Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü

Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü

ABONE OL
11:24 - 24/08/2022 11:24
Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya-Ukrayna savaşı 6’ncı ayını doldururken, Ukrayna’da bağımsızlık günü Rusya’nın olası saldırı gölgesinde, sıkı güvenlik önlemleri altında kutlanıyor.

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığının 31’inci yıldönümü dolayısıyla başkent Kiev’de halkın toplanması yasaklanırken, aylardır bombardımana maruz kalan ülkenin doğusundaki Harkiv kentinde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Halka açık etkinlikler, Rusya’nın olası hedefi haline gelebileceği endişesiyle yasaklandı. Ancak Kiev’in merkezinde savaşta vurulan Rus tankları sergilendi.

Kiev’de bağımsızlık günü genellikle şehrin merkezinde büyük düzenlenen askeri geçitle ve halkın meydanlarda toplanmasıyla kutlanıyordu.

“Sonuna kadar savaşacağız”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bağımsızlık günü konuşmasında, Rusya’nın işgalinden kurtulmak için verdiği mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini söyleyerek, altı aydır ülkesini yok etmek isteyenlere karşı direndiklerini ve sonuna kadar savaşacaklarını kaydetti.

Zelenski, Kiev’in merkezindeki bağımsızlık anıtının önünde askeri kıyafetlerle yaptığı konuşmada, “24 Şubat günü sabah saat 4’te dünyada yeni bir ulus ortaya çıktı. Doğmadı ama yeniden doğdu. Ağlamayan, çığlık atmayan ya da korkmayan bir ulus. Kaçmayan bir ulus. Vazgeçmeyen” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya’ya karşı kaybedilen Donbas bölgesinin ve Kırım’ın yeniden Ukrayna topraklarına katılacağı sözü veren Zelenski, “Bizim için savaşın sonu nedir? Eskiden barış derdik. Şimdi zafer diyoruz” dedi.

“Güvenlik kurallarına uyun” çağrısı

Volodimir Zelenski her akşam yaptığı konuşmada ise dün, olası Rus saldırıları konusunda yeni bir uyarıda bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı, insanları Kiev ve Harkiv gibi şehirlerde sokağa çıkma yasağı ve hava saldırısı sirenleri de dahil olmak üzere yürürlükte olan güvenlik kurallarına uymaya çağırdı.

Zelenski, “(Bugün) çirkin Rus provokasyonlarının ve acımasız saldırıların mümkün olduğunun farkında olmalıyız. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, istihbaratımız, özel servislerimiz insanları korumak için her şeyi yapacaktır” dedi.

“Rusya istediği başarıları elde edemiyor”

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı bağımsızlık günü dolayısıyla yayınladığı bilgilendirmede, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in 2014’ten bu yana Rusya’nın Ukrayna’daki etkisini pekiştirmeye çalıştığını ancak 6 ay önceki işgalden sonra Moskova’nın “hükümeti devirme ve ülkenin büyük bölümünü işgal etme” amacının başarısızlığa uğradığını kaydetti.

Rusya’nın, ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki ilerlemesinin yavaş olduğuna ve bu bölgede de istediği başarıları elde edemediğine dikkat çekerek, Rusya’nın mühimmat, araç ve personel sıkıntısı çektiğini bildirdi.

İngiltere Başbakanlığı da bağımsızlık günü dolayısıyla kapısını Ukrayna bayrağının renkleri ve Ukrayna’nın simgesi olan ayçiçekleriyle süsledi. Başbakanlık attığı tweet’te, “İngiltere’nin şimdi ve gelecekte Ukraynalı dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğini” kaydetti.

Lukaşenko’dan şaşırtıcı kutlama

Diğer yandan, Rusya yanlısı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko Ukrayna halkının Bağımsızlık Gününü kutladı.

Lukaşenko, “Bugünkü anlaşmazlıkların iki ülke halkları arasında yüzyıllardır süregelen samimi ve iyi komşuluk ilişkilerinin temelini yok edemeyeceğine inanıyorum” dedi.

Belarus lideri ayrıca Ukraynalılara “barışçıl bir gökyüzü, hoşgörü, cesaret, güç ve onurlu bir yaşamı yeniden kurmada başarı” diledi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’da “Sessiz” Bağımsızlık Günü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.