Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor

Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor

ABONE OL
17:24 - 27/01/2023 17:24
Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın kuzey ve doğuda şiddetli çatışmalara girerek Ukrayna savunma hattını kırmaya çalıştığını, bu durumun Kiev’in daha fazla miktarda Batı yapımı silahlara ihtiyacı olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Ukrayna ordusu, Rus füze ve SİHA’larının en az 11 kişinin ölümüne yol açmasından bir gün sonra da şiddetli çatışmaların sürdüğünü bildirdi. Rusya’nın saldırılarının, Ukrayna’nın Batılı ülkelerden ağır silah tedarikini garantilemesine bir yanıt olduğu yorumu yapılıyor.

Almanya ve Amerika’nın haftalar süren tartışmalardan sonra Ukrayna’ya çok sayıda tank göndermeyi kabul etmesi Kanada, Polonya, Finlandiya, Norveç ve diğer ülkelerin de benzer kararlar almasının önünü açtı.

Amerika’yı “Ukrayna’ya silah pompalamakla” suçlayan Rusya, Ukrayna’da çatışmaları sonlandırmak için anahtarın Başkan Joe Biden’ın elinde olduğunu ancak Biden’ın bunu kullanmadığını kaydetti.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, müttefiklerine verdikleri destek için teşekkür etti ve Moskova’ya daha sert yaptırımlar uygulanması ve 12’nci ayına girmek üzere olan savaşta işgalcileri püskürtmek için daha fazla silah yardımı yapılması çağrısında bulundu.

Zelenski, dün akşamki konuşmasında, “Bu şer, bu Rus düşmanlığı yeterli silahlarla durdurulabilir ve durdurulmalıdır. Terör devleti başka dilden anlamayacak” dedi.

Ukraynalı yerel yetkililer ülkenin kuzey, kuzeydoğu ve doğusunun ağır topçu saldırılarına maruz kaldığını kaydetti.

Harkiv Valisi Oleh Sinehobov, “Ön saflarda şiddetli çatışmalar devam ediyor. Savunmacı kuvvetlerimiz mevzilerini koruyor ve düşmana kayıp verdiriyor” dedi.

Reuters haber ajansı, savaş alanındaki gelişmelere ilişkin haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Yoklama saldırıları

Ukrayna’nın doğusunda ele geçirdiği toprakları korumak ve bölgede hakimiyet oluşturmayı amaçlayan Rusya, güneyde kontrolunu aldığı koridoru da korumak istiyor.

Hem Rusya hem Ukrayna’nın ilkbaharda yeni harekatlar düzenlemesi bekleniyor. Ancak Amerika, Ukrayna’ya taahhüt edilen silahlar mevzilerde yerini alana ve eğitim programları tamamlanana kadar yeni bir saldırı başlatmaması konusunda Ukrayna’yı açıkça uyardı. Bu sürecin birkaç ay alması bekleniyor.

Ukrayna Askeri ve Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Oleksandr Musiyenkp, Rusya’nın Ukrayna’nın ilerlemesini engellemek için çoğu yeni silah altına alınanlardan oluşan taze birlikleri konuşlandırdığını söyledi.

Ukrayna televizyonuna konuşan Musiyenko, “Ancak 24 Şubat’ta sahip oldukları top ve tank destek seviyesinde değiller” dedi.

İngiltere, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Orihiv ve doğudaki Vuhledar’da Rusya’nın yoklama saldırıları düzenlediğini ancak bunların “somut ilerleme” kazandırmış olması olasılığının düşük olduğunu bildirdi.

Doğu cephesi hattında saldırıları yoğunlaştıran Rusya, kısa süre önce ele geçirdiği Soledar kasabasını, yakındaki Bahmut üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmaya çalışıyor.

Ukrayna’daki düşünce kuruluşu Razumkov Merkezi’nden Askeri Programlar Direktörü Mikola Sunhurovski, “Rusya’nın ana saldırısı nerede olacak? Şimdilik hiçbir fikrimiz yok” şeklinde konuştu ve Ukrayna ordusunu şaşırtmak için Rusya’nın “dikkat dağıtıcı saldırılar” düzenleyebileceği uyarısı yaptı.

