Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta

Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta

ABONE OL
21:09 - 29/03/2024 21:09
Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yeni bir ankete göre Amerikalılar, yasal göçmenlerin ABD’de suç işlemesinden birkaç yıl öncesine kıyasla daha fazla endişe duyuyor. Bu değişim büyük ölçüde Cumhuriyetçiler arasındaki endişenin artmasından kaynaklanırken, Demokratlar göçün geniş bir yelpazede faydalarını görmeye devam ediyor.

Associated Press ile NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete göre, Amerikalı yetişkinlerin önemli bir kısmı göçmenlerin ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunduğuna ve Amerikan kültürüne önemli katkılar sunduğuna inanıyor. Ancak yasal göçmenlerle ilgili olarak, ABD’li yetişkinler geçmişe kıyasla “daha az miktarda önemli fayda” ve “daha fazla miktarda önemli risk” görüyor.

Her 10 Amerikalı’dan yaklaşık 4’ü (yüzde 41)göçmenlerin ABD’ye yasal olarak gelmesinin, Amerikan şirketleri için bilim ve teknoloji gibi alanlarda vasıflı işçilerin uzmanlığını değerlendirebilme açısından büyük bir fayda olduğunu söylüyor.

Benzer şekilde, ABD’li yetişkinlerin yüzde 38’i yasal göçmenlerin Amerikan kültür ve değerlerini zenginleştirerek önemli bir fayda sağladıkları görüşünde.

Diğer taraftan, bu oranların her ikisinde de son yıllarda ciddi bir düşüş kaydedildi. Anketin 2017 yılı sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın yüzde 59’u ülkeye yasal yollardan giren vasıflı göçmen işçilerin ekonomiye önemli bir fayda sağladığını ve yüzde 50’si de yasal göçmenlerin Amerikan kültürünü zenginleştirerek önemli bir fayda sağladığını söylüyordu.

Amerikalılar’ın yüzde 28’i yasal göçmenlerin ülkeye vasıflı iş gücü getirme açısından “hiçbir katkısı olmadığı” görüşünde

Ankete göre, ABD’de vasıflı iş gücünün büyümesi açısından yasal göçün ülke ekonomisine “hiçbir yararı olmadığı” görüşünü savunanlar arasında dikkat çekici bir artış görülüyor.

2017 yılında, bu oran yüzde 8 iken, 2024 yılı itibariyle yüzde 28’e ulaşmış durumda.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında kıyaslama yapıldığında, bu orandaki artış Cumhuriyetçiler arasında daha büyük. 2017 yılında Cumhuriyetçiler’in yüzde 10’unun, yasal göçmenlerin ülke ekonomisine hiçbir fayda sağlamadığını düşündüğü kaydedilmişti. Bu oran bu yıl yüzde 36’ya yükseldi.

Demokratlar arasında ise bu oran 2017 ile 2024 yılları arasında 13 puan artarak yüzde 4’ten yüzde 17’ye çıktı.

Yasal göçmenlerin “suça karışma riskinin büyük olduğunu” düşünenlerin oranı yüzde 19’dan yüzde 32’ye çıktı

ABD’de son yıllarda göçmenlere karşı yaklaşımın olumsuz yönde ilerlediğinin bir diğer göstergesi de, yasal göçmenlerin suç işleme olasılığıyla ilgili yaygınlaşan endişeler.

AP-NORC anketinin 2017 yılında kaydedilen sonuçlarına göre, yasal göçmenlerin ABD’de suç işlemesinin büyük bir risk olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı yüzde 19 olarak belirlenmişti. Bu oran bu yıl yüzde 32’ye yükseldi.

Bu artışa en fazla Cumhuriyetçiler arasındaki göçmen karşıtlığının neden olduğu gözlemleniyor.

Cumhuriyetçi Amerikalılar, ülkeye giren göçmenlerin, yasal ya da yasadışı olmasına bakmaksızın, genel olarak “risk unsuru olduğu” ve “az yararlı” ya da “hiç yararlı olmadıkları” görüşlerini savunma eğiliminde.

Cumhuriyetçiler, Demokratlar’a kıyasla göçün kendileri için önemli bir konu olduğunu daha fazla dile getiriyor. 2017’de, yasal göçmenlerin ABD’de suç işlemesinin büyük bir risk olduğunu söyleyenler Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 20 iken, şu an yüzde 41 olarak belirlendi.

