Yerinden edilen insan sayısı artabilir

Yerinden edilen insan sayısı artabilir

ABONE OL
16:29 - 13/12/2023 16:29
Yerinden edilen insan sayısı artabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Gazze’deki çatışmanın dünya genelinde yerinden edilen insan sayısını daha da arttırabileceği uyarısında bulundu.

Sudan ve Ukrayna dahil devam eden onlarca çatışmadan kaçan yaklaşık 40 milyon mülteci de dahil olmak üzere dünya genelinde 114 milyon insan evlerinden olmuş durumda.

İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı, Filistin nüfusunun yüzde 85’ini bölge içinde yerinden etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Cenevre’de dört yılda bir düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Gazze Şeridi’nde büyük bir insanlık felaketi yaşanıyor ve şu ana kadar Güvenlik Konseyi şiddeti durdurmakta başarısız oldu” dedi.

“Daha fazla sivil ölümü ve acının yanı sıra bölgeyi tehdit eden daha fazla yerinden edilme öngörüyoruz” diyen Grandi uluslararası toplumu, insanları yerinden eden diğer krizleri unutmamaya çağırdı.

Gazze’de şiddetli çatışmalar

Bu arada İsrail-Hamas arasındaki savaş Gazze’de devam ediyor. İsrail Çarşamba günü Gazze’deki çatışmalarda sekiz askerinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayatını kaybedenler arasında bir yarbay da bulunuyor. İsrail ordusu Gazze’ye yönelik kara harekatının başladığı 20 Ekim’den bu yana toplam 114 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Medyaya yansıyan haberlere göre ise Filistinli militanların pusu kurması sonucu dokuz İsrail askeri yaşamını yitirdi.

İsrail’in Gazze’ye kara harekatının başlamasından bu yana geçen altı hafta sonrasında İsrail askerleri Gazze’nin bazı bölgelerinde Hamas militanlarıyla şiddetli çatışmalar yaşıyor.

Özellikle Şecaya’dan şiddetli çatışma haberleri geliyor.

Associated Press’in haberine göre İsrail hava kuvvetleri gece yarısı Han Yunus’ta iki evi hedef aldı. Yaşları 2 ve 8 olan iki çocukla 80’li ve 30’lu yaşlardaki iki kadının yaşamını yitirdiği belirtildi.

“400 milyon dolar açık”

Öte yandan Filippo Grandi, 2023 yılı için 400 milyon dolar açığı bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) finansman taahhüdünde bulunulacağını umduğunu söyledi. Grandi, aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu UNHCR bağışçılarının 2024 yılında ne kadar bağış yapabilecekleri konusunda “büyük bir belirsizlik” olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen “Yerinden edilen insan sayısı artabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yerinden edilen insan sayısı artabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yerinden edilen insan sayısı artabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.