Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde

Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde

ABONE OL
20:32 - 31/03/2024 20:32
Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart yerel seçiminde oyların sayımı sürüyor. İlk sonuçlara göre ana muhalefet partisi CHP, yerel seçimde önemli şehirlerdeki kontrolünü koruyacak gibi görünüyor.

Türk medyasına göre oyların yarısından fazlasının sayıldığı İstanbul’da CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 50, 12 ile önde.

Başkent Ankara’nın Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da rahat bir çoğunlukla koltuğunu korumaya hazır göründüğü belirtiliyor.

AFP’ye göre sandıkların yüzde 29,2’sinin açıldığı Ankara’da CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 58,2 ile önde giderken, AK Parti adayı Turgut Altınok yüzde 34,1’de kaldı.

İmamoğlu memnun

81 ilin 35’inde önde görünen CHP’nin İstanbul’daki adayı, İBB Başkanı İmamoğlu sonuçlar açıklanırken yaptığı açıklamada, “Şu anda yüzde 40’a doğru giden bir veriye sahibiz. Şunu söyleyebilirim ki, veriler doğrultusunda vatandaşımızın teveccühü, bize olan inancı karşılığını göstermiş durumda. Şu an görmüş olduğumuz fotoğraf bizi ziyadesiyle memnun etmekte” dedi.

İmamoğlu, kameralar önünde yaptığı açıklamada, “Görev yapan arkadaşlarımıza hassasiyet içerisinde sıkıntısız, gündemi hızlıca toparlayabilmek adına, ilçe belediye başkanlıklarının sonuçlanması, ilçe belediye meclis üyeliklerinin sonuçlanması bizim için çok çok mühim. Oradan da iyi veriler akmakta ama bütün bu sorular cevap bulduğunda o zaman daha net, daha rahat açıklama yapıyor olacağız” diye konuştu.

İstanbul’da şu anki sonuçlara göre oyların yüzde 49,6’sını alan İmamoğlu, yüzde 41,6’lık oy alan Kurum’un önünde yer alıyor.

Yavaş Ankara’da zafer ilan etti

AFP’ye göre sandıkların yüzde 12’sinin açıldığı başkent Ankara’da CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 56,3 ile önde giderken, AK Parti adayı Turgut Altınok yüzde 36,3’te kaldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Mansur Yavaş da “Büyükşehir tamam, ilçe sonuçlarını bekliyoruz” dedi

Yavaş, seçim sonuçlarının gelmeye başlamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Merhaba güzel Başkentin güzel yürekli insanları. Büyükşehir tamam, ilçe sonuçlarını bekliyoruz. Sandık görevlilerimiz hariç tüm hemşehrilerimi saat 22.00’de Ankara Büyükşehir Belediyesi merkez binası bahçesine davet ediyorum. #AnkaraKazandı” ifadelerini kullandı.

Bursa ve Antalya’da CHP önde

Türk medyasına göre, çekişmeli geçmesi beklenen kentlerden Bursa ve Antalya’da da CHP’nın adayları yarışı önde götürüyor.

Sandıkların yüzde 36’sının açıldığı Bursa’da CHP adayı Mustafa Bozbey yüzde 46,75, AK Parti adayı Alinur Aktaş da yüzde 39,37 oy toplamış görünüyor.

Sandıkların yüzde 34’ünün açıldığı Antalya’da da CHP’li belediye başkanı Muhittin Böcek yüzde 47,01, AK Parti adayı Hakan Tütüncü yüzde 41,60 oy oranında.

Diğer bir çekişmeli kent Şanlıurfa’da da Yeniden Refah Partisi’nin aday Mehmet Kasım Gülpınar yüzde 36,83 oy oranıyla AK Parti adayının iki puan önünde yer alıyor.

Türkiye’de bugün yapılan yerel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

Sandıklar doğudaki 32 ilde saat 16.00’da batıdaki 49 ilde ise saat 17.00’de kapandı. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayım işlemlerinin iftar arası olmadan devam edileceğini açıklamıştı.

Önce hangi oylar sayılıyor?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılıyor.

Yerel seçimde 61 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bulunuyordu. 34 siyasi partinin katıldığı seçimde 208 bin sandıkta oy kullanıldı.

En uzun pusula İstanbul’da, en kısa pusula ise Şırnak Uludere’deydi

En uzun oy pusulası, 49 adayın yarıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçiminde kullanılan pusula oldu. Bu pusula 97 santimetre uzunluğundaydı.

En kısa oy pusulası ise, tek siyasi partiyle seçime katıldığı için Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basılan 4,5 santimetre uzunluğundaki pusula oldu.

Yurtdışı seçmenleri oy kullanmadı

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy verme hakkına sahip. Ancak yurtdışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanmadı.

VOA tarafından geçilen Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefet kilit şehirlerde önde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.