Uludere Davası Yeniden AYM’de

Uludere Davası Yeniden AYM’de

ABONE OL
21:40 - 09/04/2021 21:40
Uludere Davası Yeniden AYM’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nin Irak sınırındaki Ortasu köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanında 34 köylünün ölmesine ilişkin dava bir kez daha Anayasa Mahkemesi’nde. Daha önce Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin reddettiği davada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeni deliller ortaya çıktığı iddiasıyla yeniden başvuru yapıldı.

Davanın avukatlarından Kerem Altıparmak’a göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dönemin bakanlarından Berat Albayrak’ın, “Uludere olayının FETÖ yandaşları tarafından” yapıldığını açıklaması davanın yeniden açılmasına yeterli olabilir. Albayrak’ın açıklamasının ardından 2019 yılında harekete geçen ailelerin avukatları önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu önce Uludere’ye, oradan da Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı önce dosya ile ilgili kısıtlama kararı aldı ardından da 25 Kasım 2020 tarihine takipsizlik kararı verdi. Bu karara karşı 12 Mart günü Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz reddedilince aileler AYM’ye başvurmaya karar verdi.

“Adalet arıyoruz”

Başvuru öncesi aileler adına açıklama yapan ve olayda birçok yakınını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ferhat Encü, 10 yıldır faillerin yargılanması için adalet arayışında olduklarını söyledi. Encü, “Türk savaş uçakları tarafından Roboski (Uludere) sınırında kendi hayatlarını idame etmek için komşularıyla ticarete giden sivil insanların üzerine bombalar yağdırıldı. O gün bugündür biz Roboski aileleri, hak savunucuları, siyasetçiler olarak Roboski katliamının emrini veren, faili olanların açığa çıkarılarak, hukuk önünde hesap vermelerini talep ediyoruz. Roboski aileleri olarak adalet talep ediyoruz. Ama maalesef o gün bugündür bir kişi bile açığa alınmadığı gibi yargılanmadı, soruşturulmadı. Biz adalet mücadelesi veren Roboski ailelerine davalar açıldı, gözaltılar tutuklamalar yapıldı. 34 insanı katleden kişiler hakkında dosyalar takipsizlikle sonuçlandı ama adalet mücadelesi verenler Roboski aileleri ise halen yargılanmaktadır. Evladını kaybeden anneler yargılanmaktadır” dedi.

“AYM olayı çözebilir”

Daha sonra söz alan ailelerin avukatlarından Kerem Altıparmak ise davada “FETÖ bağlantısı” olduğunu savundu. İtirazı inceleyen dört yargı mensubundan üçünün ihraç edildiğini söyleyen Altıparmak, “Hikayenin başında bir kovuşturmaya yer olmadığına dair karar var. O kararı veren savcı FETÖ’den ihraç edilen ve hakkında ceza davası açılan bir savcı. Aynı şekilde bu kararın itirazının incelendiği mercide de 3 yargıçtan 2’si yine aynı örgütten ihraç edilen hakimler (var). Bir tek hakim görevde kaldı o da Roboski davasına ilişkin verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın bozulmasını talep eden hakim. Yani 4 yargı mensubunun 3’ü örgüt üyeliğinden soruşturuluyor, ihraç edilmiş. Sadece bir tanesi o da bu dava açılmalı diyen hakim görevde” diye konuştu.

Olayın AYM tarafından açığa çıkarılabileceğini vurgulayan Altıparmak, “AYM’ye başvururken biz aslında devlete çok önemli bir fırsat sunuyoruz. Bu ülkenin tarihindeki en büyük sivil katliamlarından birini açığa çıkarma imkanı hukuken AYM’nin elinde ve imkanı dahilindedir. AYM burada bir hak ihlali kararı verirse bu soruşturmanın açılması zorunlu bir zorunlu bir hale gelecek. Bu sadece Roboski ailelerinin davası değildir. Bu Türkiye’de insan haklarına, evrensel değerlere inanan herkesin davasıdır ve hukuki gerekçeleri de fazlasıyla mevcuttur” dedi.

Altıparmak, AYM’den olumsuz bir karar çıkması halinde AİHM’e başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

Hukuki süreçte ne olmuştu?

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nin Irak sınırındaki Ortasu köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanında 34 köylünün ölmesinin ardından başlatılan soruşturmalarda, yerel mahkemeler görevsizlik ve yetkisizlik kararı verince dosya Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi. Askeri Savcılık ise kamu görevlilerinin hatayla bu eylemi gerçekleştirdikleri gerekçesiyle kavuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. Mağdur yakınlarının itirazı üzerine dosya Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından incelendi ve reddedildi. Bunun üzerine aileler Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Yaşam hakkının ihlali ve kötü muamele yasağının ihlali gerekçesiyle yapılan başvuruyu Anayasa Mahkemesi usulden reddetti. Kararın gerekçesi ise dosyadaki eksiklerin zamanında giderilmemesiydi. Bir avukatın dosyaya sunulması gereken bir belgeyi iki gün geç sunması davanın reddedilmesine neden oldu. Bu gerekçe, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurunun da reddedilmesine, hukuki sürecin sona ermesine neden oldu.

VOA tarafından geçilen Uludere Davası Yeniden AYM’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uludere Davası Yeniden AYM’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uludere Davası Yeniden AYM’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.