Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı

Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı

ABONE OL
00:09 - 09/04/2024 00:09
Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başkan Donald Trump, aylar süren karışık mesajlar ve spekülasyonların ardından Pazartesi günü yayınlanan bir videoda, kürtaj konusunda ulusal çapta bir yasağı desteklemeyi reddederek kürtaj sınırlamalarının eyaletlere bırakılması gerektiğine inandığını söyledi.

Truth Social sitesinde yayınlanan videoda pek çok kişinin kendisine, kürtaj ve kürtaj hakları konusundaki tutumunun ne olduğunu sorduğunu söyleyen Trump,

“Eyaletler oylama ya da yasama yoluyla ya da belki her ikisiyle birlikte karar verecektir. Ne karar verirlerse versinler, bu durumda eyaletin yasası olmalıdır” dedi.

Videoda, kürtajın hamileliğin hangi döneminde yasaklanması gerektiği konusunda bir görüş belirtmeyen Trump, Kasım’daki seçim öncesinde Demokratlar tarafından bir koz olarak kullanılabilecek ulusal çapta bir sınırlamayı desteklemeyi reddetti.

Ancak Trump’ın eyalet yasaları yaklaşımını desteklemesi, Başkan Joe Biden ve yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyasının zaten yapmaya çalıştığı gibi, kendisini, teklif edilen en katı eyalet yasalarına taraf olmaya açık bırakıyor.

Videoda Trump, ABD Anayasa Mahkemesi’nin Roe v. Wade’i sona erdiren kararından bir kez daha övgüyle bahsederek, kürtajın anayasal bir hak olmasını “gururla sona erdiren kişi” olduğunu söyledi ve kararı bozan muhafazakar yargıçlara ismen teşekkür etti.

Tecavüz, ensest ve annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar olmak üzere üç istisnayı desteklediğini bir kez daha dile getiren Trump, Anayasa Mahkemesi’nin 24 Haziran 2022’de verdiği ve 1973 tarihli Roe v. Wade kararını iptal eden Dobbs v. Jackson Kadın Sağlığı Örgütü kararının ardından farklı eyaletlerin farklı kısıtlamalara sahip olduğu mevcut yasal durumu anlatırken,

Trump, “Birçok eyalet farklı olacak. Birçoğunun kararında hafta sayıları farklı olacak ya da bazıları diğerlerinden daha muhafazakar olacak. Günün sonunda her şey halkın iradesiyle ilgili” dedi.

Trump’ın ulusal bir yasağı desteklemediğini açıklaması, kürtaj haklarına karşı çıkan ülkenin en önde gelen gruplarından biri olan SBA Pro-Life America tarafından hemen kınandı.

Grubun başkanı Marjorie Dannenfelser yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın tutumu bizi derin bir hayal kırıklığına uğrattı. Doğmamış çocuklar ve anneleri, kürtaj endüstrisinin vahşetine karşı ulusal korumayı ve ulusal savunmayı hak ediyor. Dobbs kararı hem eyaletlerin hem de Kongre’nin harekete geçmesine açıkça izin vermektedir” dedi.

Biden’ın kampanyası Trump’ın “istisnasız kürtaj yasakları da dahil, eyaletlerdeki her kürtaj yasağını desteklediğini” söyledi.

Kampanya sözcüsü Ammar Moussa X’te yaptığı açıklamada Trump ile ilgili, “Bu cehennem ortamının yaratılmasındaki rolüyle övünüyor” dedi.

Trump geçen ay bir radyoya verdiği röportajında, hamileliğin ikinci üç aylık döneminin başlarında, yaklaşık 15 haftalıkken ulusal bir kürtaj yasağını destekleme eğiliminde olduğunu söylemişti.

Trump WABC radyosunda, “Şu anda insanlar 15 hafta üzerinde hemfikir. Ben de böyle düşünüyorum. Çok makul bir şey ortaya çıkacak. Ama insanlar gerçekten, hatta sertlik yanlıları bile, hemfikir. Öyle görünüyor ki, 15 hafta insanların hemfikir olduğu bir sayı gibi görünüyor” dedi.

Trump aynı zamanda federal bir yasağı benimseme konusunda da isteksiz görünüyor.

Her iki taraftaki tüm hukukçuların aynı fikirde olduğunu dile getiren Trump, “Bu bir eyalet meselesidir. Federal bir mesele olmamalı, bu bir eyalet meselesi” dedi.

