Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor

Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor

ABONE OL
00:06 - 05/03/2024 00:06
Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Pazartesi günü, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya meydan okuyarak Washington’u ziyaret eden savaş kabinesi üyesi Benny Gantz’ı ağırlayacak

Eski Savunma Bakanı olan ve Netanyahu’nun merkezci rakibi olarak tanınan Gantz, bu hafta Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dahil Biden yönetiminden üst düzey yetkililerle biraraya gelecek.

Başkan Joe Biden Salı gününe kadar Washington’un hemen dışındaki tatil yerleşkesi Camp David’de bulunuyor.

Toplantı, Harris’in Gazze’deki çatışmaları en az altı hafta durduracağını söylediği geçici bir ateşkes anlaşması için güçlü bir çağrı yapmasının ve aynı zamanda bölgeye ulaşmaya çalışan yardımları engellememesi için İsrail üzerindeki baskıyı arttırmasının ardından geliyor. Beyaz Saray haftalardır bu çerçeve anlaşmayı savunuyordu.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre İsrail anlaşmayı esasen kabul etti ve Beyaz Saray da Hamas’ın anlaşmaya uyması gerektiğini vurguladı.

Netanyahu’nun aşırı sağcı Likud Partisi’nden bir yetkili ise, Gantz’ın Washington’daki görüşmeleri için başbakandan onay almadığını ve Netanyahu’nun kabine yetkilisine “sert bir konuşma” yaptığını söyledi.

İsrail basını Netanyahu’nun, İsrail’in ABD’de büyükelçisinin ziyareti desteklemesini yasakladığını bildirdi.

Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkilerinde gerilim sürüyor. Göreve gelmesinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen İsrail Başbakanı, hala ziyaret için Washington’dan bir davet almadı.

Gazze’de artan ölü sayısına ilişkin uluslararası endişelere rağmen, İsrail’in savaş hedefleri konusunda Netanyahu kadar şahin olan Gantz’ın, hükümetin Hamas yok edilene ve halen esir tutulan 130’dan fazla rehine evlerine getirilinceye kadar savaşı sürdürme yolundan sapması pek olası değil.

Ancak Gantz, savaşın ancak Hamas yok edildiğinde sona ereceği konusunda İsrail’deki diğer liderler kadar kararlı olsa da Netanyahu ya da Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’e kıyasla Filistinliler’le diyaloğa çok daha açık.

İki devletli bir çözüme ulaşma çabalarının yeniden canlandırılması için ABD ve uluslararası baskı artarken, Gantz’ın çatışmaya siyasi bir son vermeyi düşünmeye istekli olması, onu uzun zamandır bağımsız bir Filistin devletine karşı direnişiyle övünen Netanyahu’dan daha kolay bir ortak haline getirebilir.

İsrailli bir yetkiliye göre Gantz, ABD ile bağlarını güçlendirmeyi, İsrail’in savaşına desteği arttırmayı ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için bastırmayı hedefliyor.

Yetkililer, İsrail hükümeti içindeki anlaşmazlıkları kamuoyu önünde tartışmalarına izin verilmediği için isimlerini paylaşmadı.

Harris daha önce 2022 yılında Münih Güvenlik Konferansı’nda Gantz ile biraraya gelmişti. Gantz’ın ABD ziyaretinin ardından görüşmelerde bulunmak üzere Londra’ya gitmesi planlanıyor.

Gantz’ın partisi anketlerde önde

Merkezci bir partinin lideri olan 64 yaşındaki Gantz, geçen yıl İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun kabinesine katıldı. Gantz, sağcı Netanyahu ve milliyetçi dindar müttefikleriyle bir birlik hükümetine katılmaya istekli olmasının, İsrail’in karşı karşıya olduğu krizin boyutunu gösterdiğini söylüyor.

Geçen yıl bir grup gazeteciye verdiği brifingde, “Bu benim içinde bulunduğum bir siyasi ortaklık değil” demiş ve son yılların en büyük yedek asker çağrısında ailesinden 10 kişinin ordudaki birliklerine katıldığını açıklamıştı.

2020’de COVID salgını sırasında, koalisyonları dağılmadan önce bir rotasyon anlaşması olarak kısa süreliğine Netanyahu’ya katılan Gantz, “Bu koşullar altında kenara çekilip siyaset yapmam mümkün değil” demişti.

Netanyahu, 1200 kişinin ölümüne yol açan Hamas saldırısındaki güvenlik zafiyetleri nedeniyle kendisini suçlayan İsrailliler’in öfkesiyle karşı karşıya.

İsrailli basın kuruluşu Kanal 13’ün Pazartesi günü yaptığı bir ankete göre, seçmenlerin çoğunluğu Netanyahu’nun savaşı sürdürmekteki ana motivasyonunun kendi siyasi bekası olduğunu söylüyor.

Anketler Gantz’ın Ulusal Birlik Partisi’nin bugün yapılacak herhangi bir seçimde açık ara birinci olacağını gösteriyor.

VOA tarafından geçilen Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Washington, Netanyahu’nun tepkisine rağmen İsrailli kabine yetkilisi Gantz’ı ağırlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.