla, seçime iki gün kala iptal edildi. Kamuoyunun haberi olmayan bu gelişme sonrası seçimlerin hemen ertesinde AK Parti, İl Seçim Kurulu’na başvurdu ve mazbatanın adayları Abdulahat Arvas’a verilmesini talep etti.

İl Seçim Kurulu, kurul başkanının aleyhte oyuna rağmen 1’e karşı 2 oy çokluğuyla mazbatayı seçimde yüzde 55,48 oy alan Zeydan yerine yüzde 27,15’lik oy elde eden ikinci sıradaki AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verdi.

Zeydan bugünkü YSK kararı öncesi yaptığı açıklamada, yaşananları “bir yargı kumpası ve siyasi tuzak” olarak nitelendirmişti. Zeydan, Yüksek Seçim Kurulu’na, “halkın iradesine darbe yapan bu karara karşı adaleti ve hukuku ön plana çıkarması” çağrısında bulunmuştu. Zeydan, AK Partili adayı da, mazbatayı iade ederek gerginliği dindirmeye çağırmıştı.

DEM Parti YSK Temsilcisi: “Dünden beri halklarımız ayakta, YSK itirazı oy çokluğuyla kabul etti

Partisinin itirazını YSK’ya götüren DEM Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, kararın ardından süreci, “DEM Parti olarak bu karara itiraz ettik. Dünden beri halklarımız ayakta. Hakkın geri iade edilmesi çağrısında bulundu. Bizler de YSK’ya itiraz ettik. Bugün YSK itirazımızı oy çokluğuyla kabul etti. Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı ve mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi” sözleriyle değerlendirdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da sosyal medya platformu X’te, “Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun” şeklinde bir mesaj paylaşarak karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mazbatanın Zeydan’a verilmesi kararının ardından Van’da halk sokaklara dökülerek kararı kutlamaya başladı. Kutlamalara DEM Parti yöneticileri de katıldı.

Van İl Seçim Kurulu’nun kararı birçok ilde tepkilere neden olmuştu

Mazbatanın DEM Parti adayından alınarak AK Parti adayına verilmesi başta Van ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde devam eden tepkilere neden olmuştu. Gaziantep’te de Antep Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu ve Gaziantep Barosu yaptıkları basın açıklamalarıyla karara tepki göstermişti.

Bu karara itiraz etmek için DEM Parti Eş Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, HDP’nin eski lideri Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Kürt siyasetinin önemli ismi Leyla Zana ile CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP heyeti, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekili Ahmet Şık, Van’a gitmişti.

Kentte esnaf kepenk kapatırken şehrin birçok noktasında polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su ile müdahale etmişti.

İmamoğlu’ndan Van’a destek: “Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytan olur; seçildim de işim bitti değil, yeni başlıyor”

Abdullah Zeydan’a birçok siyasetçi de açıklamalarıyla destek verdi.

Bugün mazbatasını teslim alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullular’a yaptığı teşekkür konuşmasında “Bir takım çifte standartlı kararlar alınıyor. Bazı ilçelerde, Van’da yaşanan tam bir garabet. Hassas ve titiz şekilde takip ediyorum. Bu hususta haktan ve adaletten yana olmaktan bu kardeşiniz asla vazgeçmeyecek. Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytan olur bunu unutmayın. Bana yapılınca haksızlık, başkasına yapılınca sessizlik bu ülkeye yakışmaz. Yapılan haksızlıklara karşı sonuna kadar mücadelenin bir neferi olacağımı da kimse unutmasın. Seçildim de işim bitti değil, benim işim yeni başlıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan YSK Van’da yerel kararı bozdu mazbatayı DEM Partili Abdullah Zeydan’a verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.