Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım

Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım

ABONE OL
12:38 - 19/06/2022 12:38
Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adı verilen üniversitelere giriş sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün yapıldı. Yarın (Pazar günü) yapılacak Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile YKS son bulacak.

Bu yıl üniversite sınavlarına rekor sayıda başvuru oldu. Bugün olduğu gibi yarın yapılacak sınavlarda 3 milyon 234 bin 409 aday ter dökecek. Geçtiğimiz yıl bu sayı 2 milyon 607 bin 903’tü.

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) YKS sonuçlarını, 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklayacak.

Trafik sıkışıklığı nedeniyle bazı öğrenciler sınava yetişemedi

Bugün saat 10:15’te başlayan TYT öncesi saat 10’da okullar kapılarını kapadı. İstanbul’da yaşanan trafik sorunları nedeniyle bazı adaylar sınava yetişemedi. Sınava girmek isteyen öğrenciler ve velileri ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde sınav salonuna alınmayan öğrenciler gözyaşları içinde ayrıldılar. VOA Türkçe’ye adını vermeyerek konuşan bir veli, üniversite sınavı olduğu günlerde en azından sınav sonuna dek sokağa çıkma yasağı uygulanmasını istedi. Aynı veli normal günlerde on dakikada aldıkları bir mesafeyi bir buçuk saatte alamadıklarını bu nedenle çocuğunun sınava alınmadığını söyledi.

Bir başka veli ana cadde üzerinde her iki trafik yönünde en sağ şeride otomobil park edildiğinden trafiğin sıkıştığını bu yüzden de sınavı kaçırdıklarını söyleyerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bu konuya çare bulması gerektiğini belirtti.

‘‘Pandemi sonrasında çocuklar sınava fazla konsantre olamadılar’’

Birçok veli okulların etrafındaki kafelerde ya da okulun içindeki yeşilliklerde oturarak çocuklarını bekledi.

Velilerin bir kısmı COVID-19 pandemisi nedeniyle çocukların bu sınava yeterince konsantre olamadığını düşünüyor. Sultan Erdin de onlardan biri.

VOA Türkçe’ye konuşan Erdin, ‘‘Heyecan duyuyoruz. Merakla bekliyoruz. Geçen yıl zor olduğunu söylüyorlar. Bu sene katılım da çok fazla o yüzden çok net yorum yapamıyorum. Pandemi sonrasında çocuklar sınava fazla konsantre olamadılar. Çok küçük bir kesim zaten çalışıyordu. Onlar pandemiyi de avantaja çevirip daha çok çalıştı. Onun dışındakiler bence zaten çok iyi hazırlanamadılar’’ dedi.

Temel Yeterlilik Testi’nde öğrenciler 40’ar sorudan oluştan matematik ve Türkçe testleriyle 20’şer sorudan oluşan sosyal ve fen testlerini cevapladılar. 120 soruyu yanıtlamaları için bu yıl 165 dakika süre verildi.

Türkçe soruları geçtiğimiz yıllara göre daha zordu

Sınavdan çıkan öğrenciler matematik testini geçtiğimiz yıllara göre daha kolay bulurken Türkçe testinde zorlandıklarını söylediler.

Sınavdan mutlu çıkan öğrencilerden Ceren Özkan, ‘‘Türkçe’de biraz zorlandım zaman alıcıydı sorular ama fen kolaydı bence. Onun dışında matematik ve sosyal kararındaydı. Yarınki sınava ben motiveyim TYT’den kurtulmayı iple çekiyordum yarın çok sorun olacağını düşünüyorum’’ derken Aysu Gülten süre sıkıntısı yaşadığını ifade etti:

‘‘Süre sıkıntım oldu açıkçası böyle olacağını beklemiyordum. Normalde süre yönetimini daha iyi yaptığımı düşünüyorum. Onu dışında spesifik olarak zor diyemem ama kolay da diyemem.’’

Aysu Gülten

‘‘Benim tek istediğim emek verenin karşılığını alması ve hedefine ulaşabilmesi’’

Bir başka öğrenci Eylül Yılmaz sınav stresinin kendisini bir miktar olumsuz etkilediğini ifade etti.

Yılmaz, ‘‘Matematik beklediğimden kolaydı. Öbür dersler için aynısını diyemeyeceğim. Eleyici sorular vardı. Türkçe’de zorlandım. Normalde o kadar zorlanmazdım ve o kadar uzun sürmezdi ama muhtemelen sınav stresinden ilk başlarda odaklanamadım. Bir de sınav ortamında ses çıkaranlar oldu. O da dikkat dağıtıcıydı. Onun haricinde çok iyi bir sınavdı. Umarım hak eden hak ettiğini alır. Hepimiz çok emek verdik. Benim tek istediğim emek verenin karşılığını alması ve hedefine ulaşabilmesi’’ diye konuştu.

Eylül Yılmaz

Yarınki sınavlarda öğrenciler hangi testleri yanıtlayacak?

YKS’de ikinci oturum olan AYT ( Alan Yeterlilik Testleri) yarın saat 10.15’te başlayacak ve üç saat sürecek.

AYT’de “Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1″ testi 40 sorudan oluşacak.

Bu testte adaylar, Türk Dili ve Edebiyatı’ndan 24, Tarih-1’den 10, Coğrafya-1’den 6 soru yanıtlayacak.

AYT’nin ‘‘Sosyal Bilimler-2” testi ise Tarih-2’den 11, Coğrafya-2’den 11, Felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe grubundan 6 sorudan oluşuyor.

Bunun dışında adaylar 40’ar sorudan oluşan Matematik ve Fen bilimleri testini yanıtlayacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya ve biyoloji 13 soru şeklinde.

YKS’deki üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

Sınavda Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde 80 soru sorulacak. Öğrenciler hangi dilde gireceklerse sınavda o dildeki sorulara yanıt verecek.

VOA tarafından geçilen Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Üniversite Giriş Sınavında Rekor Katılım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.