Yasaklı şarkıların bestecisi Berlin’de yaşamını yitirdi

Yasaklı şarkıların bestecisi Berlin’de yaşamını yitirdi

ABONE OL
15:28 - 07/04/2024 15:28
Yasaklı şarkıların bestecisi Berlin’de yaşamını yitirdi
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir dönemler “yasaklı şarkıların bestecisi“ ya da “işçi şarkı ve marşlarının bestecisi“ olarak bilinen müzisyen Tahsin İncirci (86), Berlin’de yaşamını yitirdi.

Nazım Hikmet, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Ataol Behramoğlu, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Yaşar Miraç gibi şair eserlerinden yaptığı bestelerle tanınan İncirci’nin bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldüğü öğrenildi.

1970’li yılların başında Berlin’e yerleşen, son yıllarda da hem Berlin, hem de İzmir Karaburun’da yaşamını sürdüren İncirci, yaptığı bestelerin yanı sıra, Batı Berlin İşçi Korosu, Kreuzberg Dostları Topluluğu ve Berlin Klasik Türk Müziği Derneği Korosu gibi müzik topluluklarını kurmuş ve yönetmişti.

Türkiye’de işçi hareketinin yükseliş dönemlerine sevilen şarkı ve marşların bestecisi olan İncirci, son yıllarda da ağırlıkla tiyatro müziği çalışmalarına ağırlık vermişti.

Örneğin Ali Berktay’ın Türkiye’de uzun yıllar sahnelenen tiyatro oyunu “Kerbela“nın müziği de Tahsin İncirci’dendi.

TÜRKİYE VE ALMANYA’DA MÜZİK EĞİTİMİ

Tahsin İncirci, 1938’de Devrek’te dünyaya geldi. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nden müzik öğretmeni olarak mezun olan İncirci, kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 60’lı yılların başında müzik öğrenimini sürdürmek üzere Almanya’ya geldi.

DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) bursuyla önce Detmolt Müzik Akademisi’nde, sonra da Batı Berlin Müzik Yüksek Okulu’nda keman, koro şefliği ve kompozisyon dallarında öğrenim gördü. Öğrenimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen İncirci, 1970-72 yıllarında İstanbul Devlet Operası ve Radyo Oda Orkestrası’nda çalıştı.

1972 yılında yeniden Almanya’ya gelen İncirci, bir süre sonra Batı Berlin İşçi Korosu’nu kurdu. Bu koro için başta, daha sonra Ruhi Su’dan, Rahmi Saltuk’a ya da Ahmet Kaya’ya birçok sanatçının repertuvarlarına da giren, “Hey Göklere Duman Durmuş Dağlar Hey“, “El Kapıları“ gibi eserleri besteledi, “Şeyh Bedrettin Destanı“nın oratoryosunu yaptı,

1973- 86 arasında 3 uzunçaları yayımlandı, 1979’da Sümeyra ve Lutz Görner ile birlikte “Memleketimi Seviyorum“ adı altında Almanya turnesine çıktı. 1991 yılında bir süre Paris Halk Oyuncuları’yla çalıştı.

Uzun bir süredir yaşamını Berlin ve daha çok da İzmir’de (Karaburun) sürdüren İncirci’nin bestelediği eserlerden bazıları şöyle:

Nazım Hikmet’ten İşçi Sınıfına Selam, Kerem Gibi, Onbeşler İçin / Onbeşlerin Kitabesi, Hürriyet Kavgası, Kız Çocuğu, Japon Balıkçısı, Varna Türküleri, Şeyh Bedreddin Destanı, Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan Deli Kuşun Öttüğü (Hey Göklere Duman Durmuş Dağlar Hey),

Hasan Hüseyin Korkmazgil’den El Kapıları,
Ataol Behramoğlu’ndan Mustafa Suphi Destanı,
Yaşar Miraç’tan Ateşçiler Türküsü,

Müziğini yaptığı tiyatro eserleri:
Çetin İpekkaya’dan Pir Sultan,
Ünal Akpınar’dan Bozkır Dirliği,
Bert Brecht / Vasıf Öngören’den Kural ve Kural Dışı,
Yılmaz Onay’dan Emek Askeri Adem,
Ali Berktay’dan Kerbela.

Tahsin İncirci’nin kurduğu ve/veya yönettiği koro ve müzik toplulukları:

Batı Berlin İşçi Korosu (1972-1982),
Kreuzberg Dostları Topluluğu (1982 – 1986),
Berlin Klasik Türk Müziği Derneği Korosu (1997-2002 ve 2014-2017).
Batı Berlin İşçi Korosu, 1968’de kurulan Avrupa Türk Toplumcular Federasyonu‘nun (ATTF) İşçi Korosu olarak da bilinir.

Gürsel Köksal/Berlin

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.