Cumhuriyetçiler’in yüzde 71’i, ülkede yasadışı olarak bulunanların ABD’ye suç işleme riski olduğunu söylerken, birçok araştırma, göçmenlerin şiddet içeren suçlara yerli vatandaşlardan daha az meyilli olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca Cumhuriyetçiler’in yüzde 80’i, ülkede kayıtdışı bulunan göçmenlerin kamu hizmet programlarını zora sokma riskinin büyük olduğunu düşünürken, her 10 Cumhuriyetçi’den yaklaşık 6’sı da bu göçmenlerin Amerikalılar’ın işlerini ellerinden alma, nüfus artışıyla Amerikan kimliğini zayıflatma ya da yasadışı oy kullanma riskinin büyük olduğundan endişe duyuyor.

Öte yandan, Demokratlar’ın göçün faydalarını görme olasılığı Cumhuriyetçiler’e kıyasla daha yüksek. Ancak buna rağmen, ankete göre Demokratlar’ın sadece yarısı yasal göçmenlerin Amerikan şirketlerine önemli katkılar sağladığını düşünüyor. Bu oran 2017’de yüzde 70’in üzerindeydi.

Göç, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında kutuplaşma nedeni olmaya devam ediyor

Çeşitliliğin değeri konusunda da Demokrat, Cumhuriyetçi ve bağımsızlar arasında bir bölünme var; Cumhuriyetçiler’in ve bağımsızların yüzde 43’üne kıyasla Demokratlar’ın yüzde 83’ü ülkenin farklı nüfusunun ülkeyi en azından orta derecede daha güçlü kıldığını söylüyor.

Ortak bir Amerikan kültürü ve değerler dizisinin ABD’nin ulus kimliği için son derece ya da çok önemli olduğunu savunma konusunda Cumhuriyetçiler’in oranı Demokratlara kıyasla daha fazla.

ABD ile Meksika arasındaki sınırda göç konusunun nasıl ele alınması gerektiği konusunda da iki partinin seçmenleri arasında farklılık görülse de, bu konu iki tarafın bir miktar görüş birliği yakalayabildiği alanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Düzensiz göç akınının devam ettiği ABD-Meksika sınırında daha fazla sayıda sınır güvenlik devriye ekiplerinin olması gerektiğini savunan

Cumhuriyetçiler’in oranı yaklaşık yüzde 80, Demokratların ise yaklaşık yüzde 50.

Daha fazla göçmenlik hakimi ve mahkeme personeli istihdam edilmesi de her iki partinin çoğunluğu tarafından destekleniyor.

Amerikalılar’ın yaklaşık yarısı sınıra vardıklarında ABD’ye sığınma talebinde bulunmalarına izin verilen göçmenlerin sayısının azaltılmasını destekliyor. Ancak bu konuda çok daha büyük bir partizan bölünme var ve Cumhuriyetçiler Demokratlar’dan daha fazla bu stratejiyi benimsiyor.

Eski Başkan Donald Trump’ın en önemli politika hedefi olan sınırda duvar inşası, AP-NORC anketinde ilgili soruda verilen dört seçenek arasında en az popüler ve en kutuplaştırıcı olanı. Cumhuriyetçiler’in yüzde 77’si, Demokratların ise sadece yüzde 12’si olmak üzere, ortalamada her 10 kişiden yaklaşık 4’ü duvar örülmesinden yana.

Kongre kısa bir süre önce yaklaşık 2 bin Sınır Devriye görevlisinin daha işe alınması için gerekli bütçeyi onayladı ancak şimdiye kadar daha fazla göçmenlik hakimi için önemli miktarda bir fon artışı sağlanmadı.

Her iki taraftan da pek çok kişi iltica davalarının karara bağlanmasının çok uzun sürdüğünü, yani göçmenlerin yıllarca ülkede kalarak karar verilmesini beklediğini söylüyor ancak taraflar bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda fikir birliğine varabilmiş değil.

1282 yetişkinin katıldığı anket 21-25 Mart 2024 tarihleri arasında, NORC’un ABD nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlanan olasılık temelli AmeriSpeak Paneli’nden alınan bir örneklem kullanılarak yapıldı. Tüm katılımcılar için örnekleme hata payı artı veya eksi yüzde 3,8 puan.

VOA tarafından geçilen Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yasal göçmenlerin suça karışma riskinin “büyük” olduğunu söyleyen Amerikalılar’ın oranı artışta haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.