“Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar”

“Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar”

ABONE OL
21:50 - 11/11/2020 21:50
“Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi krizlerden dolayı gıda, eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan milyonlarca kişinin başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, krizin mağdurlarından biri de çocuklar. Uzmanlaragöre, bugün ebeveynleri yurtdışına gittiği için onlardan ayrı olan en az bir milyon çocuk var.

World Vision International (WSI) adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre Venezuelalı çocukların yaşadığı yetersiz beslenme, çocuk işçiliği, erken yaşta evlilikler, aile içi şiddet ve terk edilen çocuk sayılarında kayda değer artışlar görüldü.

“2,3 milyon çocuk günde iki ya da daha az öğün yemek yiyebiliyor”

Araştırmaya göre, asgari ücretin 2 doların altına düştüğü, hanelerin yüzde 73’ünün asgari gıda gereksinimlerini karşılayamadığı Venezuela’da 2,3 milyon çocuk günde en fazla iki öğün yemek yiyebiliyor.

Pandemi sürecinde ekonomik sorunların artmasıyla birlikte para kazanmak zorunda kalan çocuk sayısında da artış yaşandığına dikkat çekilen araştırmada, çocuk işçiliğinin önemli oranda arttığı tespitine yer veriliyor. Araştırmaya göre çalışan çocukların yüzde 26’sı ev işlerine gidiyor, yüzde 19’u sokakta çeşitli ürünler satıyor, yüzde 28’i dilencilik yapıyor. Bu konu hakkındaki çarpıcı ayrıntılardan biri de katılımcıların, çevrelerinde çalışan çocukların yüzde 15’inin uyuşturucu sattığını belirtmesi oldu.

Araştırmada altı çizilen diğer bir konu ise pandemi sürecinde boşanan çocuklu aile sayısında yaşanan artış. Uzmanlar boşanmaların risk altındaki çocuk sayısını arttırdığını vurguluyor.

“Pandemiden en fazla etkilenen kesim çocuklar”

Venezuelalı çocuk hakları savunucusu Cecodap Fernando Pereira, VOA Türkçe’ye verdiği röportajda, Venezuela’da pandemiden en fazla etkilenen kesimin çocuklar olduğunu söyledi.

Pereira, son yıllarda yaşanan ağır kriz koşullarına, pandeminin yarattığı ekonomik zorlukların da eklenmesiyle hane başı gelirin azaldığını ve bu yüzden çocukların da ev ekonomisine bir şekilde destek vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Ülkedeki 8 milyon çocuğun yaklaşık yarısının uzaktan eğitim için gerekli donanıma ya da internet bağlantısına sahip olmadığına değinen Pereira, bu durumun çocukların eğitim sürecinden uzaklaşmasıyla sonuçlandığını, bunun da kısa ve uzun vadede onarılması zor sosyal sorunlar yaratabileceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen “Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Venezuela’da Pandeminin Asıl Mağduru Çocuklar” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.