Yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor

Yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor

ABONE OL
10:25 - 22/02/2024 10:25
Yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya, Latin Amerika’daki en yakın müttefiklerinden Venezuela ile, nükleer enerji üretiminden, uydu konumlandırma sistemi için veri tabanı kurulmasına kadar birçok alanda işbirliğini geliştirmek için görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Latin Amerika turu kapsamında Küba’dan sonra Venezuela’ya resmi ziyarette bulundu.

Venezuela’yı son bir yılda ikinci kez ziyaret eden Lavrov “Petrol üretimi, gaz sahalarının geliştirilmesi, tarım, tıp, eczacılık ve [barışçıl] nükleer enerji alanlarındaki işbirliğinin gelişim hızı ve hacmi umut verici” açıklaması yaptı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil de basına yaptığı açıklamada, çok yakında Rus teknolojisiyle Venezuela’da bir insülin fabrikası açılacağını ve Rusya’ya ait küresel uydu konumlandırma sisteminin (Glonass) kullanılabilmesi için veri tabanı tesis edilmesini değerlendirdiklerini söyledi.

Venezuela’nın BRICS ülkelerine (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) üyelik talebini de görüştüklerini kaydeden Gil, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan dolayı zorlaşan para transferi sorununu çözmeye yönelik olumlu gelişmelerin olduğunu belirtti.

Rusya’nın Latin Amerika’daki en sağlam müttefiklerinden Venezuela ile finans, maden, gaz, petrol, savunma, turizm ve tarım gibi toplamda 20 alanı kapsayan 340 adet anlaşması bulunuyor.

İki ülke ilişkileri Venezuela’nın eski lideri Hugo Chavez döneminde gelişmeye başlasa da esas sıçrama Venezuela’ya uygulanan uluslararası yaptırımların ardından yaşandı.

Uzmanlar, Rusya için ABD’ye karşı Amerika kıtasında müttefik ülkelerin bulunmasının jeopolitik olarak önemli olduğuna, Venezuela içinse Rusya ile yakın ilişkilerin hem ekonomik hem de uluslararası siyaset açısından belli avantajlar sağladığına dikkat çekiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen ve orduların askeri becerilerinin test edildiği Uluslararası Ordu Oyunları, Ukrayna’nın işgalinin en sıcak dönemlerinden olan Ağustos 2022 yılında Venezuela’da yapılmıştı.

Venezuela’da iktidarın çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’te Dış Politika Komisyonu daimi üyesi Roy Daza, iki ülkenin yakınlaşmasını “Venezuela ve Rusya ilişkilerinin siyasi mesajı çok açık. Her iki ülke de ekonomik yaptırımların etkilerini azaltmaya yönelik çözüm bulmaya çalışıyor” sözleriyle açıkladı.

Lavrov, Latin Amerika turunun son ziyaretini tamamlamak için Brezilya’ya geçti.

VOA tarafından geçilen Uluslararası yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uluslararası yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uluslararası yaptırım uygulanan Rusya ve Venezuela’nın işbirliği artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.