Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor

Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor

ABONE OL
14:50 - 29/11/2020 14:50
Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugüne dek 45 Başkan’a evsahipliği yapan başkentin bir çok farklı noktasında farklı eyaletlerden gelen Başkanlar’a ait izlere rastlamak mümkün.

1953-1961 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan Dwight Eisenhower de onlardan biri.

Dürüstlüğü, liderlik becerileri ve federal bütçeyi dengede tutmasıyla tanınan, halk tarafından çok sevilen bir başkan Eisenhower ve iktidarda olduğu yıllar Amerikalılar tarafından “barış ve refah dönemi” olarak nitelendiriliyor.

Amerika’nın 34’üncü başkanı Dwight Eisenhower’ın başarılarını ön plana çıkaran yeni anıt, yapımını 1999 yılında onaylayan Kongre’den bir kaç blok ötede, tasarım üzerindeki tartışmalar nedeniyle 21 yıl sonra ziyarete açıldı.

Washington’da National Mall olarak adlandırılan, birçok müze ve anıtın bulunduğu, doğu sınırını ABD Kongre binası, batı sınırınıysa George Washington anıtının oluşturduğu bölgede inşa edilen Eisenhower Anıtı’nda dramatik etki yaratan çelik örgü panel, heykeller ve Eisenhower’ın konuşmalarından kesitler yer alıyor.

138 metre uzunluğunda, 19 metre yüksekliğinde göz alıcı çelik panellerle çerçevelenen anıt, hem gündüz hem de gece parlayan bir yapıya sahip. Paneller, en az yüz yıl boyunca kasırga kuvvetinde rüzgarlara karşı koyabilecek dayanıklılıkta 25 metre yükseklikteki kolonlarla destekleniyor.’’

Amerikalı ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan anıt, Eisenhower’ın Kansas eyaletinin Abilene kasabasında geçirdiği mütevazi çocukluk yıllarını, İkinci Dünya Savaşı ve ABD başkanlığı öyküsünü anlatıyor.

Eisenhower, başkan seçilmeden önce uzun ve başarılı bir askeri kariyere imza attı. Avrupa’daki Müttefik Kuvvetler’in komutanı olarak 1944 yılında liderlik yaptığı Normandiya Çıkarması, savaşın gidişatı açısından bir dönüm noktası olmuştu. Anıttaki bronz heykeller, General Eisenhower’ın Normandiya Çıkarması’ndan önce paraşütçüleri cesaretlendirmesini betimliyor.

1950’li yıllarda başkanlık yarışına katılan Eisenhower, her iki dönem de başkanlığı büyük oy farkıyla kazanmıştı. Anıt, Eisenhower’ın ABD Başkanı olarak sekiz yıl boyunca elde ettiği başarıları ön plana çıkarıyor. Bu başarılar arasında Amerika’nın dört bir yanını kaplayan karayolları ağının inşa edilmesi, Kore Silahsızlanma Anlaşması’nın zemininin hazırlanması ve ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin kurulması da var.

Eğitim Bakanlığı’nın hemen önündeki bu anıt, aralarında Amerika’nın Sesi’nin de bulunduğu, Eisenhower’ın başkanlık dönemini yansıtan hükümet binalarına da oldukça yakın. Anıtın sağ tarafında VOA binası, karşısındaysa Uzay ve Havacılık Müzesi bulunuyor.

1957 yılında Medeni Haklar Yasası’nı imzalayan Eisenhower, 6 Aralık 1959’da Ankara’yı ziyaret ederek, Türkiye’yi ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

Torunu David Eisenhower,’e göre bu anıt, Kansas eyaletinin kırsalından gelen bir liderin Amerika’ya bilgelik ve istikrarla kılavuzluk yapabileceğinin kanıtı.

VOA tarafından geçilen Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Washington’daki Eisenhower Anıtı Ziyaretçileri Ağırlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.