Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi

Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi

ABONE OL
11:23 - 01/09/2022 11:23
Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İstanbul’da merak edilen tarihi ve turistik mekanlar arasında en yoğun ilgiliyi gören yerlerden biri de tarihi Yerebatan Sarnıcı.

Yaklaşık bin 500 yıl önce inşa edildiği düşünülen tarihi yapı, 2020 yılında sütunlar arası bağlantılardaki hasarlar nedeniyle çökme riski altında olduğu tespit edilmesinin ardından restorasyona alınmıştı.

Restorasyon sırasında güçlendirme çalışmalarıyla beraber tarihi yapıda bulunan beton yol kaldırılarak yerine modern malzemelerden oluşan metal bir zemin yerleştirildi. Bu sayede ziyaretçiler, delikli metal zemin üzerinde suyun görülebildiği platformda yürüyebiliyor. Ayrıca sütunlar arasına yerleştirilen farklı renklerdeki ışık şovları ve heykeller de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

22 Temmuz’da yeniden hizmete giren tarihi mekanın ziyaretçi sayısında belirgin bir artış olduğunu belirten yetkililer, restorasyon öncesi günde ortalama 3 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi sarnıcın ziyaretçi sayısının şu anda 8 bininin üzerinde olduğunu söylüyor.

VOA Türkçe, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgilisini çeken Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edenlerle konuştu.

Restorasyon beğenildi

İlk defa Yerebatan Sarnıcı’na geldiklerini ifade eden Ebun Baran, “Sürekli duyuyorduk ama hiç gelmek nasip olmamıştı. Bu son yapılan restorasyondan sonra gelmeyi çok istiyorduk. O yüzden hemen ilk fırsatta çıkıp geldik. Gerçekten yeni dekorasyonlarıyla enfes ve mükemmel olmuş. Şu anki zamanda da keşke böyle sanatsal işçilikler yapılsa” diye konuştu.

Nisan Özdemir, sarnıc içindeki atmosferi güzel bulduğunu ancak ışıklandırma sistemini beğenmediğini söyledi. Özdemir, “Bence çok inanılmaz güzel bir atmosferi var. Çok etkileyici ama ışıkları hiç sevmedim. Çünkü devamlı değişiyor, dönüşüyor, çok karanlık oluyor. Onun dışında her şey çok güzel” dedi.

Daha önce sarnıcı ziyaret ettiğini belirten Batuhan Kaya, önceye kıyasla yapılan restorasyonu beğendiğini söyledi.

Kaya, “En son 5-6 sene önce geldim geldim. Kesinlikle çok değişmiş, çok güzel olmuş. O ışık şovları fevkalade. Yani böyle bir şey beklemiyordum açıkçası. İnsan yoğunluğu daha da artmış” diye konuştu.

Yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor

ABD’nin California eyaletinden birkaç gün önce geldiğini kaydeden Emily Johnson, tarihi mekan hakkında şunları söyledi: “Bana göre bu yerin eski ihtişamına kavuşmuş olması ve içinden geçebiliyor olmamız gerçekten harika. Burası çok eski olduğu için tarihe dokunabilmek gerçekten harika. Buradaki farklı yapıdaki sütunları da çok sevdim.”

Londra’dan İstanbul’a turistik gezi için geldiğini belirten Shyle Deshpande, “Bence burası çok güzel. Daha önce burayı görmemiştim. Genellikle Sultanahmet Camii’ni ya da Ayasofya’yı görmeyi tercih ediyoruz. Daha sonra burayı gördüm ve sanki buraya gelmem gerekiyormuş gibi hissettim. Dışarıdaki kuyruk uzun görünüyordu ama buna değdi. Gördüğüm her şey, tüm renkler muhteşem ve çarpıcıydı. Herkes tarafından da popüler bir yer. Sanırım burası İstanbul’da şimdiye kadar gördüğüm en güzel yerlerden biri” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yerebatan Sarnıcı’na Yoğun İlgi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.