Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday

ABONE OL
16:58 - 19/02/2024 16:58
Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Komisyonu Başkanı Alman siyasetçi Ursula von der Leyen’in, yeniden Komisyon Başkanlığı için aday ilan edileceği açıklandı. Açıklama Von der Leyen’in partisi Hıristiyan Demokrat CDU’dan geldi.

CDU lideri Friedrich Merz, Von der Leyen ile Berlin’de biraraya geldikten sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu‘nun Alman siyasetçinin liderliğinde güç ve etki kazandığını, özellikle Covid salgını sürecinde soğukkanlı yönetimi ile büyük saygınlık topladığını söyledi.

Merz, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında Kiev’e yardım ve Moskova’ya karşı yaptırımları diğer AB ülkeleri ve ABD Başkanı Joe Biden ile yakın bir koordinasyon içinde organize ettiğini vurguladı.

Von der Leyen’in, Çin’le ilişkiler ve Ortadoğu’daki çatışmalar konusunda da Komisyon’un istikrarlı ve uluslararası çapta saygın bir çizgi izlemesini sağladığını söyleyen Merz, Alman siyasetçinin Avrupa Parlamentosu’ndaki muhafazakar ve merkez sağ partilerin çatısı Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından Mart ayı başında Bükreş’te resmi olarak aday gösterileceğini duyurdu.

Eski Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen, 2019’dan bu yana Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nı sürdürüyor ve görev süresi normal şartlar altında 31 Ekim 2024 tarihinde sona eriyor.

Berlin’deki koalisyon hükümetinin, muhalefetteki CDU’da yer almasına rağmen Von der Leyen’in ikinci dönem başkanlığına onay vereceği bildirildi. 65 yaşındaki siyasetçinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ve İtalya Başbakanı Georgia Meloni‘nin de desteğini aldığı belirtiliyor.

Von der Leyen yeniden seçilirse, beş yıl daha Avrupa Komisyonu Başkanı olacak.

“Scholz, Von der Leyen’in NATO Genel Sekreterliği’ni engelledi” iddiası

Bu arada Berlin’de siyasi kulislerde Başbakan Olaf Scholz’un Ursula von der Leyen’in NATO Genel Sekreteri olmasını engellediği konuşuluyor.

Alman “Welt am Sonntag” gazetesinde de yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Von der Leyen’i önerdi ve Başkan Joe Biden da iki hafta önce Washington’da biraraya geldiği Scholz’a bu konudaki fikrini sordu.

Scholz‘un bu öneriyi reddettiği ve bunu da “NATO Genel Sekreterliği, Almanya’dan bir Hıristiyan Demokrat’a bırakılamayacak kadar önemli görev” şeklinde gerekçelendirdiği öne sürülüyor.

Almanya Başbakanı’nın Von der Leyen’i “Rusya’ya karşı çok fazla eleştirel” olduğu için de desteklemediği ve bu tutumla ilgili, “Uzun vadede bir dezavantaja dönüşebilir” dediği de iddialar arasında.

NATO Genel Sekreteri resmi bir seçimle değil, 31 müttefik arasında varılan mutabakatla seçiliyor ve ülkelerin belirli adayları veto etmesine izin veriliyor.

2023 yaz aylarında NATO diplomatik kaynaklarından alınan bilgilere göre, o dönemde görev süresi bir yıl daha uzatılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den boşalacak koltuğa Von der Leyen’in oturması hedeflendiyordu.

Stoltenberg’in görev süresinin bir yıl daha uzatılmasının, Von der Leyen’in Avrupa Komisyonu Başkanı olarak beş yıllık görev süresini 2024’te tamamlayabilmesi için ayarlandığı öne sürülmüştü.

NATO için Hollanda Başbakanı Rutte’nin adı geçiyor

Oluşan yeni durumda, görev süresi sona eren Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olma şansının yükseldiği de aktarılıyor.

Diplomatik kaynaklara göre, Rutte geçen haftasonunda Münih Güvenlik Konferansı’nda gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde, Stoltenberg’in yerine geçmeye hazır olduğu mesajını verdi.

VOA tarafından geçilen Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Von der Leyen, Avrupa Komisyonu Başkanlığı‘na yeniden aday haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.