“Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak”

“Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak”

ABONE OL
20:38 - 19/08/2022 20:38
“Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Kasım ayında Endonezya’nın Bali adasında düzenlenecek G20 zirvesine katılacağı açıklandı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun gayriresmi danışmanı ve eski bakan Andi Widjajanto, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, iki liderin G20 zirvesine katılacaklarını kaydetti.

Ulusal Dayanıklılık Enstitüsü’nün başkanı olan Andi Widjajanto, Reuters’a, Cumhurbaşkanı’nın lakabını kullanarak “Jokowi bana Xi ve Putin’in Bali’deki zirveye katılacağını söyledi” dedi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Jokowi, dün Bloomberg News’a yaptığı açıklamada, her iki liderin de kendisine zirveye katılacakları konusunda garanti verdiğini kaydetmişti.

Endonezya cumhurbaşkanlığı yetkilileri, bu gelişmenin doğrulanmasına ilişkin taleplere yanıt vermedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Reuters haber ajansının konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı. Kremlin’den bir sözcü de Bloomberg’e açıklama yapmayı reddetti.

Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka yetkili, Bloomberg’e, Putin’in G20 zirvesine bizzat katılmayı planladığı bilgisini verdi.

Xi’nin Myanmar’ı ziyaret ettiği 2020’nin Ocak ayından bu yana ilk kez Çin dışına çıkacağı düşünüldüğünde, bu gezi büyük önem taşıyor.

Sıfır COVID politikasını hala sürdüren Çin, sınırlarını uluslararası seyahate kapatmıştı.

Xi, o zamandan bu yana Çin anakarası dışına, sadece 30 Haziran’da Hong Kong’a, bölgenin İngiliz egemenliğinden Çin kontroluna geçişinin 25’inci yıldönümü etkinliklerine katılmak için çıkmıştı.

Xi’nin Bali’deki G20 zirvesine katılmadan önce sonbaharda Çin Komünist Partisi’nin liderliğini üçüncü kez garantilemesi bekleniyor.

Çin Komünist Partisi kurultayının yapılacağı tarih henüz belirlenmedi. Ancak daha önceki son iki kurultay, Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başında yapılmıştı.

Wall Street Journal gazetesi de Çinli yetkililerin, Bali’deki G20 zirvesine katılması beklenen ABD Başkanı Joe Biden ile Xi’nin Kasım ayında Güneydoğu Asya’da görüşmesi için planlar yaptığını yazdı.

Bu yıl G20’ye başkanlık eden Endonezya zirve öncesinde, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Putin’e yaptığı daveti geri çekmesi için Batılı ülkelerin baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Endonezya, G20 zirvesine katılması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye de davetiye gönderdi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Jokowi, savaşan ülkeler arasında arabuluculuk rolü üstlenme arayışı içinde. Son aylarda hem Zelenski hem de Putin’le görüşen Endonezya Cumhurbaşkanı, küresel gıda krizini hafifletmenin yollarını bulma konusunda da rol oynadı.

Jokowi, hem Ukrayna hem de Rusya’nın Endonezya’yı “barış köprüsü” olarak kabul ettiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen “Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Xi ve Putin Kasım’daki G20 Zirvesine Katılacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.