Cumhuriyetçiler’in yönettiği eyaletler, 2022 yılında Roe v. Wade kararının bozulmasının ardından yeni kısıtlamalar dalgası başlattılar. Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki ondan fazla eyalet kürtajı tamamen yasaklarken, diğerleri de giderek azalan zaman çizelgeleriyle prosedüre engeller getirdi.

Alabama Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin bu yıl dondurulmuş embriyoların eyalet yasalarına göre çocuk olarak kabul edilebileceğine karar vermesinin ardından kampanyada hızla konuşulan konu haline gelen tüp bebek tedavisi de dahil üremeyle ilgili diğer prosedürler kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Trump, tüp bebek tedavisinin uygulanabilirliğini güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi. Alabama Kongre üyeleri ve Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey, tüp bebek sağlayıcılarını yasal sorumluluktan koruma konusunda anlaştılar.

Demokratlar, kürtaj hakları konusundaki mücadelenin sandıkta kendilerine yardımcı olduğuna ve o zamandan bu yana seçimlerde beklentilerin üzerinde performans gösterdiklerine inanıyor. Yedi eyaletteki seçmenler oylama tedbirlerinde kürtaj haklarını destekleyenlerin yanında yer aldı ve bu yıl aralarında Florida, Maryland ve New York’un da bulunduğu daha fazla eyalette kürtajın oylamaya sunulması bekleniyor.

Donald Trump, Anayasa Mahkemesi’nin Roe’yu bozan kararının kürtaj haklarına karşı çıkanlara “muazzam bir müzakere gücü” verdiğini uzun süredir savunuyordu.

Trump, bu kozu, “her iki tarafı da mutlu edeceğini” ve ülkeyi “bir raya getireceğini” umduğu bir anlaşma yapmak için kullanmak istediğini söyledi.

Konu Amerikan siyasetindeki en tartışmalı konulardan biri. Kürtaj karşıtları bunu bir cinayet ve savunanlarsa bunu temel bir kadın hakkı olarak görüyor.

Trump kampanyası boyunca yuvarlak ifadeler kullanmaya çalıştı. “Ahlaki ve anayasaya aykırı bir vahşet” olarak nitelendirdiği Roe v. Wade kararını bozan Yüksek Mahkeme yargıçlarını atadığı için rutin olarak övgü alıyor ve kendisini “Amerikan tarihindeki en yaşam yanlısı başkan” olarak nitelendiriyor.

Ancak aynı zamanda Cumhuriyetçiler’i bu konuda çok katı oldukları için defalarca eleştirdi ve Kasım ayında partisinin yaşadığı kayıplardan tecavüz, ensest ve hamile kişinin hayatının tehlikede olduğu durumlarda istisnalara izin vermeyen adayları sorumlu tuttu.

2023’teki bir zirvede Trump, “Yaşam yanlısı pek çok politikacı bu konuyu nasıl tartışacaklarını bilmiyor ve seçimleri kaybediyor. Bu yüzden çok sayıda seçim kaybı yaşadık, çünkü bu konuyu tartışmayı bilmiyorlardı. Hiçbir fikirleri yoktu” dedi .

Videoda Trump Cumhuriyetçiler’e “Bu konuda kalbinizin sesini dinleyin. Ancak unutmayın, kültürümüzü yeniden tesis etmek ve aslında şu anda ve çok üzücü bir şekilde düşüşte olan ülkemizi kurtarmak için seçimleri de kazanmalısınız” diye seslendi.

Bunun yerine, Demokratlar’ı bu konuda “aşırıya kaçan” kişiler olarak göstermeye çalışan Trump videoda, “Bu pozisyonda radikal olanların Demokratlar olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Kamuoyu yoklamaları sürekli olarak Amerikalılar’ın çoğunun kürtajın hamileliğin ilk aşamalarında yasal olması gerektiğine inandığını gösteriyor. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan Associated Press-NORC anketine göre ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yarısı kürtajın 15. haftaya kadar serbest olması gerektiğini söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından derlenen veriler, 2012’den 2021’e kadar kürtajların büyük çoğunluğunun gebeliğin ilk 13 haftası içinde yapıldığını gösteriyor.

VOA tarafından geçilen Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ülke çapında kürtaj yasağını desteklemeyen Trump’a göre karar eyaletlere bırakılmalı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.