Sınırdışı edilen ve evlatlık verilen Ukraynalı çocuklar meselesi

Öte yandan Ukrayna, Moskova’yı, işgal altındaki topraklarda yaşayan çocuk ve yetişkinleri sınırdışı ederek bu kişilere Rus pasaportları vermekle suçluyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya’nın bu hamlelerini kınıyor.

UNHCR Başkanı Filippo Grandi, Ukrayna turundan sonra Reuters’a yaptığı açıklamada, “Çocuklara Rus vatandaşlığı vermek ya da bu çocukları evlatlık olarak alıkoymak savaş zamanı çocukların korunmasıyla ilgili temel ilkelerle uyuşmuyor. Bu Rusya’da olan bir durum ve olmamalı” dedi.

Bu arada Rusya’ya karşı yaptırımları sıkılaştırdığını bildiren Japonya, mevcut ihracat yasağı listesini genişletti ve Rus yetkili ve kurumlarının malvarlıklarını dondurdu.

Ancak Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nin nükleer enerjiyi etkileyecek yaptırımlar uygulama kararı alması umutları, Macaristan tarafından engellendi. Rusya’nın inşa ettiği bir nükleer enerji santralına sahip olan Macaristan, santralı genişletme planları yapıyor.

Amerika da dün özel paralı asker grubu Wagner’i uluslararası suç örgütü olarak tanımladı ve Rus ordusuna yardım ettiği gerekçesiyle grubun Amerika’daki malvarlıklarını dondurdu.

Kremlin ise Washington’un uzun yıllardır temelsiz olarak Wagner’i “şeytanlaştırdığını” kaydetti.

Moskova’ya destek toplamak için Afrika turuna çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ilk durağı olan Güney Afrika’dan sonra Eritre’ye geçti.

Borrell Güney Afrika’dan Rusya’yı savaşı durdurmaya ikna etmesini istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan bir gün sonra Güney Afrika’ya giden AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Güney Afrika’nın Rusya’yla olan iyi ilişkilerini kullanarak Rusya’yı Ukrayna’daki savaşı durdurmaya ikna etmesini umduğunu söyledi.

Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da Dışişleri Bakanı Naledi Pandor’la görüşen Borrell, AB’nin Güney Afrika’dan taraf seçmesini istemediğini, sadece dünya genelinde ülkelerden Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne uymalarını talep ettiklerini belirtti.

Borrell, Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, “Bu sadece bir Avrupa savaşı değil. Avrupa topraklarında olan ancak tüm dünyayı etkileyen bir savaş” dedi.

Polonya Leopardlar’a ilave olarak Ukrayna’ya 60 adet modernize tank gönderecek

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, dün Kanada televizyonuna verdiği bir söyleşide, ülkesinin 14 adet Alman yapımı Leopard tankına ek olarak Ukrayna’ya 60 adet de modernize tank taahhüdünde bulunacağını söyledi.

Başbakan Morawiecki, CTV Haber’e yaptığı açıklamada, “Polonya Ukrayna’ya ilk tank gönderen ülke olarak bundan 6 ay önce 250 adet tank tedarik etti, sonrasında bundan daha fazlasını da verdi” dedi.

Polonya, geçen Nisan ayında, Kiev’in Rus saldırılarına karşı koymasına yardım etmek için tank gönderdiğini bildirmişti.

Mateusz Morawiecki, “Şu anda 30’u PT-91 olmak üzere 60 adet modernize tankımızı göndermeye hazısız. Kendi envanterimizden 14 adet Leopard 2 tankını gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

1990’lı yıllarda hizmete giren Polonya yapımı PT-91 tankları, Sovyet dönemindeki T-72 tanklarından geliştirilmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Twitter üzerinden Polonya’ya teşekkür ederek “Beraber kazanacağız!” mesajını paylaştı.

Öte yandan Polonya Savunma Bakanı Yardımcısı Marcin Ociepa, özel yayın kuruluşu RMF FM’e yaptığı açıklamada, Leopard tanklarının Ukrayna’ya ulaşmasının 3 ay alabileceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’nın Doğusunda Çatışmalar Artıyor Kiev Daha Çok Silah İstiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.