Üretimi sonlandırılan maden sahalarına lavanta ve tıbbi aromatik bitki ekiliyor

Üretimi sonlandırılan maden sahalarına lavanta ve tıbbi aromatik bitki ekiliyor

ABONE OL
00:31 - 19/12/2021 00:31
Üretimi sonlandırılan maden sahalarına lavanta ve tıbbi aromatik bitki ekiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üretimi sonlandırılan maden sahalarının rehabilitasyon çalışmalarında lavanta ve tıbbi aromatik bitki üretimi yapılarak üreticilere destek verilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı , Burdur’da Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) ve İltaş Mermer iş birliği ile Boğaziçi köyünde düzenlenen “Maden Rehabilitasyon Alanında Fidan Dikimi ve Proje Tanıtımı Töreni’ne katıldı. Dönmez, OSB’de mermer firmalarında incelemelerde bulunurken enerji sektör temsilcileri ile vatandaş ve STK temsilcilerinin sorunlarını da dinledi.

Bakan Fatih Dönmez, konuşmalarında, enerji ve tabii kaynaklar politikalarını planlayıp yürütürken her zaman enerji, ekonomi ve ekoloji dengesini gözettiklerini söyledi.

‘’Madenler de bizim çevre de… Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden’’ diye konuşan Dönmez, şöyle devam etti

‘’Türkiye ne zaman madenlerle ilgili bir adım atsa, bir takım güruh adeta bir koro halinde hep itiraz eder. Ne zaman ki akıldan, bilimden, izandan uzak ideolojileri dallanıp, budaklanır taraftar toplamaya başlarlar, işte o zaman dillerinin altındaki baklayı çıkarırlar. Biz bu hikâyeyi daha önce çok gördük. Mesele ağaç değil, sen hala anlamadın mı deyip tüm Türkiye’yi ateşe verenler daha dün gibi hafızalarımızda. Tabi biz onların kim olduklarını, niyetlerinin ne olduğunu, neyi amaçladıklarını gayet iyi biliyoruz. Bizler enerjide bağımsızlık derken onların hazımsızlık yaşadıklarının da farkındayız.’’

1 milyar dolar tasarruf sağlandı

Doğaya karşı sorumluluklarının sadece ulusal boyutta olmadığını, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele ettiği bugünlerde enerjinin sorumlu şekilde üretilmesi için bütün planlamaları da buna göre yaptıklarını vurgulayan Bakan Dönmez, şunları kaydetti.

‘’Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde ciddi mesafeler kat ettik. Bugün yenilenebilir enerji kurulu gücümüz yüzde 54 seviyesine ulaştı. Son 3 yıldır devreye aldığımız kurulu gücümüzün neredeyse tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklı. 2017 yılından bu yana enerji verimliliği uygulamalarından 1 milyar dolardan daha fazla bir tasarruf sağladık.’’

Maden ihracında 6 milyar dolar hedefliyoruz

Madencilikte ise pandemiye rağmen mevcut üretim rakamlarını ve pazarları koruduklarını anlatan Dönmez, ‘’Bu yılın 11 ayında 5 milyar doların üzerinde maden ihracatı gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz ise 6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak. Madencilik, üretim ve ihracat odaklı yeni büyüme modelimizde ekonomiyi besleyen en kritik sektörlerden biri haline gelecek’’ dedi.

Kapatılan maden sahalarına lavanta ve tıbbi aromatik bitki

Üretimi tamamlanan maden sahalarının rehabilitasyonunu hızla tamamlayıp doğaya kazandırdıklarını vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti.

‘’Birileri madenciliği doğa karşıtı bir iş kolu gibi gösterse de aslında madencilik gerek işletme esnasında gerekse de üretim sonrası hem kazanan hem kazandıran bir iş kolu. İşletme esnasında madencilik sektörümüz, işletme sonrasında ise sahanın tarımsal üretime devam etmesiyle üreticilerimiz kazanıyor. Üretimi tamamlanan sahamızda tıbbi aromatik bitkiler başta olmak üzere toplamda 246 bin metrekarelik bir alan ağaçlandırıldı. Bölgemiz 60 bin lavanta, 5 bin biberiye, 7 bin 500 badem ve 5 ton sedir karpeli ve deve dikeniyle yeniden yeşillendirildi. Sahamızın tekrar doğaya kazandırılması yöre halkımız için de önemli bir kazanç kapısı olacak. Maden sahasının üretimi bitti ancak tarımsal faaliyetle saha yine bölgemiz için katma değer yaratmaya devam edecek.’’

TKİ’den 30 yılda 10 milyondan fazla ağaç dikimi

Bazı maden sahalarının Orman Genel Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunduğunu anlatan Bakan Dönmez, şunları kaydetti.

‘’Buralardaki üretim tamamlanır tamamlanmaz bu sahalarımızı da hızla doğaya kazandırıyoruz. 2014-2018 arasında Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planını hayata geçirdik. Bu kapsamda 5 bin 849 hektarlık bir alanda ruhsat sahipleri ve STK’larımızla birlikte toplam 1 milyon 627 bin 298 fidanı toprakla buluşturduk. 2019 ve 2020’de de maden sahalarımızın bakımına ve ağaçlandırılmasına devam ettik. Son 2 yılda toplam 827 bin 286 fidanımızı daha orman varlığımıza dahil ettik.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) son üretim sahalarına 30 yılda toplam 10 milyon 754 bin 837 ağaç dikti. TKİ sadece orman varlığımızı artırmıyor aynı zamanda bu işi ekonomik yönüyle de ele alıyor. Lavanta Yetiştiriciliği Projesi bu mantıkla ortaya çıkan ve yürütülen bir iş. Bu projeyle birlikte büyük oranda ithal ettiğimiz tıbbi-aromatik lavanta süs bitkisinin ve ürünlerinin ithalatını azaltacağız. İleride kurulması planlanan distilasyon tesisimizle de inşallah ekonomimize önemli bir girdi daha sağlamış olacağız.’’

Ege’de rehabilite edilen maden sahalarına zeytin ağacı dikildi

TKİ’nin maden sahalarının rehabilite edilmesi ve yeniden ekonomiye kazandırılması konusunda tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, Ege Bölgesindeki sahalara 7 bin 700 zeytin ağacı diktiklerini, bu ağaçlardan yılda ortalama 5 bin ila 6 bin 500 litre zeytinyağı elde edildiğini söyledi. Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Tabi ki bu ticari amaçlı bir girişim değil, TKİ bu yağları kendi kurum ve tesislerinde kullanıyor. Ancak şunu görüyoruz ki doğru adımlar atıldığı takdirde doğa kendini yeniliyor, farklı bir biçimde yeniden hayat buluyor. Bizler her zaman bu emanetin ne denli kıymetli ve değerli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz.

Doğru rehabilitasyon örnekleriyle maden sahalarımız, üretim sonrasında da bölgeye ve ülkemize değer katmaya devam ediyor. Sürdürülebilir madenciliği sürdürülebilir bir gelecek anlayışı içerisinde ele alıyoruz.

Çiftçilerin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanmasına dönük olarak mevzuat eksikleri tamamladık. Artık bundan sonra çiftçilerimiz gerek tarlasında gerekse evinde ya da işletmesinde çatılarında güneş panellerini kurmak suretiyle elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Sulamayla ilgili çeşitli çözüm önerileri var.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.